Vegan witte chocoladepepernoten met amandel

door Simone
 

 

Sinterklaas is weer bijna in het land! Als het iets lekker vind aan de Nederlandse eetcultuur, dan is het wel Sinterklaassnoep: speculaas, pepernoten, … hmm! Net voordat ik veganist werd – een jaar geleden inmiddels! – zat ik echt in een witte chocolade fase. Ik vond het dan ook erg jammer dat ik witte chocola en dus ook witte chocoladepepernoten moest gaan missen. Ze zijn helaas ook nog niet te koop. Waarom zou ik ze daarom niet zelf gaan maken? Ik ben de keuken in gedoken en heb deze smaakvolle vegan witte chocoladepepernoten gemaakt. Ze zijn een beetje groot uitgevallen (oeps) en zijn qua kleur niet helemaal zoals de classic kruidnoot, maar als je ze eenmaal proeft… dan proef je zoveel sentiment dat je er niet van kan afblijven!

Het sneeuw wat je ziet op de pepernoten is amandel. Dit geeft een extra nootachtige smaak, wat ik zelf erg lekker vind. Heb jij een notenallergie of wil je deze vegan witte chocoladepepernoten zonder amandel maken, dan kan dat natuurlijk ook!

Vegan witte chocoladekruidnoten met amandel

Print
Personen: 55 grote pepernoten
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Kruidnoten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g plantaardige boter
  • 125 gr palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • snuf zout
  • 8 el plantaardige melk (of iets meer)
  • 6 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 1,5 tl gemalen nootmuskaat
  • 0,75 tl gemalen piment
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 0,25 tl gemalen korianderzaad
  • 0,25 tl gemalen kardemom
  • 0,25 tl gemalen anijszaad

Witte chocolade

  • 115 gr cacaoboter
  • 60 gr cashewboter (cashewpasta)
  • 40 gr poedersuiker
  • 1 tl vanillearoma

Garnering

  • 7 el amandelmeel

Instructies

  1. Laat de plantaardige boter op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Meng de boter met het bakmeel, de suiker, het zout en de specerijen. Kneed goed door elkaar. Voeg nu de plantaardige melk toe, eetlepel per eetlepel. Als het te droog is, voeg je iets meer toe. Kneed totdat het één geheel is. Rol nu kleine balletjes van het deeg en leg op de bakplaat. Laat er genoeg ruimte tussen. Bak de pepernoten in 15 à 20 minuten gaar. Laat goed afkoelen.
  3. Smelt de cacaoboter au bain marie. Haal, eenmaal gesmolten, van het vuur en meng de cashewboter, poedersuiker en het vanillearoma erdoor. Leg bakpapier op een paar borden klaar. Leg nu een pepernoot op een vork, haal door het chocolademengsel en leg op het bord. Herhaal dit met alle pepernoten. Strooi daarna evenredig het amandelmeel over de pepernoten. Zet ongeveer 15 tot 30 minuten in de koelkast zodat de chocolade kan opstijven.

Notities

Benodigd:

  • genoeg bakpapier

Tip: 
Heb je niet zoveel specerijen of wil je er niet zoveel aanschaffen? Gebruik dan 3 tot 4 el kant-en-klare speculaaskruiden in plaats van alle genoemde specerijen

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker