Vegan speculaasijs met aardbeien

door Simone
Vegan speculaas ijs

Speculaas: welke Nederlander houdt er nou niet van? Ik at laatst een taart met speculaasbodem, en dat vond ik zó lekker en verrassend. Ik eet eigenlijk alleen maar speculaas rond Sinterklaas, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet! Toen dacht ik: laat ik speculaas eens een zomerse twist geven en er vegan speculaasijs mee maken! De zomerse twist komt van de verse aardbeien en zijn een heerlijke fruitige touch bij de speculaas. Dit speculaasijs is uiteraard ook het perfecte vegan toetje voor op Sinterklaasavond!

Zelf vegan ijs maken: helemaal niet moeilijk!

Zelf vegan ijs maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt niet per sé een ijsmachine nodig, maar het is beter als je er wel een hebt. Een ijsmachine koelt het mengsel waarvan je ijs maakt en draait tegelijk constant rond. Door het constant ronddraaien, voorkom je dat er ijskristallen ontstaan en het ijs waterig wordt.

Normaliter maakte ik als niet-vegan altijd ijs van slagroom en gecondenseerde melk. Je hebt namelijk altijd vet en suiker nodig. Beide ingrediënten zorgen dat het ijs romig wordt en niet knoerhard. In dit recept heb ik het opgelost met twee blikken romige kokosmelk (18% vet) en suiker, maar je kunt in het algemeen ook prima ijs maken met één blik romige kokosmelk en één blik gecondenseerde kokosmelk (dan heb je wel wat minder ijs). Maak je geen zorgen: je proeft geen kokos!

Heb je geen ijsmachine, geen probleem. Dan haal je het ijs zo nu en dan uit de vriezer en roer je zelf.

Het vegan speculaasijs maken

Vegan speculaasijs maken is heel simpel: je gebruikt de basis (romige kokosmelk + suiker) en doet daar alle specerijen bij die voor speculaas benodigd zijn. Ik heb mijn eigen mengsel gemaakt van de volgende specerijen:

  • kaneel
  • kruidnagel
  • nootmuskaat
  • piment
  • gemberpoeder
  • gemalen korianderzaad
  • gemalen kardemom
  • gemalen anijszaad

Mocht je geen uitpuilende kruidenla hebben zoals ik, dan kun je nog altijd kant en klare speculaaskruiden kopen en deze bij het ijs doen. Als extra touch en nog meer speculaassmaak, verkruimel je ook nog een paar speculaaskoekjes in het ijs.

Extra lekker (en zomers) zijn dan nog de aardbeien!

Gek op ijs?

Maak dan eens vaker zelf ijs! Het is namelijk zo makkelijk, EN je hebt natuurlijk veel meer keuze qua smaken dan in de supermarkt! Bekijk daarom ook eens deze recepten voor de volgende keer:

Vegan speculaasijs met aardbeien

Print
Personen: 900 ml
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 800 ml romige kokosmelk (18% vet)
  • 150 gr suiker
  • 6 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 1,5 tl gemalen nootmuskaat
  • 0,75 tl gemalen piment
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 0,25 tl gemalen korianderzaad
  • 0,25 tl gemalen kardemom
  • 0,25 tl gemalen anijszaad
  • 50 gr speculaas (ong. 4 speculaasjes)
Garnering
  • verse aardbeien
 

Instructies

  1. Verwarm de helft van de kokosmelk op laag vuur en doe de suiker erbij. Roer regelmatig. Als de suiker is opgelost, zet je het apart. Je weet dat de suiker is opgelost als er na even niet geroerd te hebben er niets meer op de bodem van de pan zit.
  2. Mix de kruiden samen. Verbrokkel de speculaas in kleine stukjes.
  3. Zonder ijsmachine: Doe het kokosmelkmengsel samen met de rest van de kokosmelk, de specerijen en speculaas in een kom en roer goed. Doe het mengsel daarna in een tupperware bakje. Zet ongeveer 5-7 uur in de vriezer. Roer dan de eerste drie uur elk halfuur, om ijskristallen te voorkomen.
    Met ijsmachine: Doe het kokosmelkmengsel samen met de rest van de kokosmelk, de specerijen en speculaas in een kom en roer goed. Doe het mengsel daarna in de bak van de ijsmachine. Laat de ijsmachine ongeveer een uur draaien. Doe het mengsel in een tupperware bakje en zet daarna 5-7 uur in de vriezer.
  4. Garneer met verse aardbeien.

Notities

Benodigd: 
  • evt. ijsmachine
Tip: Heb je weinig in huis van deze specerijen, koop dan kant-en-klare speculaaskruiden en gebruik 4 el.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker