Vegan miso ramen

door Simone
Vegan miso ramen


Ik ben gek op soep en ik ben dol op de Japanse keuken. Een goedgevulde kom ramen is voor mij dan ook de ultieme comfortfood. Veel ramen is helaas niet vegan. Er zit vaak wel iets van vlees of vis in, ook al is het in de bouillon. Ook wordt het vaak geserveerd met een ei. Omdat er zo weinig vegan ramen recepten bestaan, besloot ik zelf eens aan de slag te gaan. Ik maakte deze goedgevulde, eiwitrijke vegan miso ramen!

Deze Japanse soep is gevuld met tofu, edamame, paksoi, zeekraal en shiitake. De tofu is geglaceerd met agavesiroop, waardoor het een wat zoete smaak krijgt. Dit klinkt overigens moeilijker dan het is, het is gewoon tofu gebakken in agavesiroop ­čÖé De ramen garneer je nog met bosui, sesamzaad en shichimi togarashi.

Ondanks dat dit gerecht voor vegan miso ramen vol zit met Japanse ingredi├źnten, hoef je overigens niet per se naar de toko. Alle ingredi├źnten zijn namelijk te verkrijgen in de normale supermarkt. Alleen als je de soep wil garneren met shichimi togarashi (Japanse kruidenmix) moet je even langs de toko. Ik gebruik dit zelf wel graag, omdat het de soep net iets meer diepgang geeft. In deze lichtpittige kruidenmix zit namelijk onder andere Japanse peper (sanch┼Ź), gedroogde sinaasappelschil en zeewier. Echter begrijp ik dat men niet altijd zin of tijd heeft om een bezoekje aan de toko te brengen. Je kunt dan ook wat chilipoeder, nori en sesamzaad gebruiken.

Tip! Ben je net zo’n grote soepliefhebber als ik? Probeer ook eens een van onderstaande vegan soepen:
Courgettesoep met gnocchi, munt en amandel
Zoete aardappel – puntpaprika soep
Verse tomatensoep met basilicum (en een scheutje rode wijn!)

Vegan miso ramen

Vegan miso ramen

Print
Personen: 3
Rating: 5.0/5
( 3 voted )

Ingredi├źnten

Geglaceerde tofu

  • 500 gr tofu
  • 2 el agavesiroop
  • scheut sesamolie

Bouillon

  • scheut sesamolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 l water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1,5 el misopasta
  • scheut mirin (of cooking sake)
  • 2 tl gehakte gember

Toppings

  • 100 gr shiitake
  • scheutje olie
  • 1 stronk babypaksoi
  • 1 bosui
  • ongeveer 200 gr ramennoedels
  • grote hand zeekraal
  • 60 gr edamame

Garnering

  • evt. shichimi togarashi┬á (alternatief: chilipoeder)
  • evt. zwart en wit sesamzaad┬á

Instructies

  1. Snijd de tofu in kleine blokjes. Indien je de tofu gefrituurd wil (wat ik zelf het lekkerst vind), dan frituur je deze eerst. Verhit dan de koekenpan op laag vuur met een scheutje (sesam)olie en voeg de agavesiroop toe. Blijf goed roeren. Wanneer het begint te karamelliseren, zet je het vuur snel uit. Leg apart.
  2. Snijd de shiitake in reepjes en bak met een scheutje olie in een koekenpan totdat het vocht is verdwenen. Leg apart.
  3. Snijd de teentjes knoflook fijn. Verhit een soeppan met een scheut sesamolie en fruit de knoflook. Voeg het water toe met het bouillonblokje, de misopasta, mirin, en gember en roer goed. Laat zeer zachtjes pruttelen.
  4. Blancheer de paksoi ongeveer 3 minuten. Snijd de bosui in reepjes. Kook de ramennoedels totdat ze bijna gaar zijn in een aparte pan dan die waarin de ramenbouillon zit (de noedels garen namelijk nog verder indien je de ramen opdient).
  5. Vul de soepkommen eerst met de noedels, daarna met de bouillon en top af met de paksoi, tofu, shiitake, zeekraal, edamame en eventueel shichimi togarashi en sesamzaadjes.

Notities

Benodigd:

  • evt. frituurpan

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker