Zilte aardappelsalade met citroen-maanzaad dressing

door Simone
Zilte aardappelsalade met citroen-maanzaaddressing

Zeekraal is één van de seizoensgroenten van de lente en ik kook het liefst veel met seizoensgroenten. Ik had zeekraal al eerder gebruikt als garnering in de vegan miso ramen en bij de vegan ochazuke. Dit zijn allebei Japanse gerechten. Daarom wilde ik eens iets totaal anders met zeekraal maken. Het werd een zilte aardappelsalade.

Aardappelsalade

Dit recept is geen classic Nederlandse aardappelsalade. Deze bevat namelijk vaak mayonaise en augurkjes en daar houd ik niet zo van (of nouja, niet van mayonaise). Dit is aardappelsalade in de meest letterlijke zin van het woord: een salade met voornamelijk aardappels.

In de salade zit de eerder genoemde zeekraal, en cherrytomaten. Door de zeekraal krijgt de salade een lekker zilte smaak.

Over de salade giet je een citroen-maanzaad dressing. Citroen-maanzaad is vooral een classic in cake, maar ook in een hartig gerecht is het lekker! Maanzaad heeft ook een beetje een zilte smaak. Om de salade nóg meer een “zee”-feel te geven, heb ik citroen en dille gebruikt. Deze ingrediënten worden ook vaak bij visgerechten gebruikt en zijn lekker fris.

BBQ bijgerecht of lichte lunch

De zilte aardappelsalade is heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld een bbq, maar is ook zeker geschikt als lichte lunch op een warme zomerdag! Als bijgerecht is dit recept geschikt voor 3 tot 4 personen. Als lichte lunch is dit recept geschikt voor 2 personen.

Zilte aardappelsalade met citroen-maanzaaddressing
Zilte aardappelsalade met citroen-maanzaaddressing

Zilte aardappelsalade met citroen-maanzaad dressing

Print
Personen: 2-4 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 500 gr aardappelen
 • 250 gr cherrytomaten
 • halve (biologische) citroen
 • 3 el extra vergine olijfolie
 • 1 el maanzaad
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 30 gr zeekraal
 • verse dille

Instructies

 1. Was de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook gaar, giet af en laat afkoelen.
 2. Snijd de cherrytomaten door de helft.
 3. Rasp de citroen, knijp uit en meng met de olijfolie, het maanzaad, en de knoflookpoeder.
 4. Doe de aardappelen, cherrytomaten, en zeekraal bij elkaar in een bak. Meng de dressing er door heen en garneer met dille.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker