Knolselderijsteak met zwarte olijventapenade en aardbeiendressing

door Simone
Knolselderijsteak met zwarte olijventapenade en aardbeiendressing

Rond Kerstmis ( – ja echt, zo lang geleden) had ik zwarte knoflook gekocht omdat ik het in steeds meer recepten terug zag komen. Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook en heeft een wat zachtere smaak. Het lijkt een beetje op drop en het is erg smeuïig. Al die tijd, tot vandaag, had ik er nog niks mee gedaan en ik had ook heel lang geen idee wat ik er mee moest doen. Ik besloot er een tapenade van te maken voor bij knolselderijsteak.

Knolselderijsteak …

Een knolselderijsteak (of bijvoorbeeld bloemkoolsteak) heeft echt helemaal niets van doen met biefstuk. Een groentesteak maak je hoogstens op (ongeveer) dezelfde manier klaar, maarja, je moet het beestje een naam geven hè?

Knolselderij is een beetje een vergeten groente en dat is jammer. Ten eerste is het namelijk erg goedkoop: het kost € 0,89 en dan krijg je ongeveer een kilo (!). Ten tweede heeft het geen hele sterke smaak, waardoor je het zelf de smaak kan geven die je wil.

Voordat de knolselderij steak wordt, kook je hem nog kort en daarna kun je hem grillen. Je kunt ook besluiten het niet eerst te koken, maar dan duurt het wat langer totdat het gaar wordt. Dat maakt het overigens wel weer perfect voor op de barbeque!

… met zomerse touch

Knolselderij wordt vaak gezien als een wintergroente omdat het een knol is en deze vaak in winterse gerechten worden gebruikt. Je kunt er echter ook een zomerse kant mee op.

Voor de gerecht maak je namelijk zwarte olijventapenade met zwarte knoflook. Het heeft een vrij intense, hartige smaak, maar daarvoor komen de aardbeien om de hoek kijken. Dit zomerse zoete fruit gebruik je niet alleen heel, maar komt in dit recept ook voor in de dressing. Het gerecht garneer je nog met wat verse basilicum. Om het gerecht wat voedzamer te maken, serveer je er linzen bij.

Knolselderijsteak met zwarte olijventapenade, linzen en aardbeiendressing

Print
Personen: 4
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 250 gr gedroogde linzen
  • groentebouillonblokje
Aardbeiendressing:
  • 200 gr verse aardbeien
  • handje verse basilicum
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
Zwarte olijventapenade
  • 113 gr zwarte olijven (uitlekgewicht (=standaard potje))
  • een teentje zwarte knoflook
  • 30 gr kappertjes (uitlekgewicht (=half potje))
  • 1 el citroensap
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • snuf zwarte peper
  • zout naar smaak
Garnering
  • 300 gr verse aardbeien

Instructies

  1. Kook de linzen gaar met een groentebouillonblokje.
  2. Doe de zwarte olijven, zwarte knoflook, kappertjes, citroensap, extra vergine olijfolie in een hakmolen met wat peper en zout, hak fijn en doe in een bakje.
  3. Maak de hakmolen schoon en doe de ingrediënten voor de aardbeiendressing in de hakmolen. Maal totdat het egaal is.
  4. Snijd de overige aardbeien in tweeën.
  5. Schil de knolselderij en snijd er plakken van 1,5 cm van. Kook deze plakken 5 minuten.
  6.  Laat de grillpan heet worden op het vuur en grill de plakken knolselderij 2 minuten op elke kant.
  7. Nu gaan we bouwen! Verdeel de linzen over de borden, doe de aardbeiendressing erover, leg er een knolselderijsteak op, doe wat zwarte olijventapenade op de steaks en garneer met basilicum en de verse aardbeien.

Notities

Benodigd:

  • grillpan / BBQ
  • hakmolen / keukenmachine

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker