Vegan hotspots in Gent

door Simone

Laatst ben ik een weekendje weg geweest in Gent. Voordat ik ging, had ik ergens gelezen dat Gent de “veggie capital” van Europa is. Nu is er in elke grote stad in Europa wel genoeg vegan keus, dus ik vond het een beetje overdreven om dat zomaar te zeggen. Eerst zien, dan geloven! Toch heeft Gent die naam wel enigszins waargemaakt. Er is zoveel keus voor vegetariërs en vegans, dat ik zelfs keuzestress kreeg! Ook heb je, anders dan in Nederland, veel vaker de kans dat er wel ergens een vegan optie is, of je nou in een koffietentje gaat zitten of in een restaurant.

Eerst: een algemene tip

Eerst wil ik een algemene tip geven. Het is belangrijk dat je van te voren een beetje uitzoekt waar je wil gaan eten, vooral als je er in het weekend bent. Je kunt vaak niet zomaar ergens binnenlopen, want alles is al vol door reserveringen. Zo had ik een hele lijst gemaakt met restaurantjes waar ik graag wilde eten, maar bij de helft kon ik niet eten omdat ik niet had gereserveerd.

Hieronder vind je vegan hotspots in Gent waar ik wél terecht kon. Maar er is dus zoveel meer!

(P.s: er was nogal slecht in alle tentjes, vandaar de weinige en slechte foto’s)

Vegan koffietentjes in Gent

Ik ben niet alleen een weekendje weg geweest als “toerist”, maar het was ook een halve “workaction”. Ik wilde dus graag zitten bij een koffietentje met wifi en waar je natuurlijk ook wat vegan lekkers kon eten, mocht ik daar zin in hebben.

Full Circle

Eerst ben ik naar Full Circle geweest. Op hun website geven ze aan dat ze de eerste 100% plantbased specialty coffee bar waren in België. Of dat zo is, weet ik natuurlijk niet, maar dat maakt verder niet uit. Dit tentje is echt perfect om even lekker te gaan werken. Je hebt er fijne zachte stoelen en genoeg stopcontacten om je laptop mee op te laden als het moet. Uiteraard kun je daar ook gewoon even langs om een koffietje te doen.

Nu ben ik geen koffiedrinker, maar ik zag dat ze veel speciale soorten koffie hadden. Ook heb je genoeg keus in thee, fris of wat alcoholische dranken.

Bij koffie of thee hoort natuurlijk wat lekkers. Toen ik er was, hadden ze allerlei soorten donuts. Ze hebben nog meer zoals (chocolade)croissants en kaneelbroodjes, maar ik was er wat later in de middag, waardoor ik denk dat ze die daarom niet meer verkochten. Je kunt er dus waarschijnlijk ook prima ontbijten of lunchen.

Je vindt Full Circle op Zuidstationstraat 5, Gent.

Full Circle Gent
Chocoladecroissant en donut bij Full Circle

Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien is weer een heel andere koffietent dan Full Circle. Full Circle was een klein, fijn koffietentje, en Le Pain Quotidien is wat groter en drukker. Ik denk omdat het wat centraler zit. Le Pain Quotidien zit dan ook in een prachtig gebouw: het oude postkantoor.

Ook hier heb je veel vegan lekkernijen en opties voor ontbijt en lunch. Denk aan vegan croissants, tortillons, brownies, avocado toast, een gezonde bowl, en dahl.

Je vindt Le Pain Quotidien op de Korenmarkt 16, Gent.

Vegan restaurants in Gent

O’yo

Bij de koffietentjes die ik noemde kun je prima ontbijten en lunchen als je zin hebt in een (zoet) broodje, maar bij O’yo heb je nog veel meer keus. Je hebt daar ook croissants, maar ook allerlei soorten pancakes, smoothie bowls, hartige bowls, energy bars en toasts. Dit plekje was ontzettend populair. Eigenlijk was het vol door alle reserveringen, maar het was een zonnige oktoberdag dus we hebben buiten kunnen ontbijten.

O’yo vind je op Brabantdam 82, Gent.

Taco Santo

Taco’s: je kent ze vast wel. Maar waarschijnlijk niet de echte Mexicaanse taco’s. Mexicaanse taco’s zijn niet hard (zoals de TexMex taco’s), maar juist zacht: het zijn maistortilla’s. Bij Taco Santo kun je heerlijk authentieke Mexicaanse taco’s eten. Ik had er eentje met bonen, een met rokerige oesterzwammen en eentje met cactus. Allemaal enorm lekker. Mooi is: 3 taco’s kosten maar € 11,70. Dit was dus een fantastische lunch. Je hebt overigens ook nog allerlei bijgerechtjes, Mexicaanse limonade’s, biertjes en cocktails die je er kunt bestellen.

Je vindt Taco Santo op de Gebroeders Vanveldestraat 3, Gent.

Také

Také is eigenlijk geen restaurant, maar een afhaalplek. Wat heel jammer is, want als je op bezoek bent in Gent in de winter moet je een plekje uitzoeken waar je je eten op kan eten. Het eten is echt het bestellen waard. Vooral het Japanse eten trok ons, dus we hadden echt allerlei Japanse (streetfood) gerechten besteld: gyoza’s, takoyaki, tempura, okonomiyaki, Japanse curry en (homemade!) mochi (eentje met verse aardbei en hazelnootpasta, en eentje met matcha ijs vanbinnen). Dit was iets te veel van het goede, maar we wilden gewoon graag alles uitproberen haha.

Také vind je op Donkersteeg 25, Gent.

Fattoush

Sinds ik in Colmar (Frankrijk) bij een fantastisch Libanees-Syrisch tentje ben gaan eten, ben ik helemaal om van Libanees en Syrisch. Toen kwam ik het Syrische restaurant Fattoush tegen. Het grootste deel op de menukaart is vega(n) en er is zoveel lekkers te eten. Ook is het absoluut niet duur: we aten met z’n tweeën vijf mezze (Midden-Oosterse naam voor “tapas”) en daar kreeg je nog brood bij. Mezze zijn ongeveer 5 euro per stuk. Ben je gek op Libanees of Syrisch, dan moet je hier echt eens naar toe gaan. Of juist als je het nog nooit hebt gegeten.

Je vindt Fattoush op Brabantdam 69, Gent.

Fattoush Gent
(Een deel van) het eten bij Fattoush

Cocktails / drinken

Oké, dit valt niet per se onder vegan hotspots in Gent, maar drankjes zijn vaak vegan en ik wilde jullie onderstaande tip echt niet onthouden.

The Cobbler

Ben je gek op cocktails? Dan moet je echt naar The Cobbler. The Cobbler is een cocktailbar en zit ook in het oude postkantoor en ziet er niet alleen prachtig klassiek uit vanbinnen, maar ook is de service fantastisch en heb je uitzicht over het oude Gent. Bovenal: de cocktails zijn heerlijk en ze maken alles wat je wil, ook al staat het niet op de kaart.

Je kunt er bovendien niet alleen maar cocktails drinken, je hebt er ook ruime keuze aan whiskey, rum, gin, vermouth, bier, wijn, mocktails en ik vergeet vast nog meer soorten alcohol.

The Cobbler vind je op Graslei 16, Gent.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker