Welke bronnen van restaurantrecensies zijn betrouwbaar?

door Simone

Gisteren keek ik het programma Rambam. De uitzending ging over de website The Fork (voorheen Iens), een website met restaurantrecensies. The Fork blijkt sinds de overname van Tripadvisor de reviewcijfers te manipuleren. Er staan geen enkele restaurants op met een onvoldoende en uit eigen ervaring van Rambam is het ook niet eens mogelijk om een onvoldoende te scoren voor je restaurant. Het komt er op neer dat hoe meer geld je in het laatje van The Fork brengt, hoe hoger je score als restaurant zal zijn.

The Fork neemt dus geen eerlijk gemiddelde cijfer van alle recensies. Dit komt natuurlijk alleen maar ten goede van The Fork. Consumenten worden dan des te meer aangespoord om een reservering te maken, omdat uit recensies zou blijken dat het een goed restaurant is. Ondertussen moet een restaurant 2 euro per gast betalen indien de reservering gedaan wordt via The Fork, of via Google met de blauwe knop “TAFEL RESERVEREN”. De restaurants gaan er financieel alleen maar op achteruit, terwijl The Fork in het geld zwemt door misbruik van zowel de consument als restaurants. Een restaurant wil natuurlijk graag klanten en wil graag gezien worden. Je hebt echt ballen nodig om je te distantiëren van The Fork.

De vraag is nu: waar kan de hongerige consument wel terecht voor een betrouwbare review of betrouwbaar reviewsysteem? Zijn er überhaupt wel andere websites? Ja, er zijn wel andere websites, maar niet per sé websites waar je veel aan hebt. Zo staan sommige populaire restaurants niet eens op bepaalde websites, hebben sommige websites niet eens een zoekfunctie, of worden sommige websites niet veel gebruikt in Nederland (zoals Yelp). Wat blijft er dan nog over? Te denken valt aan restaurantrecensies in de (digitale) krant, recensies op de recensiegigant Tripadvisor, recensies op blogs of recensies via Google. Ik geef hieronder mijn visie op elk van deze bronnen wat betreft betrouwbaarheid.   

Zijn restaurantrecensies van Tripadvisor betrouwbaar?

Laten we maar beginnen met het moederbedrijf van het misleidende bedrijf The Fork. In tegenstelling tot The Fork, zie ik hier wel restaurants met een lage score, zoals 2 van de 5 bolletjes. Ook kun je zien hoeveel recensies één, twee, drie, vier of vijf bolletjes hebben. Dit heb ik gecontroleerd, en deze aantallen kloppen. Wat dat betreft lijkt Tripadvisor zelf wel betrouwbaar en zit de vork dus beter in de steel (excuses, deze woordgrap móest ik maken). 

De vraag resteert alleen dan nog of de recensent (in samenhang met het restaurant zelf) betrouwbaar is. Ik weet dat ze in het buitenland klanten omkopen door ze korting te geven in ruil voor een goed review, vooral nadat de klant een nare ervaring heeft gehad. In dat geval kun je twee dingen doen: check het Tripadvisor profiel van de recensent en baseer daarop of zijn/haar recensies betrouwbaar zijn, of zoek recensies van het restaurant bij andere bronnen zodat je een totaalplaatje krijgt. Kijk ook naar foto’s! Niemand maakt foto’s van iets waar ze niet van hebben genoten. Het compleet ontbreken van foto’s kan dus ook slecht zijn.  

Zijn restaurantreviews van de krant betrouwbaar?

Naar mijn idee zijn recensies van kranten over het algemeen wel betrouwbaar. Het zou een schandaal zijn voor een journalist of krant om zich te laten omkopen door een restaurant. Van een journalist verwacht je ook dat deze zo eerlijk mogelijk is. In de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek staat ook het volgende: “Journalisten berichten waarheidsgetrouw, controleerbaar en zo volledig mogelijk” en “Journalisten verrichten hun werk in onafhankelijkheid en vermijden (de schijn van) belangenverstrengeling“. Dat journalisten eerlijk zouden moeten zijn, is bij recensies van kranten ook enorm te merken. Naar mijn idee letten deze recensten té veel op de kleine dingetjes. Opmerking verdient wel dat het mijn inziens uitmaakt wat voor restaurant gereviewd wordt. Is het een sterrenrestaurant of een “normaal” restaurant? In het geval van sterrenrestaurants mag je wat mij betreft meer muggenziften dan een “normaal” restaurant, omdat het bij sterrenrestaurants veel meer om kwaliteit draait.  

Zijn restaurantrecensies van blogs betrouwbaar?

Er zijn meerdere vragen te stellen om te kijken of de recensie van een blogger betrouwbaar is. Is de blogger vaak alleen maar positief of is hij/zij ook wel eens negatief? Is het een beginnende blogger of een doorgewinterde blogger? Heeft de blogger veel gesponsorde posts op zijn pagina? Volgens de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM) moet sowieso in een artikel vermeld worden indien de blogger geld ontvangt voor een artikel. Sinds de RSM bestaat, merk ik dat veel bloggers dit ook wel doen. De Reclame Code Commissie kan de blogger anders een maatregel opleggen. Bovendien is de adverteerder verplicht de de blogger bekend te maken met de RSM en de daaruit voortvloeiende verplichting om een samenwerking te melden.  

Zijn restaurantreviews van Google betrouwbaar?

We weten allemaal dat Google enorm machtig is en graag geld verdient. Ik vroeg me dan ook af of de restaurantrecensies die op Google bij een bedrijf staan, te vertrouwen zijn. Ik zoek op wat restaurants in Utrecht en ik zie al snel dat er zeker wel restaurants bij staan met een zeer lage score, zoals twee van de vijf sterretjes.

Hoe zit het dan met de restaurants met een hoge score? Ik heb opgezocht hoe makkelijk een bedrijf de reviews kan manipuleren. Het blijkt dat het heel moeilijk is voor een restaurant om negatieve reviews te verwijderen. Alleen de schrijver van de review kan zijn eigen review verwijderen. Het enige wat een bedrijf dus kan doen, is óf de schrijver vragen de review aan te passen of te verwijderen, óf een recensie als ongepast markeren. Dit laatste kan alleen als reviews het reviewbeleid van Google schenden. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanstootgevende reviews, spam of content waarbij intellectuele eigendomsrechten van anderen worden geschonden. Wat dat betreft zijn Google reviews dus wel te vertrouwen. Ook heb ik geen of weinig bedrijven zien vragen om een positieve review op Google, zoals je dat wel vaak bij Tripadvisor ziet gebeuren.  

Laatste opmerkingen

Eerste opmerking: er zijn altijd wel rotte appels. Er zijn dus ook restaurants die goede reviews kopen! Deze reviews herken je vaak aan nette, volledige taal en aan de zeer uitgebreide reviews.

Tweede opmerking: uiteindelijk gaat het er ook om wat jíj persoonlijk het belangrijkst vindt! Vind jij het erg als er een beetje lawaai is? Gaat het je vooral om het gezellig samen eten, of om even de deur uit te zijn, en niet om het eten zelf? Vind jij decor belangrijk? Geef jij veel om hoe de bediening is richting de klant? Ga je fine dinen? Relativeer! Dit speelt allemaal mee aan hoeveel waarde je aan restaurantrecensies moet hechten.  

Bron foto: Unsplash

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker