Provençaalse maaltijdsalade met lavendeldressing

door Simone
 

Nu ben ik iemand die graag experimenteert met verschillende smaakcombinaties of ingrediënten. Maar om iets lekkers te krijgen, hoef je natuurlijk niet altijd gekke fratsen uit te halen! Ik maakte daarom een goedgevulde maaltijdsalade met klassieke Provençaalse smaken en ingrediënten. Zo zitten er in deze Provençaalse salade – behalve sla – champignons, zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes, (vegan) kip en krieltjes. De dressing is gemaakt met de heerlijk geurende lavendel. Net alsof je in de Provence bent! Mijn gedroogde lavendel heb ik overigens gekocht bij Van Beekum Specerijen.

Deze salade is niet alleen lekker als diner voor een zomerse dag, maar het is ook enorm handig om te mealpreppen omdat je het gewoon koud kunt eten.

Tip! Volgende keer zin in een maaltijdsalade met een fruitig element? Probeer dan eens deze maaltijdsalade met nectarine.

Nog een tip! Weet je niet wat je nog meer met lavendel kunt maken? Ik gebruikte lavendel ook in deze ontbijtcake met amandel en aardbei.

Provençaalse maaltijdsalade met lavendeldressing

Print
Personen: 4
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Salade
⬦ 150 gr (frisée)sla(melange)
⬦ 1 courgette
⬦ 500 gr krieltjes
⬦ 175 gr kipstukjes
⬦ 250 gr champignons
⬦ 150 gr verse zongedroogde tomaten
⬦ potje zwarte olijven (uitlekgewicht: 130 gr)
⬦ zwarte peper
⬦ scheutje olijfolie

Dressing
⬦ 2 el extra vierge olijfolie
⬦ 1 el witte wijnazijn
⬦ 1 teentje knoflook
⬦ 2 tl gedroogde lavendel

Garnering
⬦ pijnboompitten
⬦ gedroogde lavendel

Instructies

  1. Kook de krieltjes (met schil) gaar. Laat evt. helemaal afkoelen indien je de salade graag koud eet.
  2. Snijd de courgette in plakjes en gril de plakjes totdat ze aan één kant grilstrepen krijgen en draai ze dan om. Haal ze eraf als ze aan de andere kant grillstrepen hebben. Snijd de champignons en bak ze met een scheutje olijfolie tot het vocht helemaal weg is. Voeg dan de kip toe, met wat zwarte peper. Bak een paar minuutjes op middelhoog vuur.
  3. Stamp de lavendel fijn in een vijzel, of snijd het fijn. Snijd de knoflook fijn. Meng beide met de olijfolie en witte wijnazijn. (De dressing lijkt weinig, maar je hebt niet zoveel nodig) .
  4. Voeg de sla, courgette, krieltjes, champignons, kip, zongedroogde tomaten en olijven samen. Hussel goed door elkaar en schep op de borden. Garneer met pijnboompitten en extra lavendel. Verdeel de dressing over de borden.

Notities

Benodigd: grillpan, evt vijzel
Tip: Heb je geen gedroogde lavendel? Vervang het dan met gedroogde rozemarijn

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker