Vegan boemboe bali burger

door Simone
Vegan boemboe bali burger


Ik ben nooit echt een liefhebber geweest van burgers. Ik vond een hamburger met een broodje met sla, tomaat en augurk een beetje saai. Totdat ik kennis maakte met het boek Veggie Burgers, waar superveel originele en lekkere, en bovendien vegan burgers in staan. Toen ik nog vlees at, verzon ik zelf een heuse rendang burger. Ik denk dat het Indische stoofgerecht rendang inmiddels redelijk is ingeburgerd in de Nederlandse eetcultuur, maar Indisch eten bestaat uit zoveel meer lekkers! Zo aten wij vroeger thuis ook vaak ajam boemboe bali, ofwel kip in een Balinese kruidenpasta (boemboe betekent zoiets als kruidenpasta). Tegenwoordig maak ik daar uiteraard een veganistische versie van: tahoe (tofu) boemboe bali. Net zo lekker! Sowieso zijn Indische gerechten makkelijk te veganizen.

Ik vind experimenteren en dus ook fusion koken erg leuk. Ik wilde jullie eigenlijk laten kennismaken met mijn (vegan) rendang burger, maar juist omdat Nederlanders rendang enigszins kennen, wil ik jullie ander Indisch eten introduceren. Daarom heb ik deze vegan boemboe bali burger bedacht. De burger zelf is gekruid met typisch Indonesische specerijen. De toppings zijn atjar tjampoer, komkommer en gebakken uitjes. De vegan boemboe bali burger is natuurlijk geen boemboe bali burger zonder boemboe bali. De kruidenpasta zit dan ook in het sausje verwerkt! De burger is heerlijk als lunch voor in het weekend, of juist voor ‘s avonds met bijvoorbeeld sambal goreng boontjes erbij.

Wil je overigens meer weten over de Indonesische keuken? Ik schreef eerder een artikel over de typische ingrediënten uit de Indonesische keuken! Zo weet je wat je in huis moet halen als je graag vaker Indonesisch wil koken.

Vraag je je af hoe je de burgers zo mooi gevormd krijgt? Ik heb een simpele hamburgerpers op Aliexpress gekocht, maar als je niet wil (of kan :)) wachten, kun je zoiets natuurlijk ook kopen op bijvoorbeeld Bol.com. Zo’n hamburgerpers spreekt best voor zich. Je doet hier het hamburgermengsel in, perst het samen, en daarna kun je de hamburger uit de vorm halen.

Vegan boemboe bali burger

Vegan boemboe bali burger

Print
Personen: 4 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Burgers

  • 1 sjalotje
  • 300 gr zwarte bonen (uitlekgewicht)
  • 200 gr gerookte tofu
  • 80 gr havervlokken
  • 2 tl kurkuma (koenjit)
  •  2 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 2 tl laos
  • 3 el ketjap manis
  • 4 harde, grote hamburgerbroodjes (Italiaanse bollen zijn perfect)

Boemboe bali saus

  • 1 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el sambal
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 spriet citroengras (sereh)
  • blikje tomatenpuree
  • 150 ml water

Garnering

  • halve komkommer
  • atjar tjampoer
  • gebakken uitjes

 

  • scheut olijfolie om te bakken

Instructies

  1. Eerst gaan we de burgers maken. Snipper één sjalotje. Fruit deze in een pan voeg de zwarte bonen toe totdat overmatig vocht is weggebakken (dit duurt een paar minuutjes). Doe het mengsel in een hakmolen. Pluk kleine stukjes van de tofu en voeg toe, samen met de havervlokken, kurkuma, gemalen korianderzaad, laos en ketjap. Pulseer totdat het één egaal mengsel wordt. Breng evt. op smaak met een snuf zout. Vorm met je handen of met een hamburgerpers vier burgers van het mengsel. Leg op een bord met wat vershoudfolie er over heen in de koelkast.
  2. Nu gaan we de saus maken. Snipper het andere sjalotje, snijd de knoflook fijn en wrijf het in een kommetje in met de sambal en gember. Verhit een pan en fruit het geheel. Voeg de tomatenpuree toe. Kneus de sereh en voeg het water toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen (of langer indien het nog te dun is).
  3. Snijd de komkommer in schijfjes. Haal de hamburgers uit de koelkast en bak ze op middelhoog vuur met een scheut olie 2 á 3 minuten aan elke kant. Snijd de broodjes open, leg de burgers erop met de komkommer, atjar en gebakken uitjes. Selamat makan (eet smakelijk)!

Notities

Benodigd:

  • hakmolen/keukenmachine
  • vershoudfolie
  • hamburgerpers 

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker