Pasta met boerenkoolpesto en pecannoten

door Simone
Pasta met boerenkoolpesto en pecannoten

Pasta met boerenkoolpesto? Alwéér boerenkool? Ik geef het toe: ik zit in een boerenkoolfase. Ik publiceerde deze maand al eerder een recept met boerenkool, namelijk de warme winterse salade met sinaasappel-agavedressing. Toevallig is boerenkool één van de seizoensgroenten van de winter, maar dat is niet waarom ik in een boerenkoolfase zit. Een tijd geleden maakte ik boerenkool klaar voor een ander recept, maar ik vond het toen helemaal niet lekker. Ik vond het op een of andere manier bitter. Totdat ik een keer ging uiteten en gefrituurde boerenkool voor mijn neus geschoven werd. Man, wat was dat lekker! Ik besloot deze wintergroente dan ook maar een kans te geven. Ik ging koken uit het kookboek Heel veel veg! (één van mijn favoriete kookboeken trouwens), en ik maakte als bijgerechtje boerenkoolpuree met citroen. Deze smaakcombinatie vond ik erg lekker en inspireerde mij. Ik kwam op het idee om deze pasta met boerenkoolpesto te maken.

Mijn lievelingsseizoen is de lente en/of de zomer. Ik merk dat ik in de winter dan ook stiekem kook met zomerse smaken. Zo is de boerenkoolpesto op smaak gebracht met salie, rozemarijn en lekker veel citroen. Door de winterse boerenkool zelf, en de toevoeging van pecannoten als garnering, wordt het gerecht qua smaken en ingrediënten een beetje the best of both worlds.

Wist je trouwens dat boerenkool heel erg gezond is? Het zit bommetje vol met mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer. Ook zit er veel omega3 en vitamine A, B en K in! Omdat veganisten geen dierlijke producten eten, zijn vooral ijzer, omega3 en calcium in samenhang met de magnesium erg belangrijk. Ook zitten er veel vezels in boerenkool (en pecannoten), waardoor deze pasta lekker goed vult.

Pasta met boerenkoolpesto en pecannoten

Pasta met boerenkoolpesto en pecannoten

Print
Personen: 3
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 225 gr spaghetti

Boerenkoolpesto

 • 300 gr boerenkool
 • 3 teentjes knoflook
 • 4 gr blaadjes salie
 • 3 takjes rozemarijn
 • 1 biologische citroen
 • 35 gr pijnboompitten
 • 4 el extra vergine olijfolie
 • zout en peper naar smaak

Garnering

 • 150 gr zongedroogde tomaatjes
 • 30 gr pecannoten
 • evt. citroensap
 • evt. extra verse rozemarijn
 • evt. nog extra vergine olijfolie

Instructies

 1. Zet een pan met water op en voeg de boerenkool toe als het kookt. Laat voor 5 minuten koken. Laat het daarna uitlekken in een vergiet en duw het overtollige water er uit.
 2. Snijd de teentjes knoflook fijn. Snijd de salie in reepjes en snijd de rozemarijn fijn. Rasp de citroen. Doe de boerenkool, knoflook, salie, rozemarijn, citroenrasp, pijnboompitjes en extra vergine olie in een hakmolen. Snijd de citroen doormidden en knijp een helft uit over de pesto. Voeg nog zout en peper toe naar smaak.
 3. Kook de spaghetti gaar en serveer met de citroen-boerenkoolpesto, zongedroogde tomaatjes en pecannoten. Eventueel met extra citroensap van de overgebleven citroenhelft, extra rozemarijn en extra vergine olijfolie.

Notities

Benodigd:

 • keukenmachine/hakmolen

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker