Home Vegan receptenHoofdgerecht Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges en rozen

Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges en rozen

door Simone
0 reactie
Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges, sinaasappel en rozen


Soms koop ik een ingrediënt omdat ik het nog niet ken of omdat ik er nog nooit mee heb gekookt. Dat deed ik eerder bijvoorbeeld al met gedroogde yuzu, en toen maakte ik er deze heerlijke witte chocoladebrokken mee. Toen ik online kruiden aan het bestellen was, scrollde ik langs gedroogde rozenblaadjes. Ik houd (hield? :)) eigenlijk niet heel erg van rozensmaak, maar een bloemig element kan toch weer een nieuwe dimensie geven aan een gerecht. Ik kocht ze dus gewoon maar. Je weet maar nooit, dacht ik.

Ik heb lang research gedaan naar wat je met rozen kunt maken. Vaak kwam ik toch uit op de klassieke combinatie met pistache en kardemom, verwerkt in desserts. Maar, ik wilde de rozenblaadjes in een hartig gerecht gebruiken! Kokos scheen ook een goede combinatie te zijn met rozen, dus ik trok mijn stoute schoenen aan en maakte er dit zwarte rijst recept mee.

Zwarte rijst

…een gezondere variatie op witte rijst

Zwarte rijst werd in China vroeger “Verboden rijst” genoemd. Alleen de keizers mochten dit eten. Honderden, dan wel niet duizenden jaren later, kan ik dit gewoon als normale burger in Nederland in de supermarkt kopen. Lucky me!

Zwarte rijst heeft een beetje een nootachtige smaak en heeft veel meer bite dan witte rijst. Net zoals bij zilvervliesrijst, is het schilletje om de rijst gelaten. De rijst heeft daardoor meer vezels dan witte rijst. Dit merk je ook echt, je bent veel sneller verzadigd.

Verder is deze rijstsoort een stuk gezonder dan normale witte rijst. Het zit vol antioxidanten, vitaminen (o.a. B1, B3 en E) en mineralen (o.a. ijzer, calcium, magnesium).

In Azië wordt zwarte rijst overigens niet alleen gebruikt voor in hartige gerechten, maar ook voor in toetjes.

… in dit recept

In dit recept heb ik de zwarte rijst niet gekookt in water, maar in kokosmelk en gember. Hierdoor doet het wat Aziatisch aan. Het recept is verder heel simpel: je grilt er wat groene asperges bij, je snijdt wat sinaasappel in stukjes en je strooit er rozenblaadjes overheen. Het lijkt bijna een dessert door alle vrij zoete ingrediënten, maar de groene asperges geven toch het gevoel dat je iets hartigs eet.

Dit gerecht is overigens goed als hoofdgerecht voor 2 personen, maar ook prima te serveren als voorgerecht voor 4 personen!

Zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges, sinaasappel en rozen
Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever en #deveganfijnproever

Laat een reactie achter