Home Vegan receptenHoofdgerecht Vegan springrolls met mandarijn

Vegan springrolls met mandarijn

door Simone
0 reactie
Vegan springrolls met mandarijn met vegan nuoc cham

Vietnamese loempia’s, wie kent ze niet van de eetstalletjes in de stad? Toen ik in Vietnam op reis was, verbaasde me het dat de loempia’s hoe wij ze hier kennen (gefrituurd), daar veel minder voorkwamen. In plaats daarvan hadden ze “verse” loempia’s (springrolls, of in het Vietnamees: gỏi cuốn). Deze zijn gemaakt met rijstvellen, vaak met garnalen of tofu, en frisse, lichte groenten zoals komkommer en taugé. Je hebt wel gefrituurde loempia’s in Vietnam, maar de verse springrolls zijn daar meer een ding. Zelf vind ik de verse ook lekkerder! Omdat er meer dan genoeg recepten zijn voor de klassieke springrolls, liet ik me inspireren door het concept en heb ik een twist aan het origineel gegeven. Zie hier: vegan springrolls met mandarijn!

De vulling van de springrolls

Mijn versie van vegan springrolls zijn gevuld met de volgende ingrediënten:

  • Tofu gebakken in five spice
  • Komkommer
  • Taugé
  • Bosui
  • Mandarijn

Door de five spice hebben de springrolls alsnog iets Vietnamees, omdat de Vietnamezen ook five spice in hun gerechten gebruiken. Denk maar aan hun welbekende soep phở. Ook de rest van de ingrediënten zijn heel gebruikelijk in Vietnam. De twist zit hem dus vooral in de mandarijn. Dat dit een lekkere combinatie is met five spice, zag ik toen ik een gerecht uit het kookboek Smaak maakte. In deze springrolls geven ze in ieder geval een heerlijke fruitige twist!

… en dan dippen maar!

In Vietnam gebruiken ze meerdere dips of andere sausjes om de verse loempia’s in te dippen, namelijk:

  • Nước chấm. Een zeer gebalanceerde dip die zout, pittig, zuur en licht zoet is. Deze dip is niet vegan, omdat er normaliter vissaus in zit. Vissaus heeft een heel eigen smaak die niet goed te vervangen is. Het zoute van de vissaus is wel goed na te bootsen met een beetje sojasaus.
  • Pindadip. Makkelijk te maken met een pindakaas aangelegd met wat water totdat je de juiste dikte hebt bereikt, knoflook en een beetje hoisinsaus of sriracha.
  • Hoisinsaus & sriracha. Domineren op elk tafeltje in Vietnam! Zitten in een handige spuitfles. Samen te gebruiken, maar ook apart.

Al deze dips passen ook lekker bij deze vegan springrolls met mandarijntwist. Zelf vind ik de vegan nước chấm de lekkerste combinatie met deze verse loempia’s! Het biedt een mooie balans en contrast met de zoete mandarijn. Het recept van de vegan nước chấm vind je ook hieronder.

Toch iets eten wat écht volledig Vietnamees is?

Probeer dan eens deze Vietnamese salade met gestoofde tofu!

Vegan springrolls met mandarijn met vegan nuoc cham
Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever en #deveganfijnproever

Dit vind je vast ook interessant

Laat een reactie achter