Witte chocoladebrokken met yuzu en zwart sesamzaad

door Simone
Vegan chocoladebrokken met yuzu, zwart sesamzaad en miso


Voor mij is de toko een paradijs. Het staat vol producten die ik fantastisch vind, omdat ik nu eenmaal gek ben op alle Aziatische keukens. Ook staat het vol producten die ik nog nooit heb geprobeerd. Er gaan dan ook vaak producten mee in mijn mandje die ik nog moet ontdekken. Zo was dat ook met gedroogde yuzu. Dit potje stond naast die van shichimi togarashi, een Japans kruidenmengsel die ik graag gebruik (tip: als je op mijn blog zoekt op “shichimi togarashi” vind je er wat recepten mee). De gedroogde yuzu lag al een paar weken niets te doen in mijn kruidenla en toen had ik ineens het idee dit te verwerken in vegan witte chocoladebrokken.

Wat is yuzu?

Yuzu is een citrusvrucht uit Japan, Korea en China. Het heeft een complexe, eigen smaak, maar het heeft wel iets weg van een mix van citroen en mandarijn. De vrucht geeft heel weinig sap en daarom is het ook geen goedkope vrucht. Een klein potje gedroogde yuzu kost dan ook al gauw 4 á 6 euro. Toch is het het kopen waard!

In Japan gebruiken ze graag yuzu. Zo zit het sap ook verwerkt in ponzu. Dit is een saus gemaakt van sojasaus en yuzu. Geeft een verfrissend element aan je gerecht! Tevens ook te koop in de toko.

Witte chocoladebrokken op z’n Japans

Yuzu leek me heel goed passen bij witte chocolade. Het lichtzure brengt het zoete van de chocola in balans. Omdat ik een ingrediënt gebruik die ook veel in Japan wordt gebruikt, leek het me leuk om de witte chocoladebrokken een Japanse touch te geven. In de chocoladebrokken zit dan ook nog:

 • Zwart sesamzaad: voor een nootachtige smaak.
 • Witte miso: voor een umamismaak.
 • Gepofte quinoa: voor een beetje crunch.

Japans eten gaat altijd over harmonie en balans. De combinatie van witte chocola, yuzu, het zwarte sesamzaad, witte miso en gepofte quinoa leek mij dan ook een goede combinatie.

Wil je het nog completer maken? Drink er dan een lekkere kop matcha thee bij!

Gek op de Japanse keuken?

Probeer dan ook eens mijn andere (op de) Japanse (keuken geïnspireerde) recepten:

Vegan chocoladebrokken met yuzu, zwart sesamzaad en miso
Vegan witte chocolade brokken met yuzu, zwart sesamzaad en miso

Witte chocolade brokken met yuzu en zwart sesamzaad

Print
Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 200 gr witte chocolade
 • 1,5 tl witte miso
 • 1 el zwart sesamzaad
 • 1 el gepofte quinoa
 • 2 tl gedroogde yuzu

Instructies

 1. Smelt de witte chocolade au bain marie.
 2. Meng de witte chocolade met de rest van de ingrediënten, behalve met de yuzu. 
 3. Beleg een browniebakvorm of bakplaat met bakpapier. Giet het chocolademengsel erop. Let op: dit moet je redelijk snel doen. Vegan witte chocolade blijft niet heel lang supervloeibaar als je het van de hittebron weghaalt.
 4. Bestrooi de chocolade met de yuzu. Laat ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast.

Notities

Benodigd:

 • browniebakvorm of bakplaat
 • bakpapier

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker