Home Informatie Vegan op vakantie: Frankrijk

Vegan op vakantie: Frankrijk

door Simone
0 reactie
Le Potager du Marais
Uiteten in Parijs: seitan bourguignon

Vegan op vakantie of op reis: het kan je meezitten of tegenvallen. Afgelopen augustus maakte ik een rondreis door Frankrijk met de auto. Ik ben op veel verschillende soorten plekken geweest:

  • Parijs – deze stad heeft geen toelichting nodig, lijkt mij 😉
  • Barjac: een klein dorpje in de Ardeche (Zuid-Frankrijk);
  • Bourg-Saint-Maurice: een dorpje in de Franse Alpen, in de winter dus toeristisch;
  • Colmar: een klein, pittoresk dorpje in Noord-Oost Frankrijk.

Omdat ik op zoveel verschillende soorten plekken ben geweest (stad, dorp, camping, afgelegen plek, toeristische plek), heb ik een goed beeld gekregen van hoe een vegan zich kan redden in Frankrijk. Maar eerst: hoe red een vegan zich op de snelweg in Frankrijk?

Vegan op de snelweg in Frankrijk

Frankrijk stond al niet zo bekend als het meest vegan friendly land, en de restaurants naast de snelwegen weerspiegelen dat perfect. Of nouja, perfect? Het is een horror. Er is echt niets, behalve friet, als je geluk hebt. En als je nog meer geluk hebt, kun je pasta met een beetje saus scoren voor € 6,50 (been there, done that). Er was wel één wegrestaurant die onze lange autorit van Parijs naar Barjac redde, en dat zat op Route du Soleil: Exki. Er is daar meer dan een hand vol gezonde, vegan opties. Ze waren nog smaakvol ook!

Hoe zit het dan met tussendoortjes voor in de auto? Als je zelf geen tussendoortjes meeneemt van huis, dan leef je zonder overdrijven op chips en oreo’s. Daadwerkelijk niets is vegan in tankstations. Ook is er bijvoorbeeld geen fruit te koop.

Vegan in de stad in Frankrijk

Na de snelweg is de stad een verademing. Nu was ik qua steden tijdens mijn rondreis te vinden in Parijs en Colmar. Op de handige app Happy Cow kun je precies zien waar er vegan restaurants zitten, of restaurants met vegan opties. Beide steden (ook al was Colmar vrij klein), hadden meer dan genoeg aanbod – pfieuw! In dit artikel lees je bij welke vegan hotspots ik allemaal ben geweest in Parijs.

In Colmar had ik gegeten bij Palmyre, een Libanees-Syrisch restaurant, echt een aanrader! Ze hebben meer dan genoeg vegan opties. We hebben destijds een stuk of 6 mezze gekozen. Alle andere restaurants met vegan opties waren helaas dicht.

Bourg-Saint-Maurice is weliswaar geen stad, maar had wel een klein handjevol restaurants met wat vegan opties (die helaas dicht waren toen ik er was). Dit waren Cherry Garden (Thais restaurant) en Miam Corner (Vietnamees restaurant). Wellicht waren er nog meer, maar dit zijn in ieder geval al wat namen!

Vegan op de camping in Frankrijk

Ik ben naar twee campings geweest: eentje die afgelegen lag en eentje die in een toeristisch gebied lag. Daarom bespreek ik ze graag apart.

Op de camping die afgelegen ligt

Na Parijs reisde ik af naar een camping in Barjac, Zuid-Frankrijk. Mijn camping was nogal afgelegen, maar op 10 minuten rijden zat een Carrefour Contact. Dit was geen bijster grote supermarkt, maar ze hadden meer dan genoeg groente en fruit. Wat me wel opviel, was dat het nogal duur was. En vleesvervangers of andere plantaardige vervangers? Ho maar. Zelfs geen tofu. Verder verkochten ze alleen pasta, rijst, bulgur, en couscous. Qua smaakmakers moet je het echt alleen doen met (Mediterraanse) kruiden en specerijen. Er waren dus ook geen handige currypasta’s of iets dergelijks. Het enige wat ze qua “smaakmakers” vooral verkochten was pastasaus. Tip: neem dan ook genoeg kruidenpotjes van huis mee. Verder verkopen ze wel wat dingen in blik zoals mais, bonen en linzen.

Thuis ontbijt ik vaak granola met vers fruit, maar in deze supermarkt had je alleen maar niet-vegan muesli. Ik ontbeet dus vooral met vers brood die ik op de camping zelf haalde, en met tapenade. Ze hadden dan wel weer het een en ander aan keus in vegan tapenades, die nog lekker waren ook! Wilde je iets anders op brood? Dan moest je het doen met jam, verder was er niets.

Maaltijden die ik heb gekookt

Om je wat inspiratie te geven wat je dan zoal met bovenstaand aanbod kan koken, deel ik graag een selectie van wat ik zelf heb gekookt:

  • Fusilli met pastasaus uit een potje, olijven, champignons, bolcourgette, vegan gehakt, knoflookpoeder, gedroogde oregano en uipoeder. Het vegan gehakt kwam ik per toeval tegen toen we onderweg een Lidl zagen en even snel wat boodschappen hadden gedaan. Dit was overigens het enige veganistische aan vleesvervangers dat Lidl verkocht.
  • Gnocchi met vleestomaat, amandelen, paprika, aubergine, verse peterselie, gerookt paprikapoeder, oregano. Het gerookte paprikapoeder had ik van huis meegenomen.
  • Pastasalade met mais, kidneybonen, avocado, komkommer, champignons, verse koriander, cherrytomaten, en jamaican jerk mix (meegenomen van huis).
  • Bulgur met stoof van courgette, paprika, wortel, kikkererwten, tomatensaus (passata di pomodoro), en ras el hanout (meegenomen van huis), met verse pruimen.
  • “Curry” van wortel, komkommer, boontjes, paprika, cashewnoten en kokosmelk, met rijst.
  • Pasta met zoete aardappel, vleestomaat, walnoten, verse peterselie.
  • Salade van mango, komkommer, cherrytomaten, amandelen, avocado, sla, extra vergine olijfolie en gochugaru (Koreaans chilipoeder, meegenomen van huis)
Vegan op vakantie in Frankrijk

Op de camping die in een toeristisch gebied ligt

Na de camping in Zuid-Frankrijk, ging ik naar een camping in Bourg-Saint-Maurice, wat in de winter een toeristisch ski-gebied is. Om de hoek van mijn camping had je een Super-U, een soort kruising tussen Jumbo Foodmarkt en Walmart (je kon er zelfs televisies kopen!). Ik was licht opgelucht, want na een week alleen maar Mediterraans en whole food plant based gegeten te hebben, had ik stiekem wel even behoefte aan iets met vleesvervangers en andere keukens. Het enige wat ik kon vinden in de Super U, was tofu (yay!), een vegan burger en vegan kipstukjes. Deze gingen alledrie mooi in het mandje! Verder was er enorm veel aanbod in groente en fruit, helaas wederom duur. Wat me verder opviel, was dat er enorm veel aanbod was in plantaardige melk.

Na een week ontbijten met vers brood en tapenade, wilde ik nu even iets anders. Tussen de biologische spulletjes zag ik een vegan soort Nutella staan, en die was nog lekker en smeerbaar ook (normaal zijn vegan chocoladepasta’s niet zo smeerbaar namelijk)! Verder heb ik (behalve tapenade en jam) geen vegan beleg gezien.

In de Super U had je iets meer internationale spulletjes, maar nog lang niet zoveel als ze in Nederland verkopen. Zo had je taco en shoarma kits, en wat currypasta’s. Ohja, en een enorm lange gang met… pasta en pastasaus.

Maaltijden die ik heb gekookt

  • Kipshoarma met een shoarmakit met wraps, tahin, granaatappeldressing en shoarmakruiden. Verkopen ze toevallig ook in Nederland (deze, van MezEast)! De vegan kipstukjes bakte ik in de kruiden. Verder maakte ik een salade van tomaten, ui, komkommer, sla en deed hier granaatappeldressing doorheen. Van thuis had ik nog tabasco mee.
  • Thaise groene curry met tofu, boontjes, paprika, cherrytomaten en rijst.
  • Burger met aardappeltjes en sla met chimichurri (verse peterselie, oregano, kappertjes, rode wijn azijn), gegrilde paprika en courgette.

Conclusie

In de Franse steden of grotere dorpen zit je vrij safe: je hebt altijd wel restaurants met vegan opties. Ga je zelf koken op de camping en ga je boodschappen doen, dan heb je weinig keus als je een beetje afgelegen zit. Ook zul je vooral whole food plant based, pasta, salades en/of Mediterraans moeten eten. Op de snelwegen is het al helemaal niet te doen. Neem dus echt wat mee van huis!

Frankrijk vegan friendly? Nee. Maar een stedentripje is prima te doen!

Laat een reactie achter