Vegan cashew curry met frisse chutney

door Simone
Vegan cashew curry met chutney


Ik liep al heel lang met het idee om een Indiase vegan cashew curry te maken (een hele mond vol). Vegan curry’s bevatten vaak kikkererwten of pompoen en ik wilde graag iets vernieuwends maken. In deze curry heb ik de smaken zo authentiek Indiaas mogelijk geprobeerd te houden (zover mijn kennis strijkt), maar ik heb één ingrediënt in deze curry gedaan die wat ongebruikelijk is: little gem!

Ik heb little gem ooit eens eerder in een curry gegeten. Voordat ik het ging eten, was ik nogal sceptisch. Wordt dat niet één vieze slappe boel? Sla hoor je toch rauw te eten? Nee hoor, als je specifiek little gem (ook wel baby romaine sla genoemd) gebruikt in een gerecht, blijft het lekker knapperig! Naast little gem zitten er ook aardappelen en sperziebonen in de curry.

Deze vegan cashew curry heeft – zoals de naam al doet vermoeden – een basis van cashewnoten. Er wordt vaak kokosmelk gebruikt in een curry, maar ik heb in plaats daarvan geraspte kokos gebruikt. Ik heb het voor dit gerecht geroosterd met de cashewnoten. Je huis gaat echt fantastisch ruiken!

Je huis gaat nóg lekkerder ruiken als je de specerijen bij de curry doet. Dat zijn korianderzaad, komijn, kruidnagel, kaneel en fenegriek. Fenegriek is niet te koop in de supermarkt (voor zover ik heb gezien). Je kunt het wel bestellen bij Van Beekum Specerijen of De Kruidenbaron. Toko’s verkopen het ook.

Deze curry heeft een lekker volle, warme smaak en de frisse chutney die ik erbij hebt gemaakt, steekt daar lekker tegen af. Deze is gemaakt van onder meer verse munt, verse koriander en limoensap. Ben je gek op deze combo? Deze komt ook terug in de Vietnamese salade met gestoofde tofu.

Schrik trouwens niet van de lijst met ingrediënten. Het een en ander aan ingrediënten gebruik ik dubbel in dit recept en de meeste ingrediënten zijn specerijen en andere dingen uit de voorraadkast (zoals ui en knoflook).

Vegan cashew curry met chutney

Vegan cashew curry met frisse chutney

Print
Personen: 2-3 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Cashew curry

  • 1 sjalotje
  • 1 of 2 rode pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 gr geraspte kokos
  • 75 gr gezouten cashewnoten
  • 1 el fijngehakte gember (ik gebruikte uit een potje)
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen fenegriek
  • scheutje plantaardige olie
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 250 gr sperziebonen
  • half groentebouillonblokje
  • 1 krop little gem

Chutney

  • half sjalotje
  • 15 gr verse munt(blaadjes)
  • 15 gr verse koriander (met steeltjes)
  • 1 el geraspte kokos
  • snuf gemalen fenegriek
  • snuf gemalen komijn
  • snuf zout
  • 3 tl limoensap

Garnering / voor erbij

  • naanbrood of rijst
  • gezouten cashewnoten

Instructies

  1. Snijd de ui, knoflook en rode peper fijn. Verhit een pan op laag vuur en voeg de kokos toe. Rooster 5 minuten zonder olie en roer regelmatig. Voeg de ui, knoflook, rode peper en cashewnoten toe en rooster nog 10 minuten. Blijf regelmatig roeren. Laat het geheel afkoelen.
  2. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Dop de boontjes en snijd eventueel doormidden. Snijd de little gem X.
  3. Wanneer het kokosmengsel is afgekoeld, doe je dit in de hakmolen/keukenmachine samen met de gember, korianderzaad, komijn, kruidnagel, kaneel en fenegriek. Voeg 150 ml water toe en mix tot een egaal mengsel.
  4. Verhit een braadpan op middelhoog vuur met scheutje plantaardige olie, doe het mengsel erin en bak 2 minuten. Doe de aardappelen en sperziebonen erbij met 250 ml water en het bouillonblokje. Laat met de deksel op de pan sudderen totdat de aardappelen en sperziebonen gaar zijn.
  5. Maak ondertussen de chutney. Maak eerst de hakmolen/keukenmachine schoon. Snijd het sjalotje fijn en voeg de rest van de ingrediënten voor de chutney toe aan de keukenmachine. Maal egaal.
  6. Als de aardappelen en sperziebonen gaar zijn, zet je het vuur zachter en voeg je de little gem toe. Als de saus te dik is geworden, voeg je een beetje water toe. Roer de little gem 3-5 minuten mee, totdat het een beetje geslonken is. Roer wat langer mee als je het meer geslonken wil hebben (zoals spinazie). De kern blijft wel knapperig.
  7. Serveer de curry met de chutney en extra cashewnoten als topping en eet er naanbrood of rijst bij.

Notities

Benodigd: 

  • hakmolen/keukenmachine

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker