Zoethoutrisotto met peer, hazelnoot en shiitake

door Simone
Een tijdje geleden belandde ik op een webshop vol met kruiden en specerijen. Sinds ik echt een spice girl ben (lees: ik vind veel smaak zeer belangrijk en mijn kruiden en specerijenla is dan ook véél te klein voor alle kruiden en specerijen die ik heb), werd ik een beetje hebberig en heb ik wat kruiden in mijn virtuele winkelmandje gedaan die ik nog niet had. Één van die dingen was zoethoutwortelpoeder. Ik had nog geen idee wat ik er mee moest, misschien wel in een dessert verwerken? Omdat dit uiteindelijk toch ergens achter in de kast lag te verpieteren, besloot ik er toch maar snel iets mee te verzinnen. Het werd geen dessert, maar een heerlijk herfstige risotto!

Zoethoutrisotto met peer, hazelnoot en shiitake

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

⬦ 200 gr risottorijst (zoals arborio)
⬦ 150 ml droge witte wijn
⬦ 1 groentebouillonblokje
⬦ 2 peren
⬦ 30 gr ongezouten blanke hazelnoten (zonder dat bruine schilletje)
⬦ 100 gr shiitake
⬦ 2 teentjes zwarte knoflook
⬦ 1 á 2 tl zoethoutwortelpoeder
⬦ scheutje olijfolie

Instructies

  1. Maak de teentjes zwarte knoflook zo fijn mogelijk (met nadruk op: mogelijk, want het is vrij plakkerig). Verhit een pan  met een scheutje olijfolie en doe de risottorijst en zwarte knoflook erbij. Bak kort en doe de wijn en het groentebouillonblokje erbij. Telkens wanneer er nog weinig vocht bij de risotto is, voeg je wat water toe (of soms wat extra wijn, naar smaak).
  2. Snijd ondertussen de shiitake in schijfjes en peren in blokjes.
  3. Voeg de 1 á 2 tl zoethoutwortelpoeder toe bij de risotto.
  4. Bak de shiitake in een aparte pan tot het vocht weg is. Tip: druk de shiitake met een spatel tegen de pan aan zodat het vocht er extra goed uit gaat (je hoort de shiitake dan "gillen"). Zet apart als het klaar is.
  5. Hak de hazelnoten grof.
  6. Is de risotto gaar? Roer dan 1 minuut de shiitake en peren erdoor. Garneer de risotto met de hazelnoten.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker