Warme winterse salade met sinaasappel-agavedressing

door Simone
Warme winterse salade


Hebben jullie dat ook altijd, dat als je een zak boerenkool koopt, je altijd te veel over hebt? Zoals ik al vertelde bij mijn recept voor aardappelstamppot met Japanse twist, ben ik absoluut geen stamppotliefhebber, dus daar zou ik de boerenkool niet voor gebruiken. Gelukkig is boerenkool heel veelzijdig: je kunt het rauw eten, in de oven doen, frituren… Ik besloot voor de eerste optie te gaan en er een warme winterse salade mee te maken!

De salade is winters doordat ik meerdere seizoensgroenten van de winter heb gebruikt. Het is een warme salade omdat een groot deel uit de oven komt. Ondanks dat wilde ik het toch graag een salade noemen, omdat het gerecht één geheel is. Voor het warme deel heb ik de bloemkool, walnoten en pompoen in de oven gedaan met warme specerijen zoals kaneel. Deze groenten serveer je op een bedje van rauwe boerenkool met sinaasappel-agavedressing en verse tijm.

Deze warme winterse salade is overigens ook heel geschikt voor mealpreppen! De boerenkool kun je prima opwarmen, of je doet dit in een apart bakje.

Warme winterse salade

Warme winterse salade met sinaasappel-agavedressing

Print
Personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • kleine flespompoen (ong 800 gr)
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 el balsamicocrème
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl piment
  • 1 tl paprikapoeder
  • scheut olijfolie
  • 60 gr walnoten
  • 200 gr boerenkool

Dressing

  • sap van een halve sinaasappel
  • 3 el agavesiroop
  • 1 el extra vierge olijfolie

Garnering

  • verse tijm
  • evt. extra walnoten

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd de ui in grove stukken, snijd de knoflook in plakjes, de flespompoen in blokjes,  de bloemkool in roosjes en hak de walnoten grof. Doe alles behalve de bloemkool in een ovenschaal met de olie, 1 tl kaneel, piment, paprikapoeder en balsamicocrème. Zet voor 50 minuten in de oven. Haal na 25 minuten de ovenschaal uit de oven, voeg de bloemkool toe met de resterende 1 tl kaneel en wat olie en zet terug voor de overige 25 minuten (of korter, indien de pompoen al eerder gaar is).
  2. Maak ondertussen de dressing. Voeg de sinaasappelsap, agavesiroop en olijfolie samen.
  3. Leg de boerenkool in (diepe) borden. Schep het pompoenmengsel erop. Garneer met de dressing, verse tijm en evt. met extra walnoten.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker