Sojabrokken: alles wat je wil weten

door Simone
Sojabrokken

Sojabrokken. Lekker klinkt het niet, hè? Waarschijnlijk dacht je meteen aan hondenbrokken. Toch móest en zóu ik dit proberen. Ik ben namelijk dol op stoofpotjes, en ik zocht een goede vervanger voor stoofvlees. Na een beetje rondzoeken en rondvragen kwam ik bij sojabrokken uit.

Wat zijn sojabrokken?

Van de verpakking sojabrokjes die ik kocht bij de toko werd ik niet heel veel wijzer. Er staat op dat het gemaakt is van sojameel, maar hoe het in vredesnaam die vorm heeft gekregen? Na wat onderzoek blijkt dat sojabrokken bestaan uit sojabonen die ontvet zijn. Na het ontvetten wordt het gepoft. Dat verklaart het uiterlijk al wat meer. Het lijkt ook een beetje op gefrituurde tahoe, maar dan hard. Sojabrokken zijn in verschillende grootten te koop. Omdat ik graag stoofpotjes wilde maken, heb ik sojabrokken gekocht ter grootte van stukjes rundvlees. Je hebt ook enorm kleine, ter grootte van gehaktstukjes.

Voedingswaarden sojabrokken

Gek genoeg waren er geen voedingswaarden op dit product te vinden. Gezien de voedingswaarden van sojabrokken van verschillende merken niet heel erg van elkaar zullen verschillen, laat ik hieronder de voedingswaarden zien van gelijkwaardige sojabrokken van de Kruidenbaron (per 100 gram). Zoals je kunt zien zijn sojabrokjes echt een eiwitbom en hebben ze ook ontzettend veel vezels! Lekker voedzaam dus.   

  • Eiwitten : 54,50 gram
  • Vet : 1,60 gram
    • Waarvan verzadigd vet : 0,30 gram
  • Koolhydraten : 28,30 gram
    • Disaccharides : 8,10 gram
  • Vezels: 3,50 gram
  • Energetische waarde : 353 kCal/ 1.482,6 kJ

Sojabrokken bereiden, hoe doe je dat?

Er zijn eigenlijk twee manieren om sojabrokjes te bereiden. De eerste manier is koken in ruim water, totdat ze helemaal tot de kern zacht zijn. Vervolgens knijp je ze uit en/of bak je ze droog. Met kleine sojabrokjes kun je op deze manier “gehakt” maken. Vergeet de brokken niet lekker te kruiden, sojabrokken zijn vrij smaakloos (of nouja, ze smaken een beetje naar soja)!

De tweede manier is de sojabrokken gebruiken in een stoofpot, daar kook je ze namelijk al in vocht. Nu kun je sojabrokken natuurlijk niet vergelijken met rundvlees. De brokjes hoef je dan ook niet lang te stoven. Houd ook rekening met dat de sojabrokken veel vocht opnemen, dus wellicht heb je wat meer vocht nodig dan staat in recept die je eventueel gebruikt.  

Mijn ervaring

Porties

Ik heb twee keer voor twee personen met een zak van 200 gram gedaan. Ik heb dus 50 gram per persoon per keer gerekend. Dat klinkt als enorm weinig, maar het was juist veel te veel! De sojabrokken vullen namelijk ontzettend! Een keer had ik namelijk (non-)boeuf bourguignon gemaakt en 50 gram per persoon aangehouden, maar uiteindelijk leek het alsof ik het gerecht voor zes personen had gemaakt in plaats van twee (ik had de stoofpot wel flink gevuld met wortel, champignons en deze spekjes van Vivera).

De andere keer had ik rendang gemaakt en ongeveer 40 gram per persoon gebruikt. We konden toen twee keer op scheppen. Een ideale portie sojabrokken is denk ik daarom ongeveer 30 à 40 gram per persoon – het ligt er een beetje aan of je een grote eter bent of niet. 

Sojabrokken: vleesvervanger?

Ik moet als eerst zeggen: er zijn twee typen vleesvervangers. Vleesvervangers die pretenderen vlees te zijn, en vleesvervangers die vlees op een andere manier vervangen, bijvoorbeeld omdat ze veel eiwitten hebben. Tempeh en tahoe vallen bijvoorbeeld onder die laatste categorie. Wil je meer weten over tofu? Ik schreef een uitgebreid artikel met alles wat je wil weten over tofu!

De sojabrokken vallen ook onder de laatste categorie, omdat ze veel eiwitten hebben. De brokken vind ik een goede vervanger van stoofvlees: het neemt lekker de smaken op van de stoofpot en het is lekker zacht. De structuur is moeilijk te omschrijven: het is een beetje sponsachtig, maar niet op een verkeerde manier. Ook heeft het wel iets vezeligs. Wel blijf je een lichte sojasmaak proeven, maar dat stoort mij niet. Immers heeft vlees ook gewoon een eigen smaak die je altijd blijft proeven. Ik ben in ieder geval blij dat ik nog steeds de stoofpotjes kan maken die ik altijd lekker vond!  

Waar kun je sojabrokken kopen?

O.a. toko en de Kruidenbaron. De zak die ik bij de toko kocht, kostte ongeveer €4 voor 200 gram. De brokken zijn bij de Kruidenbaron relatief het goedkoopst, daar is een zak van een kilo maar €6,95.

Sojabrokken recepten

Farfalle met stoofpeertjes, stoofsoja en rozemarijn

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker