Tempeh taco’s met bakbanaan

door Simone
tempeh taco's met bakbanaan

Tempeh: je moet er van houden. Of misschien kan ik beter zeggen: je moet het leren eten. Toen ik voor het eerst (pure) tempeh proefde, vond ik het echt niet lekker. Het was zo bitter! Sommige ingrediënten zijn puur nou eenmaal niet op z’n lekkerst, je moet er iets mee doen. Ik groeide op met sambal goreng tempeh, en dat vond ik dan weer verschrikkelijk lekker. Tempeh kan, net zoals bijvoorbeeld tofu, veel smaak in zich opnemen. Ik wilde graag een nieuw recept verzinnen met tempeh, maar ik kon alleen maar Aziatische dingen bedenken. Toch wilde ik laten zien dat tempeh ook lekker kan zijn búiten de Aziatische keukens. En zie hier: tempeh taco’s!

Ik heb een aantal maanden geleden een kookboek gekocht met alleen maar (vegan) Mexicaanse recepten, puur omdat ik de Mexicaanse keuken niet echt kende. Wat wij in Nederland kennen, is eigenlijk geen echt Mexicaans, maar TexMex (Texaans-Mexicaans). Zo gebruiken Mexicanen geen harde taco’s zoals wij die kennen, maar “soft taco’s”, ofwel maistortilla’s. Deze vind ik zelf veel lekkerder! Sinds ik deze in Costa Rica voor het eerst at bij een Mexicaan, wilde ik niet anders meer. Ik heb ze dan ook gebruikt voor dit recept. Ik ken (helaas) maar één plek waar ze ze verkopen, en dat is bij Albert Heijn.

Deze tempeh taco’s heb ik gevuld met typisch Mexicaanse ingrediënten: bakbanaan, avocado, rode kool en pompoenpitten. Ook de tempeh is gekruid met echt Mexicaanse smaken: gerookte paprikapoeder, komijnzaad en chipotle. Chipotle is eigenlijk een ander woord voor gerookte jalapeño. Chipotlepoeder kun je helaas niet kopen in de supermarkt, maar wel bij Van Beekum. Als verdere garnering/smaken, knijp je nog een beetje limoen uit over de taco’s, doe je er nog een scheut Tabasco chipotle saus over (voor extra rokerigheid) en top je ze af met Mexicaanse oregano. Mexicaanse oregano heeft net weer een andere smaak dan de Italiaanse. Ik heb het tot nu toe alleen bij Westland Peppers kunnen vinden. Geen zin om te bestellen? Gebruik dan gewone oregano.

tempeh taco's met bakbanaan
tempeh taco's met bakbanaan

Tempeh taco's met bakbanaan

Print
Personen: 3-4 Voorbereidingstijd:
Rating: 2.5/5
( 6 voted )

Ingrediënten

  • 400 gr tempeh
  • 1 el sojasaus of tamari
  • 1.5 el gerookte paprikapoeder
  • 1.5 el gemalen komijn
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl chipotlepoeder (alternatief: 1 tl chilipoeder)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 gele bakbanaan
  • 10 maistortilla's
  • (zonnebloem)olie om in te frituren/bakken

Garnering

  • 1 avocado
  • 100 gr rode kool
  • 2 limoenen
  • handje pompoenpitten
  • handje verse (Mexicaanse) oregano
  • Tabasco chipotle saus

Instructies

  1. Snijd de tempeh in lange repen en frituur ze. Laat uitlekken op keukenpapier.
    Heb je geen frituurpan? Doe dan een flinke laag zonnebloemolie in een pan en frituur hierin de tempeh.
    Wil je niet frituren? Bak dan de tempeh goudbruin aan alle kanten met een beetje olie.
  2. Pel de bakbanaan en snijd in plakjes. Doe een scheutje olie in een koekenpan en leg de plakjes plat in de pan. Bak aan beide kanten totdat ze licht karamelliseren (let op: dit kan snel gaan!). Hou in een bakje apart.
  3. Snijd de avocado in stukjes of plakken en snijd de limoen doormidden.
  4. Doe de tempeh met 50 ml water, de sojasaus, tomatenpuree, gerookte paprikapoeder, gemalen komijn en knoflookpoeder in een pan. Bak totdat de saus de gewenste dikte heeft. Wil je de tempeh droog eten, bak dan totdat het vocht weg is.
  5. Bak de maistortilla's één voor één 15 seconden in de pan zonder olie.
  6. Beleg de maistortilla's met de tempeh, bakbanaan, avocado, en rode kool. Garneer met de pompoenpitten en (Mexicaanse) oregano. Knijp de limoen over de tortilla's uit en doe er een scheut Tabasco overheen.

Notities

Benodigd:

  • evt. frituurpan
  • keukenpapier.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker