Home Vegan receptenLunch Toast met zelfgemaakte hummus en gefermenteerde cherrytomaat

Toast met zelfgemaakte hummus en gefermenteerde cherrytomaat

door Simone
0 reactie
Toast met zelfgemaakte hummus en gefermenteerde cherrytomaten


Weinig variatie in mijn eten vind ik verschrikkelijk. Ik wil elke dag een nieuw feestje op mijn bord. Ik vind het leuk om mijn zintuigen te prikkelen. Dat geldt sowieso voor het avondeten, maar ik merkte dat dat qua lunch vaak wat anders is. Vaak lunch ik zelfgemaakte soep, pasta, of ik eet iets heel makkelijks zoals een vleesvervanger met (diepvries)groenten. Ik wilde dat daar eens verandering in kwam. Ik bedacht me: wat zijn nou nog verdere lunchopties? Toen wist ik het: toast (geroosterd brood)! Ik ging op zoek naar een tosti-apparaat en kwam toen ineens een apparaat tegen dat ook nog wafels en panini’s kan maken: de Tefal Snack Collection. Het was een flinke hap uit mijn portemonnee, maar hiermee ging wel een hele wereld voor mij open qua lunch(- en ontbijt!)mogelijkheden.

Ik denk dat elke doorgewinterde vegan qua vegan broodbeleg wel avocado met champignons kent. Daarom wilde ik eens iets anders verzinnen wat ook gezond, makkelijk en snel klaar is.

Zelfgemaakte hummus

Ik geef toe, wat ik heb bedacht is nog steeds een beetje cliché, want veganisten eten (blijkbaar?) veel hummus. Ikzelf eet eigenlijk nooit hummus, en ondanks dat hummus cliché is, wilde ik er toch iets leuks mee verzinnen.

Ik ben mezelf niet als ik de hummus niet zelf zou maken, want: het is vaak lekkerder of gezonder als je iets zelf maakt. Bovendien is dat (voor mij) ook nog eens meer zero waste, gezien ik dus nooit hummus eet. Anyway, zelf hummus maken is totaal niet moeilijk en ook nog een stuk gezonder, authentieker en lekkerder dan uit de supermarkt! Wellicht heb je alle ingrediënten zelfs al in huis. De hummus is namelijk gemaakt van maar 5 ingrediënten: kikkererwten, knoflookpoeder, tahin, citroensap en olie. Gooi het in de blender en het is klaar.

Gefermenteerde cherrytomaten

Oké, dan heb je een toast met zelfgemaakte hummus. En dan? Dat is toch niet zo speciaal? Klopt. Je belegt het nog met zaden, verse kruiden en gefermenteerde cherrytomaten. Het fermenteren van cherrytomaten zag ik in het vegan kookboek Smaak van Walter Marskamp. Dit is gepiept in een paar minuten (en een dag wachten), maar het geeft zo’n fantastische smaak! De umamismaak van de tomaat komt veel meer naar voren.

Voor deze toast met zelfgemaakte hummus en gefermenteerde cherrytomaten heb ik hennepzaad en verschillende verse kruiden gebruikt, maar gebruik vooral nog de zaden of verse kruiden die je zelf hebt. Lekker zijn bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum of koriander.

Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever en #deveganfijnproever

Dit vind je vast ook interessant

Laat een reactie achter