Vegan pizza met pompoen, hazelnoot en asperges

door Simone
Vegan pizza met pompoen, asperges en hazelnoten


Pizza bestellen is een beetje mijn guilty pleasure als ik geen zin heb om te koken. Maar eigenlijk kun je net zo makkelijk zelf pizza maken, zonder dat het al te veel moeite kost! Omdat ik het vegan pizza aanbod bij the usual afhaalpunten een beetje beu was, besloot ik dit dan ook eens te gaan doen.

Een klassieke pizza heeft altijd tomatensaus als basis, en ik dacht: laat ik het roer helemaal omgooien en een winterse pizza maken. Oké, ik geef toe, zoals je ziet is niet álles écht winters. De asperges zijn iets van het voorjaar. De rest is dat wel. De basis is namelijk een saus van pompoen en tijm. De toppings zijn verder nog gerookte rode biet, hazelnoot en verse peterselie.

Gerookte biet klinkt als iets wat moeilijk is en veel tijd kost, maar eigenlijk heb ik dit heel simpel “gerookt” met liquid smoke. Dit vloeibare rookaroma kun je kopen bij de toko of Van Beekum Specerijen. Ik hou normaal niet van bietjes, maar als ze “gerookt” zijn, vind ik ze zoveel lekkerder! Ik heb ook bietjes gerookt in mijn recept voor gepofte zoete aardappel, met in appel gemarineerde gember, walnoot en basilicum. Dit deed ik toen zelf overigens met een rookpistool, maar met liquid smoke kan het ook hartstikke goed! Ik dwaal af.

Ook de bodem bij deze pizza is anders dan normaal: ik heb de bloemkool pizzabodem van Magioni gebruikt, die je bij onder andere Albert Heijn . Volgens mij is een pizzabodem met groenten niet per sé gezonder. De vraag is of alle voedingswaarden van de bloemkool nog wel in de bodem zitten door het hele proces dat heeft ondergaan. Als je puur naar de voedingswaarden kijkt, zit er ongeveer evenveel calorieën in als een normale pizzabodem. Wel zitten er iets meer eiwitten en vezels in. Gezonder of niet: daar heb ik hem in ieder geval niet voor gebruikt! Ik wilde een keer iets anders en de bloemkoolbodem maakt het extra winters.

Mooie bijkomstigheden van deze vegan pizza? Hij is aardig gezond voor een pizza én hij is enorm makkelijk is om te maken.

Vegan pizza met pompoen, asperges en hazelnoot
Vegan pizza met pompoen, asperges en hazelnoot

Vegan pizza met pompoen, hazelnoot en asperges

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Pizza

 • 275 gr pompoen(blokjes)
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 80 gr groene aspergetips
 • 200 gr (voorgekookte) rode bieten
 • 1 tl liquid smoke
 • 30 gr blanke hazelnoten
 • 2 (bloemkool) pizzabodems

Garnering

 • verse peterselie

Instructies

 1. Verwarm de oven volgens de verpakking van de pizzabodems.
 2. Snijd de pompoen in kleine blokjes als je ze niet voorgesneden hebt gekocht, en kook ze gaar. Doe de stukjes in een blender/keukenmachine/hakmolen met het knoflookpoeder en de tijm. Zorg dat het een egaal mengsel wordt. Is het iets te dik? Voeg dan een klein beetje water toe.
 3. Snijd de bieten in plakken. Doe ze in een kom met de liquid smoke en schep goed om. Hak de hazelnoten grof.
 4. Smeer de pompoensaus over de pizzabodems en beleg met de asperges, bieten en hazelnoten. Doe 10-12 minuten in de oven.
 5. Garneer met verse peterselie.

Notities

Benodigd:

 • blender / keukenmachine / hakmolen

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker