
Één van de redenen dat ik vegan ben geworden, is om het klimaat en de natuur. Één van de waarden die met veganisme hand in hand gaat, is dan ook duurzaamheid. Duurzaamheid kun je makkelijk doortrekken naar je eigen keuken, door met seizoensgroenten te koken. Nederlandse seizoensgroenten hoeven geen grote reis te maken, ze smaken op zijn best en bovendien is het nog lekker goedkoop ook! Daarom deel ik graag elk seizoen wat de seizoensgroenten zijn. Hieronder vind je een lijst met alle seizoensgroenten van de winter.
- Aardpeer
- Boerenkool
- Chinese kool
- Knolselderij
- Koolraap
- Pastinaak
- Pompoen
- Postelein
- Prei
- Raapstelen
- Radijs
- Rammenas
- Rettich
- Rode biet
- Rode kool
- Savooiekool
- Schorseneren
- Spitskool
- Spruitjes
- Ui
- Veldsla
- Winterpeen
- Witte kool

Recepten met seizoensgroenten van de winter
Maar wat kun je dan allemaal koken met deze seizoensgroenten? In elke van onderstaande recepten worden (minstens) één van de seizoensgroenten gebruikt.
- Met pompoen gevulde pastaschelpen met gerookte paprikasaus
- Warme winterse salade met sinaasappel-agavedressing
- Knolselderijsteak met zwarte olijventapenade
- Plaattaart met kastanjechampignons, pastinaak en pesto van zongedroogde tomaatjes
- Bao buns met Koreaanse pulled oesterzwam
- Gepofte zoete aardappel met gerookte biet en in gember gemarineerde appel
- Tagliatelle met citroen-dragonsaus
- Hartige polenta ontbijt bowl
- Parelgort salade met geroosterde pastinaak
- Vegan pizza met pompoen, hazelnoot en asperges
- Pasta met boerenkoolpesto en pecannoten
Kook jij graag met seizoensgroenten van de winter? Welke vind jij het lekkerst?
Foto: Unsplash