Vietnamese salade met gestoofde tofu

door Simone
Vietnamese salade met gestoofde tofu


Zo’n tweeënhalf jaar geleden maakte ik een rondreis in Vietnam. Ik was toen eigenlijk nog helemaal niet zo bekend met de Vietnamese keuken. Alleen de loempia’s kende ik (die noemen we hier in Nederland Vietnamees, maar ze zijn meer Nederlands dan Vietnamees). De Vietnamese keuken heeft invloeden uit de Chinese en Franse keuken, maar is toch weer heel eigen. De gerechten zijn in ieder geval een hele smaakbeleving, omdat het heel gebalanceerd is. Denk aan het zure van de limoen of het pittige van de srirachasaus.
Ook deze Vietnamese salade met gestoofde tofu die ik heb gemaakt, heeft een fantastische smaakbalans. De salade is fris, crunchy, pittig en zout tegelijk. De zachte tofu zorgt voor texturele balans.

De ingredienten die ik heb gebruikt voor de salade, vindt je in deze combinatie ook overal terug in Vietnam. Het gaat om taugé, ijsbergsla, wortel en komkommer, in combinatie met munt, koriander, limoen, rode peper of sriracha, en gezouten pinda’s. Er staat overal wel een fles sriracha op tafel, of een bakje pinda’s.

Voor bij deze typische Vietnamese salade heb ik tofu gestoofd. Het is geïnspireerd op het stoofgerecht “bo kho” (letterlijk: gestoofd rundvlees). Hier kom je typisch Chinese ingrediënten tegen: kaneel, steranijs en kruidnagel. Als je bekend bent met fivespice, dan zul je dit ook wel terugproeven in dit gerecht (ook al zit dus niet alles van fivespice in dit gerecht). Toen ik in Vietnam was, was ik nog geen vegan en ik kende dit gerecht dan ook met rundvlees. Echter mis je het vlees totaal niet en is het ook hartstikke lekker met tofu.

Ben jij in Vietnam geweest en heb je (culinair) heimwee? Dan is dit gerecht echt een dikke aanrader!

Ben jij nooit in Vietnam geweest en/of ken je de Vietnamese keuken nog niet zo goed? Dit gerecht laat je dan perfect kennis maken met deze fantastische keuken

Tip: ben je (nog) niet bekend met tofu, dan raad ik mijn artikel aan waar ik vertel over alles wat je moet weten over tofu.

Vietnamese salade met gestoofde tofu

Vietnamese salade met gestoofde tofu

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Gestoofde tofu

  • 500 gr tofu
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierbladeren
  • 1 stengel citroengras
  • 1 el fijngehakte gember
  • 2 steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • kwart groentebouillonblokje
  • zonnebloemolie om in te bakken(/frituren)

Salade

  • 100 gr tauge
  • 1 winterpeen (ong. 150 gr)
  • halve komkommer
  • 100 gr ijsbergsla

Garnering

  • 1 rode peper en/of srirachasaus
  • twee handjes gezouten pinda's
  • verse munt
  • verse koriander
  • 1 limoen

Instructies

  1. Snijd de tofu in blokjes. Frituur ze totdat ze bruin en knapperig worden. Heb je geen frituurpan? Bak de tofu dan in een pan met een flinke laag olie aan alle kanten bruin. Snijd het sjalotje in ringen en hak de knoflook fijn. Doe een scheutje olijfolie in een braadpan en fruit de knoflook en ui. Haal het buitenste blad van de stengel citroengras en maak er een knik in. Voeg toe aan de pan, samen met de laurierbladeren, gember, steranijs, kruidnagel en kaneel. Bak een minuutje.
  2. Voeg de tofu toe aan de braadpan met de tomatenpuree, het groentebouillonblokje en 250ml water. Laat 5 tot 10 minuten sudderen, totdat het de gewenste dikte heeft.
  3. Gebruik een juliennesnijder om peen julienne te maken. Snijd de komkommer in plakjes, de rode peper in reepjes en de limoen door midden.
  4. Doe alle ingrediënten voor de salade in een bowl en laat ruimte over voor de tofu. Knijp de limoen uit boven de salade. Doe de tofu erbij en garneer de bowl met de pinda's, munt, koriander en rode peper of sriracha. De saus die van de stoof is overgebleven, kun je als dressing gebruiken.

Notities

Benodigd:

  • juliennesnijder
  • evt. frituurpan.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker