Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges en rozen

door Simone
Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges, sinaasappel en rozen


Soms koop ik een ingrediënt omdat ik het nog niet ken of omdat ik er nog nooit mee heb gekookt. Dat deed ik eerder bijvoorbeeld al met gedroogde yuzu, en toen maakte ik er deze heerlijke witte chocoladebrokken mee. Toen ik online kruiden aan het bestellen was, scrollde ik langs gedroogde rozenblaadjes. Ik houd (hield? :)) eigenlijk niet heel erg van rozensmaak, maar een bloemig element kan toch weer een nieuwe dimensie geven aan een gerecht. Ik kocht ze dus gewoon maar. Je weet maar nooit, dacht ik.

Ik heb lang research gedaan naar wat je met rozen kunt maken. Vaak kwam ik toch uit op de klassieke combinatie met pistache en kardemom, verwerkt in desserts. Maar, ik wilde de rozenblaadjes in een hartig gerecht gebruiken! Kokos scheen ook een goede combinatie te zijn met rozen, dus ik trok mijn stoute schoenen aan en maakte er dit zwarte rijst recept mee.

Zwarte rijst

…een gezondere variatie op witte rijst

Zwarte rijst werd in China vroeger “Verboden rijst” genoemd. Alleen de keizers mochten dit eten. Honderden, dan wel niet duizenden jaren later, kan ik dit gewoon als normale burger in Nederland in de supermarkt kopen. Lucky me!

Zwarte rijst heeft een beetje een nootachtige smaak en heeft veel meer bite dan witte rijst. Net zoals bij zilvervliesrijst, is het schilletje om de rijst gelaten. De rijst heeft daardoor meer vezels dan witte rijst. Dit merk je ook echt, je bent veel sneller verzadigd.

Verder is deze rijstsoort een stuk gezonder dan normale witte rijst. Het zit vol antioxidanten, vitaminen (o.a. B1, B3 en E) en mineralen (o.a. ijzer, calcium, magnesium).

In Azië wordt zwarte rijst overigens niet alleen gebruikt voor in hartige gerechten, maar ook voor in toetjes.

… in dit recept

In dit recept heb ik de zwarte rijst niet gekookt in water, maar in kokosmelk en gember. Hierdoor doet het wat Aziatisch aan. Het recept is verder heel simpel: je grilt er wat groene asperges bij, je snijdt wat sinaasappel in stukjes en je strooit er rozenblaadjes overheen. Het lijkt bijna een dessert door alle vrij zoete ingrediënten, maar de groene asperges geven toch het gevoel dat je iets hartigs eet.

Dit gerecht is overigens goed als hoofdgerecht voor 2 personen, maar ook prima te serveren als voorgerecht voor 4 personen!

Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges, sinaasappel en rozen
Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges, sinaasappel en rozen

Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges en rozen

Print
Personen: 2 (hoofdgerecht) of 4 (voorgerecht)
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 200 gr zwarte rijst
 • 400 ml kokosmelk
 • 1,5 el fijngehakte gember (uit een potje)
 • 100 gr groene asperges
 • 1 sinaasappel
 • hand gedroogde rozenblaadjes

Instructies

 1. Laat de zwarte rijst in een pan met de kokosmelk en gember sudderen. Wanneer de kokosmelk bijna weg is en de rijst nog niet gaar is, voeg je water toe.
 2. Gril de asperges totdat ze aan beide kanten grillstrepen krijgen.
 3. Schil de sinaasappel en snijd in stukjes. Als de rijst gaar is, giet je het af.
 4. Serveer de zwarte rijst met de gegrilde asperges, sinaasappel en rozenblaadjes.

Notities

Benodigd:

 • grillpan

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker