Home Vegan receptenHoofdgerecht Vietnamese salade met gestoofde tofu

Vietnamese salade met gestoofde tofu

door Simone
2 reacties
Vietnamese salade met gestoofde tofu


Zo’n tweeënhalf jaar geleden maakte ik een rondreis in Vietnam. Ik was toen eigenlijk nog helemaal niet zo bekend met de Vietnamese keuken. Alleen de loempia’s kende ik (die noemen we hier in Nederland Vietnamees, maar ze zijn meer Nederlands dan Vietnamees). De Vietnamese keuken heeft invloeden uit de Chinese en Franse keuken, maar is toch weer heel eigen. De gerechten zijn in ieder geval een hele smaakbeleving, omdat het heel gebalanceerd is. Denk aan het zure van de limoen of het pittige van de srirachasaus.
Ook deze Vietnamese salade met gestoofde tofu die ik heb gemaakt, heeft een fantastische smaakbalans. De salade is fris, crunchy, pittig en zout tegelijk. De zachte tofu zorgt voor texturele balans.

De ingredienten die ik heb gebruikt voor de salade, vindt je in deze combinatie ook overal terug in Vietnam. Het gaat om taugé, ijsbergsla, wortel en komkommer, in combinatie met munt, koriander, limoen, rode peper of sriracha, en gezouten pinda’s. Er staat overal wel een fles sriracha op tafel, of een bakje pinda’s.

Voor bij deze typische Vietnamese salade heb ik tofu gestoofd. Het is geïnspireerd op het stoofgerecht “bo kho” (letterlijk: gestoofd rundvlees). Hier kom je typisch Chinese ingrediënten tegen: kaneel, steranijs en kruidnagel. Als je bekend bent met fivespice, dan zul je dit ook wel terugproeven in dit gerecht (ook al zit dus niet alles van fivespice in dit gerecht). Toen ik in Vietnam was, was ik nog geen vegan en ik kende dit gerecht dan ook met rundvlees. Echter mis je het vlees totaal niet en is het ook hartstikke lekker met tofu.

Ben jij in Vietnam geweest en heb je (culinair) heimwee? Dan is dit gerecht echt een dikke aanrader!

Ben jij nooit in Vietnam geweest en/of ken je de Vietnamese keuken nog niet zo goed? Dit gerecht laat je dan perfect kennis maken met deze fantastische keuken

Tip: ben je (nog) niet bekend met tofu, dan raad ik mijn artikel aan waar ik vertel over alles wat je moet weten over tofu.

Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever en #deveganfijnproever

Dit vind je vast ook interessant

2 reacties

Marjolein 9 januari 2021 - 03:50

Kan je in plaats een stengel citroen gras ook gemalen citroengras gebuiken in dit gerecht?

Reageer
Simone 9 januari 2021 - 11:57

Dat kan absoluut! Een flinke theelepel / halve eetlepel zal voldoende zijn.

Reageer

Laat een reactie achter