Home Informatie Wat te kopen in de toko als vegan?

Wat te kopen in de toko als vegan?

door Simone
5 reacties
Toko boodschappenlijst vegan


Ik ben gek op Aziatisch eten, en ik ben dus ook gek op boodschappen doen in de toko. Je hebt hier zoveel meer keus dan in de gewone supermarkt en veel dingen zijn vaak ook nog eens goedkoper. En, niet heel onbelangrijk, soms zelfs lekkerder. Omdat (nog) niet iedereen bekend is met boodschappen doen in de toko, heb ik een lijst gemaakt met wat je hier onder andere (!!) allemaal kunt kopen. Alles is zoveel mogelijk voorzien van uitleg, zodat je weet wat je er ook daadwerkelijk mee kunt doen.

Wist je overigens dat “toko” Indonesisch is voor “winkel”? Echter kun je echt niet alleen Indonesische producten vinden in de toko. Je vindt er van veel Aziatische landen producten: Japan, Korea, India, Thailand, Vietnam etc. Vaak staan er ook nog Mexicaanse, Surinaamse of Amerikaanse producten tussen.

Toko boodschappenlijst

Vers / koeling

  • Aubergines. Hè? Aubergine kun je toch ook in de supermarkt kopen? Klopt, maar dat is een hele andere soort aubergine. De aubergines uit de toko zien er heel anders uit en hebben ook veel meer smaak. Het proberen waard!
  • Bakbananen. Bakbananen worden vooral in Midden- en Zuid-Amerika gebruikt. Ze verschillen van normale bananen omdat ze meer zetmeel bevatten en minder zoet zijn. Hierdoor zijn ze fantastisch in hartige gerechten, zoals deze tempeh taco’s met bakbanaan. Ook kun je bakbanaan gebruiken in deeg, zoals in het boek Caribbean Vegan wordt gedaan bij de plantain wellington.
  • Bananenblad. Kun je niet eten, maar kun je wel gebruiken om iets in te stomen.
  • Bara’s. Dit is een Surinaamse snack. Ze doen denken aan oliebollen, maar dan een stuk hartiger. Bara’s zijn onder andere gemaakt van mungbonen en/of linzen, soms spinazie en veel kruiden. Tip: eet er een lekkere (pittige) chutney bij.
  • Dragonfruit (ook wel pitahaja). Dit is een tropische vrucht, die niet bijzonder zoet is (in vergelijking met andere tropische vruchten), maar wel lekker fris is.
  • Groene papaya. Is niet zo zoet als een normale papaya, eerder komkommerachtig qua smaak. Wordt onder andere gebruikt in Vietnam en Thailand. Lekker om een salade mee te maken!
  • Jackfruit. In het Westen doet jackfruit langzaam zijn intrede. Echter kennen wij vooral de jonge versie. Deze is niet zoet en wordt in hartige gerechten gebruikt. Rijpe jackfruit echter, is zoet van smaak. Het lijkt een beetje op de smaak van ananas en mango, maar dan minder zoet.
  • Kousenband. Zien er uit als enorm lange sperziebonen, ze zijn iets zoeter en pittiger. Wordt onder andere voor roti gebruikt.
  • Lotuswortel. Heeft niet bijzonder veel smaak, maar ziet er wel heel erg leuk uit! Het zorgt voor een crunch. Lekker om chips van te maken of te frituren en bij je ramen te serveren.
  • Nashipeer. Wordt wel eens in Aziatische gerechten gebruikt (zoals Japanse en Koreaanse). Lijkt op een gele appel en is zoet en knapperig.
  • Paddestoelen. In de toko kun je veel paddestoelen kopen die je in de supermarkt niet hebt. Denk aan koningsoesterzwammen, shimeji en enoki.
  • Pepers. Houd je van pittig? Dan kom je in de normale supermarkt bedrogen uit. In de toko kun je terecht voor veel soorten verse pepers, zoals: madame jeannette, rawit en habanero.
  • Rice cakes. Wordt (o.a.?) in Korea gegeten. Is eigenlijk rijst geperst in een vormpje, maar heeft toch weer een heel andere ervaring dan rijst in haar normale vorm. Het is een beetje chewy.
  • Shisoblad. Heeft een citrus maar toch warme smaak. Kun je gebruiken als kruid. In het kookboek Smaak wordt shiso bijvoorbeeld gebruikt om mandarijnen te marineren (met sake).
  • Tempeh. Goedkoper dan in de supermarkt.
  • Tofu. Goedkoper dan in de supermarkt, en heeft véél meer smaak. In verschillende varianten te koop, zoals zijden tofu. Lees hier meer over tofu.
  • Verse sambal. Veel lekkerder dan uit een potje! En pittiger 😉

Kruiden en specerijen

Je kunt bij de toko enorm veel kruiden en specerijen kopen. Ook veel mixen, en in grootverpakking. Ik licht er een paar bijzondere uit.

  • Amchoor. Ook wel gedroogd mangopoeder. Wordt onder andere in de Indiase keuken gebruikt om een gerecht iets fris te geven.
  • Chipotle. Dit zijn in feite gebarbecuede jalapeños. Je kunt het als poeder kopen. Het is niet (heel) pittig, maar heeft wel een rokerige smaak. Lekker om Mexicaanse gerechten smaak te geven. Ik heb het zelf in de volgende recepten gebruikt: smokey bloemkoolsteak met rabarbersalsa, en tempeh taco’s met bakbanaan.
  • Currybladeren / kerriebladeren. Wordt (onder andere) in de Indiase keuken gebruikt. Smaakt – zoals de naam wel doet vermoeden – niet naar curry of kerrie, maar juist iets fris. De bladeren bak of stoof je mee, net zoals laurierbladeren.
  • Djeroek poeroet. Voor de oplettende volger: dit ingrediënt heb ik al eens besproken bij het artikel Typische ingrediënten van de Indonesische keuken. Djeroek poeroet staan ook wel bekend als kaffir limoenbladeren. Djeroek poeroet zijn bladeren van de Indonesische citroenboom en ze hebben een hele frisse smaak. Je legt ze, net zoals een laurierblad, gewoon tijdens het koken in de pan zodat het gerecht smaak krijgt. Je kunt ze gedroogd kopen, vers of uit de diepvries. In mijn e-book VEGAN INDO FOOD staat een fantastisch recept voor djeroek-poeroet ijs.
  • Epazote. Is een plant en de bladeren kun je gedroogd en vermalen kopen. Wordt veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. Heeft een vrij sterke, rokerige maar ook frisse geur en smaak. Je hebt maar heel weinig nodig omdat het zo sterk is.
  • Gedroogde yuzu. Yuzu is een Japanse citrusvrucht, maar erg kostbaar. De schillen worden gedroogd en deze kun je als garnering gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij deze witte chocoladebrokken met miso en zwart sesamzaad.
  • Gochugaru. Koreaans chilipoeder. Smaakt weer heel anders dan normaal chilipoeder. Niet heel pittig. Bij mijn recept voor Koreaanse sticky tempeh met zoete aardappelnoodles heb ik het in de dressing gebruikt.
  • Kala namak. Ook wel zwart zout (maar is roze van kleur). Heeft een sterke zwavelgeur en -smaak, en is daarom perfect om iets een ei-smaak te geven.
  • Salambladeren, ook wel Indonesische laurierbladeren. Stoof je mee in een gerecht.
  • Shichimi togarashi. Een van mijn favoriete specerijenmengsels! Stamt uit Japan en bevat: chili peper, sinaasappelschil, zwart sesamzaad, wit sesamzaad, Japanse peper (sansho peper), gember, en zeewier. Je kunt dit specerijenmengsel als garnering gebruiken en geeft echt meer diepgang aan je gerecht. Ik gebruikt shichimi togarashi al in de volgende recepten: vegan miso ramen, vegan ochazuke met shiitake, baby paksoi met cashewsaus en sinaasappel, en gegrilde little gem met wafu dressing.
  • Szechuanpeper. Dit zijn peperkorrels die rood-rode van kleur zijn en uit de Chinese streek Sichuan komen. Proeven een beetje naar citrus en geven een tintelend effect in je mond.


Smaakmakers

Kruiden en specerijen zijn natuurlijk ook smaakmakers, maar hieronder noem ik smaakmakers die niet vallen onder kruiden of specerijen.

  • Asem (tamarinde). Dit is het samengeperst vruchtvlees van de tamarinde (peulvrucht). Wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en heeft een lichtzure smaak. Je weekt asem in water, perst de asem fijn en gebruikt het op smaak gebrachte water. Het vruchtvlees wat overblijft, gooi je weg. Je kunt ook tamarindepasta kopen.
  • Chinkiang azijn (zwarte rijstazijn). Wordt veel in China gebruikt en is vol van smaak en geur, maar niet zo zuur als normale azijn. Kan niet ontbreken in je voorraadkast als je (echt) Chinees kookt.
  • Gochujang. Koreaanse gefermenteerde sojabonenpasta met chili. Dé smaakmaker in de Koreaanse keuken.
  • Kombu. Japans gedroogd zeewier. Dé basis voor dashi, ofwel Japanse bouillon die vaak gebruikt wordt in ramen. Heeft geen heel uitgesproken zeewiersmaak, trouwens.
  • Ingelegde gember. Vrij scherp van smaak, maar heerlijk als topping bij Japanse gerechten (zoals sushi).
  • Miso. Japanse gefermenteerde sojabonenpasta. Dit kun je ook wel in de supermarkt kopen, maar slechts één soort. De toko heeft meer soorten, namelijk witte, rode, gele en zwarte, met elk hun eigen smaak.
  • Olieën. Je kunt allerlei verschillende oliën kopen in de toko. Denk aan chili-olie, gemberolie, knoflookolie, etc.
  • Toban djan. Dit is Chinese chili-tuinbonenpasta. Hier kun je bijvoorbeeld lekker tofu in bakken. Wordt ook wel eens in de Japanse keuken gebruikt, zoals in ramen.
  • Shoaxing rijstwijn. Ook een belangrijke smaakmaker in de Chinese keuken. Je kunt het ook drinken (net zoals sake).
  • Sojasaus. Dit kun je ook in de supermarkt kopen, maar hier kun je het relatief gezien veel goedkoper kopen. Ik koop altijd een literfles en daar doe ik (ondanks dat ik grootverbruiker ben), vrij lang mee.
  • Vegan bacon bits. Te vergelijken met de (niet vegan) gedroogde spekjes die je ook in de supermarkt kunt kopen.
  • Vegan oestersaus.
  • Vegan vissaus. Al kun je dit ook prima “namaken” met water en sojasaus. In dit recept voor vegan springrolls leg ik je uit hoe.

Diepvries

In de diepvries van de toko is ook veel te vinden voor vegans! Buiten dat je er verschillende groenten en peulvruchten kunt vinden (zoals edamame, lotuswortel, kousenband, etc), kun je er ook veel andere dingen halen.

  • Bao buns. Taiwanese open luchtige broodjes met de structuur van bapao’s. Kun je vullen naar smaak. Ik maakte eerder een Koreaanse versie met pulled oesterzwam.
  • Dumplings.
  • Gyoza’s. Japanse dumplings die eerst worden gebakken en dan gestoomd.
  • Vegan garnalen.

Dranken

  • Bier uit verschillende Aziatische landen.
  • Frisdranken. Je hebt enorm veel keus in frisdranken in de gekste en zoetste smaken. Even het rondkijken waard!
  • Sake. Japanse rijstwijn.
  • Thee. Veel Aziatische thee, zoals jasmijnthee of matcha.

Overig

Er is nog zoveel meer te verkrijgen in de toko, maar hieronder licht ik nog wat producten uit die onmisbaar zijn!

  • Gedroogde bonen en peulvruchten. Dit kun je ook in de supermarkt kopen, maar hier heb je nog veel meer keus. Denk aan mungbonen, pigeon peas, en adzuki bonen.
  • Gedroogde paddestoelen. Denk aan gedroogde shiitake, maar ook veel minder bekende paddestoelen.
  • Jackfruit (in blik). Een stuk goedkoper dan de hoofdprijs die je in de supermarkt er voor betaalt.
  • Kimchi. Gefermenteerde kool op z’n Koreaans.
  • Meel. Je hebt veel verschillende soorten meel. Denk aan bapaomeel, maismeel, cassavemeel, sojameel, en meel om Vietnamese pannekoekjes (bánh xèo) te maken.
  • Mochi. Japanse chewy snoepjes gemaakt van rijst met bijvoorbeeld een vulling van rode bonen of matcha.
  • Noedels(oepen). Je hebt enorm veel keus uit verschillende noedels. Denk aan soba, udon, ramen, of zelfs noedels met groene thee smaak. Ook heb je veel instant noedels (“bamisoep”) te koop. Kijk wel goed naar de ingrediëntenlijst of het vegan is.
  • Sojabrokken. Een vleesvervanger van soja, net zoals tahoe en tempeh, maar dan gedroogd. Lees hier alles over sojabrokken.
  • Servies. Je hebt hier prachtig en typisch Aziatisch servies.

Ben ik iets vergeten in dit lijstje? Laat vooral een reactie achter met wat jij graag koopt in de toko!

5 reacties

Monique Hommel 28 juni 2021 - 18:48

Zeewier! In heel veel verschillende smaken. Wij zijn dol op de zeewiersnacks, die kleine velletjes in veel verschillende smaken. Mij kun je ook wakler maken voor de zeewier tempura.

Reageer
Linda 28 juni 2021 - 19:49

Wat een leuke lijst! Ik kom regelmatig in de toko. De volgende keer neem ik nashipeer en chinkiang azijn mee. Ik ben benieuwd 😋

Reageer
Marjolein 28 juni 2021 - 19:56

Grootverpakking gebakken uitjes en specerijen (kaneel, kurkuma etc..)
En ik koop ook altijd een zak gedroogde morenga blaadjes om thee te maken. En ongeveer jouw hele lijst 😄 moet nodig weer eens gaan!

Reageer
Berend 29 juni 2021 - 13:45

Natto? Laatst in de vriezer gevonden. In piepschuim bakjes.
https://youtu.be/D5fcyMaiij0

Reageer
Frederique 30 juni 2021 - 00:22

Mooie lijst, dankjewel. Ik haal ook altijd nog zeewiersnacks en norivellen, tahin en liquid smoke!

Reageer

Laat een reactie achter