Vegan ochazuke met shiitake

door Simone
Vegan ochazuke


Ik had al een tijd in mijn hoofd om iets met groene thee en rijst te maken. Ik wilde graag groene thee rijst maken (rijst infused met groene thee), maar al die tijd was ik even vergeten dat je groene thee niet mag koken. Wanneer je namelijk kokend water gebruikt, wordt de thee bitter en gaan aroma’s verloren. Zonde! Toch wilde ik graag èn rijst èn groene thee combineren in een gerecht. Na wat inspiratie opgedaan te hebben, kwam ik een Japans gerechtje tegen: ochazuke.

Wat is ochazuke?

Ochazuke is groene thee soep met rijst. Dit is simpelweg rijst waarover groene thee wordt gegoten. Japanners eten dit vaak als ze overgebleven rijst willen opeten, al dan niet aan het einde van de maaltijd. De meest klassieke versie wordt gegeten met zalm of andere vis, maar eigenlijk kun je alle ingrediënten gebruiken die je over hebt!

Vegan ochazuke

De basis

Ik geef toe, ik ben niet zo van veganizen, maar ik vond deze groene thee soep wel bijzonder dus ik wilde het graag delen. De basis voor de vegan ochazuke is uiteraard hetzelfde: rijst met groene thee. In plaats van zalm, heb ik in sojasaus gebakken shiitake gebruikt en in gember gemarineerde komkommer. Japans eten gaat vaak over balans en dit wilde ik graag laten terugkomen. De shiitake zorgt voor de umamismaak en de komkommer is verfrissend.

In gember “marineren” heb ik trouwens al eerder gedaan, maar dan met appel. Dit is ook een ontzettend lekkere combo. Bekijk het recept voor gepofte zoete aardappel met gerookte biet maar eens.

De toppings

Als toppings heb ik zeekraal, shichimi togarashi, bosui en wit sesamzaad gebruikt. Japanners gebruiken vaak nori, maar ik ben één van de weinige mensen die niet van zeewier houdt. Ik hou niet zo van “zee-smaak”. Zeekraal daarentegen vind ik wel lekker, het is een zilte groente met slechts een lichte “zee-smaak”. Mooie bijkomstigheid: zeekraal zit (net zoals zeewier) bomvol mineralen! Denk aan jodium, calcium, magnesium, fosfor, zink en koper. Een andere reden waarom ik zeekraal heb gekozen, is omdat het zout is en je zo geen zout hoeft toe te voegen aan het gerecht. Maar: voel je vrij om (ook) nori te gebruiken!

Shichimi togarashi is één van mijn favoriete toppings bij Japanse gerechten. Het is een specerijenmengel bestaande uit onder andere gedroogde sinaasappelschil, gember, wit en zwart sesamzaad en sansho peper. Je kunt het kopen bij de toko. Ik gebruikte shichimi togarashi al eerder bij het recept voor vegan miso ramen.

Tip!

Meer Japans eten? Bekijk dan ook eens mijn recensie voor het boek Vegan Japaneasy!

Vegan ochazuke

Vegan ochazuke met shiitake

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 180 gr rijst
 • 100 gr shiitake
 • plantaardige olie
 • 1 el sojasaus
 • halve komkommer
 • 2 tl fijngehakte gember
 • 1.5 gr groene theeblaadjes (of een zakje pure groene thee)

Garnering

 • wit sesamzaad
 • shichimi togarashi
 • handje zeekraal
 • 1 stengel bosui

Instructies

 1. Kook de rijst gaar.
 2. Snijd de shiitake in plakjes. Verhit wat olie in een pan op hoog vuur en bak de shiitake met de sojasaus totdat het vocht weg is.
 3. Snijd de komkommer in de lengte door midden, en dan nogmaals, en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in schijfjes. Meng met de gember in een kommetje.
 4. Als de rijst klaar is, verdeel je het als een bergje in de kommen, met de komkommer en shiitake er boven op.
 5. Verhit een kleine pan met 200 ml water en laat het water net niet koken (om precies te zijn: het moet ongeveer 90 graden zijn). Doe het theezakje of de theeblaadjes er in en laat een minuutje of twee staan.
 6. Giet de thee in de kommen. Garneer nog met wit sesamzaad, shichimi togarashi, bosui en een zeekraal. 

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker