Vegan citroen-maanzaad pancakes

door Simone
vegan citroen-maanzaad pancakes


Citroen-maanzaad cake, wie kent het niet? Ik woon tegenover 30ML, een koffietentje. Daar verkopen ze ook vaak lekkers voor bij de koffie. Al die tijd dat ik er kom, verkopen ze steeds één vegan optie: citroen-maanzaad cake. Een vegan versie van erg lekkere classic cake. Ik liet me al eerder inspireren door de combinatie citroen-maanzaad bij mijn recept voor zilte aardappelsalade. Toch wilde ik er ook iets zoets met deze combinatie maken. Zie hier: vegan citroen-maanzaad pancakes!

… met vers fruit

Ik ben gek op fruit en eet dit echt niet alleen ‘s ochtends bij mijn ontbijt. Ik vind het lekker om fruit in mijn recepten te verwerken. Nu is citroen natuurlijk ook fruit, maar je gebruikt alleen het sap en de rasp, terwijl er juist in het vruchtvlees meer voedingsstoffen zitten.

Lekker om bij deze vegan citroen-maanzaad pancakes te eten zijn bosbessen of aardbeien. Welke je kiest is aan jou. Bosbessen zijn lichtzuur van zichzelf en dat zal het zure van de citroen des te meer naar voren halen. Combineer je het met aardbeien, dan wordt het geheel iets zoeter.

… met een vleugje amandel

Omdat citroen natuurlijk zuur is, heb ik niet alleen tarwebloem voor het beslag gebruikt, maar ook amandelmeel. Amandel is een beetje zoet van zichzelf en brengt zo het zure van de citroen een beetje in balans. Je kunt de pancakes ook nog garneren met amandelen. Wil je eens gek doen? Hak een paar gerookte amandelen grof en strooi over je pancake.

… met citroen-maanzaad stroop

Als je iets “sauzigs” bij de pancakes wil of als je een echte citroenliefhebber bent, dan kun je er nog citroenstroop bij maken.

Meer vegan pancake inspiratie?

Probeer ook eens mijn moringa pancakes met aardbeien en witte chocola, of als je meer van team hartig bent: tandoori pannenkoekjes met kokosroom en mango!

Vegan citroen-maanzaad pancakes

Vegan citroen-maanzaad pancakes

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 1 biologische citroen
 • 2,5 el maanzaad
 • 150 gr tarwebloem
 • 50 gr amandelmeel (heb je notenallergie? Laat dit weg en gebruik in totaal 200 gr tarwebloem)
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 350 ml ongezoete plantaardige melk

Stroop:

 • 1 biologische citroen
 • 1 tl maanzaad
 • 65 gr poedersuiker

Garnering:

 • evt. bosbessen of aardbeien (zie tip in de post)
 • evt. (gerookte) amandelen 

Instructies

 1. Rasp 1 citroen en knijp het sap uit. Meng het maanzaad, amandelmeel, de bloem en bakpoeder. Voeg de citroenrasp en -sap en plantaardige melk toe en meng tot een egaal beslag. Wil je glazuur bij de pancakes? Ga dan naar stap 2. Zo niet, ga dan naar stap 3.
 2. Voor de stroop: Knijp de andere citroen uit in een pannetje en voeg de poedersuiker toe. Verwarm op middelhoog vuur totdat de poedersuiker is opgenomen (ong. 1 minuut) en laat daarna afkoelen. Is het te hard als je de pancakes wil opdienen? Verwarm het dan weer kort. Te zuur? Voeg dan wat poedersuiker toe en eventueel water om het vloeibaar te houden. 
 3. Verhit een koekenpannetje op middelhoog vuur en schep een (kleine) soeplepel beslag in de pan. Bak de pannenkoek ongeveer 1 á 2 minuten met een (spat)deksel op de pan. Draai om en bak nog 1 minuut. Herhaal totdat het beslag op is.
 4. Serveer de pannenkoeken eventueel met de stroop, vers fruit zoals bosbessen of aardbeien, en amandelen. 

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker