Vegan aardappelstamppot met Japanse twist

door Simone

Ik zal vast een van de weinigen zijn, maar ik heb echt he-le-maal niks met stamppot. Ik vind het lijken op babyvoer. Verschillende texturen in een maaltijd vind ik juist erg prettig. Toch zag ik juist een uitdaging in deze situatie: hoe maak ik stamppot die ook ík kan waarderen? Op deze manier kwam deze aardappelstamppot met Japanse twist tot stand. Bomvol smaak en verschillende structuren. Compleet met tahoeschnitzel. Leuk feitje: ik heb voor dit recept sojasaus van Tomasu gebruikt (no spon). Deze sojasaus is gebrouwen in Rotterdam – de brouwerij is tevens de enige micro sojabrouwerij van Europa – en de sojabonen en tarwe zijn daar ook verbouwd. Ik vond deze sojasaus perfect bij mijn gerecht passen, omdat we beide invloeden uit Nederland en Japan laten samensmelten.

Aardappelstampot met Japanse twist

Print
Personen: 4
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Tofuschnitzels
⬦ 500 gr tahoe (tofu)
⬦ 1 el sojasaus + extra ter garnering
⬦ 30 gr kikkererwtenmeel
⬦ 50 ml plantaardige melk
⬦ 1 tl knoflookpoeder
⬦ 60 g panko

Aardappelstamppot
⬦ 1 kg kruimige aardappelen
⬦ 1 el misopasta
⬦ 200 gr shiitake

Garnering
⬦ 100 gr edamame boontjes
⬦ 2 bosuitjes
⬦ 1 limoen
⬦ shichimi togarashi naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Leg bakpapier op een bakplaat. Mix in een (brede) kom de sojasaus, plantaardige melk en kikkererwtenmeel. Doe in een andere (brede) kom de panko en het knoflookpoeder. Snijd het blok tahoe door midden in de lengte. Snijd beide stukken daarna nog een keer door de lengte. Rol de stukken door de kom met beslag en daarna door het pankomengsel. Leg op de bakplaat. Herhaal dit voor de andere stukken. Doe de tahoeschnitzels voor 30 minuten in de oven.
  2. Snijd de shiitake in plakjes, de bosui diagonaal in reepjes en de limoen door de helft.
  3. Schil en kook de aardappelen totdat ze gaar zijn. Bak ondertussen de shiitake totdat het vocht weg is. Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan (die van het vuur staat). Voeg de miso toe. Roer en stamp goed zodat de miso goed verdeeld is en roer dan de shiitake er doorheen.
  4. Serveer de stamppot met de tahoeschnitzels en garneer met de bosui, limoensap en shichimi togarashi. Giet nog een beetje sojasaus naar smaak over de schnitzel.

Notities

Benodigdheden: bakpapier, stamppotstamper
Tip: Heb je geen shichimi togarashi in huis of kun je deze niet vinden in de toko? Gebruik dan wat chilipoeder naar smaak en een snufje zwart sesamzaad.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker