Verse tomatensoep met basilicum

door Simone
Verse tomatensoep met basilicum en rode wijn

Als er iemand dol is op soep, dan ben ik het wel. Ik maak dan ook elke week wel een grote pan soep waar ik twee dagen mee doe. Verse tomatensoep is één van mijn favorieten. Ook al is tomatensoep echt een klassieker, ik vind het toch erg lekker!

Mijn recept voor verse tomatensoep is iets minder klassiek. De tomaten zijn eerst een halfuur geroosterd in de oven. Zo komt hun umamismaak net wat meer naar voren. Voor meer body heb ik winterpeen toegevoegd. Een extra lekkere touch aan deze soep is de scheut rode wijn. Dat geeft de soep net wat meer diepgang.

Behalve dat deze soep trouwens erg lekker is, is het ook nog eens gezond, simpel te maken èn goed voor de portemonnee. De meeste ingrediënten heb je denk ik al in huis. Als je deze soep ook nog eens in de zomer maakt, zijn de tomaten spotgoedkoop en heb je een lekker soepje voor een prikkie.

Meer vegan soep recepten?

Ben je een enorme soepliefhebber en zoek je meer vegan soep recepten? Probeer dan ook eens deze soepen:

Verse tomatensoep met basilicum en rode wijn

Verse tomatensoep met basilicum

Print
Personen: 6
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Soep
  • 1,5 kg tomaten
  • 500 gr winterpeen
  • 1 groentebouillonblokje
  • 750 ml water
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • snufje chilipoeder
  • scheut soepele rode wijn (bijv. Merlot of Cabernet Franc)
  • scheut olijfolie
Garnering
  • verse basilicum
  • zwarte peper
  • evt. volkoren soepstengels

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de tomaten in een ovenschaal en doe deze 30 minuten in de oven wanneer de oven is voorverwarmd.
  2. Snijd de uien en knoflookteentjes grof. Schil de winterpenen en snijd ze in schijfjes.
  3. Doe een scheut olijfolie in een soeppan en voeg de uien en knoflook toe en laat ze fruiten. Voeg de winterpeen toe. Laat een paar minuten meebakken en blus af met de rode wijn.
  4. Voeg 750 ml water en het groentebouillonblokje toe en laat het geheel op laag vuur sudderen. Voeg wat chilipoeder toe.
  5. Haal de tomaten uit de oven en snijd ze door midden. Leg ze voorzichtig in de soeppan. Mix de soep tot één geheel.
  6. Doe de soep in kommen. Garneer met verse basilicum en versgemalen zwarte peper en eet de volkoren soepstengels erbij.

Notities

Benodigd:

  • staafmixer

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker