Sambalkoekjes met stukjes pinda

door Simone
Sambalkoekjes - Indonesische koekjes

Vaak wanneer ik een nieuw recept heb verzonnen, ben ik er echt voor gaan zitten. Maar voor deze sambalkoekjes? Daar hoefde ik alleen maar voor te slapen – ja echt! Ik droomde namelijk over koekjes met sambal. Toen ik wakker werd, moest ik er wel even om lachen, want het was wel gek en ik had er nooit van gehoord. Voor de grap googlede ik op “sambalkoekjes” en raad eens? Er bestaan helemaal geen Indonesische koekjes met sambal! Ik móest het daarom wel proberen, want wie weet zouden ze wel heel lekker zijn…

Toen de koekjes uit de oven kwamen, ruikten ze heel lekker. Natuurlijk niet zoals standaard zoete koekjes, wat dit zijn hartige koekjes. Mijn vriend en ik hielden onze adem in bij het proeven, maar het overtrof onze verwachtingen! Het is dus natuurlijk niet authentiek Indonesisch, maar dat maakt het er niet lekkerder op 😉

Meer Indonesische recepten?

Houd jij van Indonesisch eten en ben je op zoek naar nog meer recepten geïnspireerd op deze keuken? Bekijk dan ook eens:

Sambalkoekjes, Indonesische koekjes

Sambalkoekjes met stukjes pinda

Print
Personen: 14 koekjes Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 150 gr tarwebloem of volkoren meel
 • 100 gr plantaardige boter
 • 40 gram (kokosbloesem)suiker
 • 1.5 el sambal badjak
 • een hand gezouten pinda's 

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg je bakplaat klaar met bakpapier.
 2. Hak de gezouten pinda's een beetje kapot met een mes. Belangrijk is dat ze wel grof blijven, dus hak ze niet te klein.
 3. Doe de tarwebloem, boter en suiker in kom en kneed dit net zo lang totdat het deeg een goed, vast, geheel is.
 4. Doe de sambal en de pinda's erbij, verdeel goed en maak een bal van het deeg.
 5. Strooi wat tarwebloem op je keukenblad en rol het deeg uit met een deegroller. Gebruik de koekjesvorm om er vormpjes uit te steken en leg ze op de bakplaat. Zorg dat de koekjes ongeveer tussen de 0,5 à 1 centimeter dik worden. Mijn koekjes hadden ongeveer een diameter van 4 à 5 centimeter.
 6. Doe de koekjes 25 minuten in de oven. Draai ze halverwege om. Als ze klaar zijn, laat ze dan goed afkoelen. Ze kunnen een beetje zacht voelen, maar ze worden vanzelf harder tijdens het afkoelen.

Notities

Benodigd:

 • koekjesvorm
 • bakpapier
 • deegroller (heb je die niet? Gebruik dan een oude wijnfles)

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker