Vegan brownie met lavendel en tahin

door Simone
Vegan brownie met lavendel

Wie is er niet dol op de geur van lavendel? Het heeft een rustgevend effect maar het heeft ook een zomers tintje. Wist je dat je lavendel ook gewoon kunt eten? Het heeft iets fris en het lijkt een beetje op rozemarijn. Omdat ik nog een flinke pot gedroogde lavendel had staan, wilde ik er weer graag iets mee koken of bakken. Ik maak vaak redelijk gezonde recepten, maar wie houdt er nou niet van even zondigen op z’n tijd (ik wel)? Ik besloot de lavendel te gebruiken voor in een vegan brownie. Voor extra smaak en diepgang zit er nog tahin (sesampasta) in. Een verrassend lekkere combinatie!

Deze brownies zijn zó smeuïg, dat je vergeet dat je een vegan brownie eet. Want ja, je kan prima bakken zonder ei! In dit artikel vertel ik uitgebreid hoe je een ei kunt vervangen. In dit recept heb ik een eiv ervangen door met kokosolie, tahin, veel suiker en bakpoeder te werken. De tahin heeft behalve de functie van een nootachtige smaak geven, ook nog de functie om de brownie te binden.

Lavendel zorgt in dit recept voor vegan brownies voor een fleurige tegenhanger voor de volle, intense smaak van cacao. Gedroogde lavendel kun je kopen bij van Van Beekum Specerijen en De Kruidenbaron.

Inspiratie nodig wat je nog meer met lavendel kunt doen? Bekijk eens deze recepten:
Provençaalse maaltijdsalade met lavendeldressing
– Ontbijtcake met aardbei, amandel en lavendel

Vegan brownie met lavendel
Vegan brownie met lavendel

Vegan brownie met lavendel en tahin

Print
Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 210 gr kokosolie
  • 4 el gedroogde lavendel
  • 250 gr tarwebloem
  • 80 gr cacaopoeder
  • 350 gr donkere basterdsuiker
  • 1 zakje bakpoeder (16gr)
  • snuf zout
  • 240 ml ongezoete sojamelk
  • 1 tl vanille extract
  • 80 gr tahin
  • 100 gr pure chocolade (70%)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smelt de kokosolie in een pannetje en zet apart. Bekleed de brownievorm met bakpapier zodat je de brownie er makkelijk uit kunt halen na het bakken. Stamp de lavendel fijn in een vijzel. Geen vijzel? Hak de lavendel fijn. Snijd de chocola in kleine stukjes.
  2. Meng de bloem, cacaopoeder, suiker, bakpoeder, zout en lavendel. Voeg de kokosolie, sojamelk, vanille extract en tahin toe. Voeg als laatst de chocoladestukjes toe, bewaar eventueel wat stukjes voor bovenop de brownie. 
  3. Doe het mengsel in een brownievorm en bak voor 40 minuten.
  4. Haal de brownies uit de oven en laat een kwartier staan op een afkoelrek. Haal de brownies daarna uit de bakvorm door aan het bakpapier omhoog te trekken. Zet weer op een koelrek.

Notities

Benodigd: 

  • bakpapier
  • brownievorm
  • evt. vijzel
  • afkoelrek

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker