Smokey bloemkoolsteak met rabarbersalsa

door Simone
Smokey bloemkoolsteak met rabarbersalsa


Het lekkere weer begint steeds meer zijn intrede te doen en ik heb de eerste barbecues al geroken. Dat vind ik een mooi startschot om meer vegan BBQ recepten te delen! Ik ga voor een klassieker: bloemkoolsteak. Ik heb al eens eerder een recept voor bloemkoolsteak (met pistachekorst, yum!) gepost, maar dat was een recept voor in de oven. Dit recept voor smokey bloemkoolsteak is echter geschikt voor de BBQ of een grillpan.

Smokey marinade voor de bloemkool

Het is niet (alleen) de BBQ of grillpan dat de bloemkoolsteak smokey maakt. De bloemkool marineer je namelijk eerst in een mengsel van chipotlepoeder, gemalen komijn en gerookte paprikapoeder. Chipotlepoeder is niets meer dan gebarbecuede jalapeño die vermalen is tot poeder. Het is niet pittig, maar wel lekker rokerig.

Ga je grillen en niet barbecueën? Dan kun je zelfs nog als extraatje een beetje grillaroma gebruiken.

Frisse en fruitige salsa van rabarber en aardbei

Om het rokerige van de bloemkoolsteak tegen te hangen, heb ik er een frisse, fruitige salsa bij bedacht. Deze bestaat uit rabarber, aardbei, een sjalotje en verse koriander. Rabarber is een van de seizoensgroenten van de lente en smaakt een wat zuur. De aardbei zorgt voor een zoete en zomerse twist. De koriander past dan weer perfect bij de marinade van de bloemkool, die geïnspireerd is op de Mexicaanse keuken.

Bijgerecht tip!

Wil je iets bij deze smokey bloemkoolsteak maken wat er bij past? Pof dan een aardappel op de barbecue en maak er guacamole bij die je na het poffen in de aardappel kan smeren. Yum!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Als je op deze links klikt en iets bestelt, dan krijg ik daar commissie over. Daar betaal jij niets extra’s voor, maar zo krijg ik toch een beetje inkomsten voor mijn recepten die ik gratis met jou deel!

Smokey bloemkoolsteak met rabarbersalsa

Smokey bloemkoolsteak met rabarbersalsa

Print
Personen: 4
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Bloemkoolsteaks:

  • 1 bloemkool
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1,5 tl chipotlepoeder
  • 3 tl gemalen komijn
  • 3,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 5 el plantaardige olie
  • snuf zout
  • evt. 1 tl grillaroma

Salsa:

  • 100 gr rababer
  • 180 gr aardbeien
  • half sjalotje
  • hand verse koriander
  • snuf zout

Instructies

  1. Snijd de bloemkool vanaf het midden in 4 plakken van ongeveer 2 cm dik. Meng het knoflookpoeder, chipotlepoeder, de gemalen komijn, gerookte paprikapoeder, olie, zout en evt. grillaroma in een kommetje. Bestrijk met een keukenkwastje de bloemkoolsteaks met de marinade en laat minimaal een halfuur marineren in de koelkast.
  2. Snijd de rabarber en aardbei in kleine blokjes. Snipper het sjalotje. Doe samen in een kom met de koriander en een snuf zout.
  3. Gebruik je een grillpan? Verwarm die op middelhoog vuur en leg de bloemkoolsteaks erop. Leg eventueel een spatdeksel op de grillpan zodat de bloemkool wat gaarder wordt. Draai om na 4 minuten en grill de andere kant ook voor 4 minuten. 
    Gebruik je een BBQ? Leg de bloemkoolsteaks op de BBQ, eventueel met gesloten klep. Draai om als ze grillstrepen krijgen. Haal van de BBQ als ook de andere kant grillstrepen heeft.
  4. Garneer de bloemkoolsteaks met de salsa.

Notities

Benodigd:

  • grillpan of BBQ
  • keukenkwastje

Tip:

Waarschijnlijk houd je allemaal losse roosjes bloemkool over bij het snijden van de bloemkoolsteaks. In kader van zero waste doe ik die altijd in de diepvries voor een andere keer. Je kunt ook een beetje extra marinade maken voor deze roosjes en ze opbakken of in een grillbakje op de BBQ leggen. Of misschien is je bloemkool wel te broos om steaks van te snijden. Geen punt! Dan doe je het zelfde als met de overgebleven roosjes.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker