Typische ingrediënten uit de Indonesische keuken

door Simone


Door de jaren heen heb ik kennis over verschillende keukens vergaard omdat ik graag erg gevarieerd wil eten en gewoon erg benieuwd ben naar alle smaken die de wereld te bieden heeft. Ik kwam er zo achter welke smaken en ingrediënten precies bij welke keuken passen. Deze basis is erg handig als je zelf een gerecht of een deel daarvan wil verzinnen, of als je een gerecht invloeden van een bepaalde keuken wil geven. Nu heb ik Indonesische roots dus hiervan heb ik denk ik het meest kennis, en die wil ik graag met jullie delen! Ik heb een (grote) lijst gemaakt met typische ingrediënten uit de Indonesische keuken. Deze lijst is ook erg handig zodat je weet wat je standaard in huis kunt halen voor als je vaak of vaker van deze keuken iets wil koken.

Sambal

Ik wilde eigenlijk een alfabetische lijst maken, maar dit is echt dé basis van de Indonesische keuken, dus ik vond dat ik hier mee moest beginnen. In tegenstelling hoe Nederlanders vooral sambal gebruiken (naast een gerecht), is in Indonesië sambal de basis van een gerecht. Veel gerechten beginnen ook met de benaming sambal goreng, wat gebakken sambal betekent. Bij deze gerechten wordt de sambal (vaak met andere ingrediënten zoals knoflook en ui) opgebakken, om er volgens het hoofdingrediënt bij te doen. Bij bijvoorbeeld sambal goreng tempeh is dat dan tempeh. (Al is het gerecht sambal goreng tempeh natuurlijk complexer dan een beetje sambal met tempeh) De basis van sambal zelf bestaat eigenlijk uit maar twee ingrediënten: pepers en zout die tot een brij zijn gewreven. Er zijn veel soorten sambals en vast en zeker zal elke familie zijn eigen recept hebben, met elk hun andere toegevoegde ingrediënten. Veel voorkomende toegevoegde ingrediënten zijn knoflook, ui, trassi,asem en djeroek poeroet.

Tip voor een recept: sambalkoekjes met stukjes pinda! Sambalkoekjes zijn niet authentiek Indonesisch, maar wel erg lekker 😉

Trassi

Ook trassi komt veel in Indonesische gerechten voor. Dit is gefermenteerde garnalenpasta (en dus niet vegan!!) en komt ook in gedroogde vorm voor. Het heeft een heel eigen, sterke geur en smaak en wordt niet in grote hoeveelheden gebruikt. Ondanks dat het niet vegan is, wilde ik het graag bespreken omdat het wel vaak gebruikt wordt. Het ingrediënt wordt vaak toegevoegd op het moment dat men knoflook en uitjes fruit.

Asem

Dit ingrediënt heeft een zurige smaak en wordt dan ook gebruikt als zuur element. Het bestaat uit het samengeperste vruchtvlees van tamarinde (een peulvrucht) en heeft dan ook een dikke, kleverige structuur. Daarom moet je dit ook even weken in heet water voordat je het gebruikt bij het koken. Te koop in de toko

Djeroek poeroet

Ook wel kaffir limoenbladeren of citroenbladeren. Djeroek poeroet zijn bladeren van de Indonesische citroenboom en ze hebben een hele frisse smaak. Je legt ze, net zoals een laurierblad, gewoon tijdens het koken in de pan zodat het gerecht smaak krijgt. In verschillende varianten te koop in de toko: gedroogd, uit de diepvries of vers

Salam

Salambladeren zijn Indonesische laurierbladeren. Ze hebben niet per sé een uitgesproken smaak. Wordt net zoals djeroek poeroet gebruikt. Ook deze bladeren zijn in verschillende varianten te koop in de toko

Santen

Santen is het geconcentreerde vruchtvlees van de kokosnoot. Ook wel kokoscrème. Het is een vast blok, waar je een stuk van af snijdt. Dit stuk leng je dan aan met warm water. Te koop in grotere supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.

Kemirinoten

Lijken qua uiterlijk heel erg op macadamianoten, maar dan wat groter. De smaak lijkt een beetje op die van een walnoot. Omdat ze giftig zijn als je ze rauw eet, moet je ze eerst in de oven poffen. Mag niet in grote hoeveelheden gegeten worden. Te koop bij de toko.

Lombok

Ook wel rode peper of Spaanse peper. Wordt veel gebruikt en is de basis van sambal. Een veel pittigere versie is de tjabé rawit, het kleinere broertje van de lombok. Deze laatste is alleen in de toko te koop.

Ketjap

Deze kennen we denk ik allemaal wel: Indonesische sojasaus. De ketjap die het meest gebruikt wordt, ketjap manis (“zoete ketjap”), is wat dikker en stroperiger dan Japanse sojasaus. Een lichtere, zoutere versie is de ketjap asin. Te koop in de supermarkt.

Peteh bonen

Staan ook wel bekend als stinkbonen, omdat ze je adem en zelfs zweet en urine lang een vieze geur kunnen geven. Deze peulvrucht is door de sterke smaak vooral bedoeld als smaakmaker, opeten is op eigen risico. Indonesiërs zijn niet anders gewend en eten peteh bonen gewoon op. Bij de toko te koop in de diepvries of koeling.

Ketoembar

Ook wel gemalen korianderzaad. Is niet te vergelijken met verse koriander. Mensen die verse koriander zeepachtig vinden smaken, kunnen dit ingrediënt dus gewoon gebruiken. Het heeft een aanwezige pikante (niet als in pittig), citrusachtige smaak. Te koop in de supermarkt.

Djahé

Ik denk dat iedereen dit frisse maar lichtelijk scherpe ingrediënt wel kent! Djahé is de Indonesische benaming voor gemberwortel. De smaak komt het meest naar voren als je het schilt en in een gerecht verwerkt, of als je het raspt. Ook is het te koop in poedervorm of al geschild en gehakt in een potje. Gewoon te koop in de supermarkt!

Koenjit

Ook wel kurkuma of geelwortel. Lijkt qua uiterlijk ook op gember, maar is vanbinnen geel. Koenjit heeft een warme, kruidige en beetje aardachtige smaak, maar wordt niet altijd voor de smaak gebruikt. Het is namelijk ook een perfect middel om iets geel mee te kleuren. Pas wel op, want als je koenjit knoeit op je kleding, krijg je dit er echt niet makkelijk uit! In poedervorm te koop in de supermarkt, vers in de toko (maar ook gezien bij Jumbo).

Sereh

Ook wel citroengras. Heeft een hele frisse, citroenachtige smaak/geur, maar dan niet het zure van citroen. Je kunt het op twee manieren gebruiken in een gerecht: je maakt een snede in het onderste deel en je kneust het, zodat de aroma’s in het gerecht kunnen verspreiden, óf je snijd het in kleine stukjes. Haal wel eerst het buitenste blad weg. Je kunt dit ingrediënt overigens net zoals gember gepureerd in een potje kopen, en ook sereh is goed verkrijgbaar in de supermarkt.

Laos

Ook wel galangawortel. Lijkt heel erg op gember qua uiterlijk, maar heeft wel een andere smaak. Laos is ook fris, maar zoeter dan gember. Het is in poedervorm sowieso te koop in de supermarkt, maar bij de toko vers verkrijgbaar.

Djinten

Ook wel gemalen komijnzaad. Het heeft een warme, kruidige, peperige smaak. Te koop in de supermarkt

Gula djawa

Dit is Javaanse palmsuiker (bruine suiker). Indonesiërs gebruiken geen kristalsuiker, omdat dit niet zo complex smaakt als gula djawa. De smaak is karamelachtig. Door het gebruik van deze suiker krijgen gerechten zoals droge sambal goreng tempeh een mooie bruine kleur. Te koop in de toko.

Welke ingrediënten uit de Indonesische keuken heb jij al in je voorraadkast?

Foto: Elle Hughes

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker