Vegan springrolls met mandarijn

door Simone
Vegan springrolls met mandarijn met vegan nuoc cham

Vietnamese loempia’s, wie kent ze niet van de eetstalletjes in de stad? Toen ik in Vietnam op reis was, verbaasde me het dat de loempia’s hoe wij ze hier kennen (gefrituurd), daar veel minder voorkwamen. In plaats daarvan hadden ze “verse” loempia’s (springrolls, of in het Vietnamees: gỏi cuốn). Deze zijn gemaakt met rijstvellen, vaak met garnalen of tofu, en frisse, lichte groenten zoals komkommer en taugé. Je hebt wel gefrituurde loempia’s in Vietnam, maar de verse springrolls zijn daar meer een ding. Zelf vind ik de verse ook lekkerder! Omdat er meer dan genoeg recepten zijn voor de klassieke springrolls, liet ik me inspireren door het concept en heb ik een twist aan het origineel gegeven. Zie hier: vegan springrolls met mandarijn!

De vulling van de springrolls

Mijn versie van vegan springrolls zijn gevuld met de volgende ingrediënten:

 • Tofu gebakken in five spice
 • Komkommer
 • Taugé
 • Bosui
 • Mandarijn

Door de five spice hebben de springrolls alsnog iets Vietnamees, omdat de Vietnamezen ook five spice in hun gerechten gebruiken. Denk maar aan hun welbekende soep phở. Ook de rest van de ingrediënten zijn heel gebruikelijk in Vietnam. De twist zit hem dus vooral in de mandarijn. Dat dit een lekkere combinatie is met five spice, zag ik toen ik een gerecht uit het kookboek Smaak maakte. In deze springrolls geven ze in ieder geval een heerlijke fruitige twist!

… en dan dippen maar!

In Vietnam gebruiken ze meerdere dips of andere sausjes om de verse loempia’s in te dippen, namelijk:

 • Nước chấm. Een zeer gebalanceerde dip die zout, pittig, zuur en licht zoet is. Deze dip is niet vegan, omdat er normaliter vissaus in zit. Vissaus heeft een heel eigen smaak die niet goed te vervangen is. Het zoute van de vissaus is wel goed na te bootsen met een beetje sojasaus.
 • Pindadip. Makkelijk te maken met een pindakaas aangelegd met wat water totdat je de juiste dikte hebt bereikt, knoflook en een beetje hoisinsaus of sriracha.
 • Hoisinsaus & sriracha. Domineren op elk tafeltje in Vietnam! Zitten in een handige spuitfles. Samen te gebruiken, maar ook apart.

Al deze dips passen ook lekker bij deze vegan springrolls met mandarijntwist. Zelf vind ik de vegan nước chấm de lekkerste combinatie met deze verse loempia’s! Het biedt een mooie balans en contrast met de zoete mandarijn. Het recept van de vegan nước chấm vind je ook hieronder.

Toch iets eten wat écht volledig Vietnamees is?

Probeer dan eens deze Vietnamese salade met gestoofde tofu!

Vegan springrolls met mandarijn met vegan nuoc cham
Vegan springrolls met mandarijn met vegan nuoc cham

Vegan springrolls met mandarijn

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 400 gr tofu
 • 1,5 tl five spice
 • plantaardige olie om in te bakken
 • 2 mandarijnen
 • halve komkommer
 • 1 bosui
 • 8 rijstvellen
 • 60 gr taugé
 • om te dippen: vegan nước chấm / sriracha / hoisin / pindadip

Instructies

 1. Snijd de tofu in 16 sticks van ong. 7 cm lang. Bak bruin met wat plantaardige olie samen met de five spice. Laat afkoelen,
 2. Pel de mandarijnen. Snijd de komkommer in 8 reepjes van ong. 7 cm lang. Snijd de bosui in ringetjes.
 3. Nu gaan we de springrolls vullen! Doe een laagje koud water in een koekenpan. Leg een rijstvel kort in de pan (ong. 30 seconden). "Wapper" even uit zodat het overtollige water terug in de pan valt. Leg op een droge snijplank of bord en vul met de mandarijn, komkommer, bosui, tofu, taugé en verse koriander. Maak na elke springroll het bord even droog met wat keukenpapier. Hoe je springrolls precies moet vullen en vouwen, kun je bij deze video zien.
 4. Serveer de springrolls met dips zoals vegan nước chấm (zie hieronder), pindadip, hoisin of sriracha.

Notities

Vegan nước chấm maken? Voor een voorraadje:

Verwarm 120 ml water met 20 ml rijstazijn en 15 gr kristalsuiker in een pan. Als de suiker is opgelost zet je het vuur uit en laat je het afkoelen. Hak 3 teentjes knoflook fijn en snijd 1 of 2 rode pepers (of birds eye) in ringetjes. Voeg toe als het mengsel is afgekoeld, samen met 30 ml sojasaus en sap van 1,5 limoen (ong. 45 ml).

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker