Gefrituurde oesterzwammen met gochujang

door Simone
Gefrituurde oesterzwammen met gochujangsaus


Ik ben bekend met veel Aziatische keukens, maar ik was nog niet heel bekend met de Koreaanse keuken. Totdat ik een paar weken geleden een heel Koreaans menu bij restaurant Broei had afgehaald. Het was fantastisch! Het heeft veel Japanse smaken, zoals sesam en sojasaus, maar toch onderscheidt het zich er weer veel van. Ik was zo enthousiast geworden door het eten van Broei, dat ik zelf ook meer Koreaans wilde gaan koken. Na wat research merkte ik op dat Koreanen (net als Vietnamezen overigens) graag frituren, en toen kwam ik op het idee om deze gefrituurde oesterzwammen te maken, of ook wel oesterzwam wings (als in: chicken wings).

Oké, ik ben niet zo’n enorm fastfoodmens, maar stiekem vind ik dit wel lekker. Het verbaasde mij hoe vergelijkend oesterzwammen de structuur van kip(nuggets) krijgen! Dus mocht je een alternatief zoeken voor chicken wings of kip nuggets, en van Aziatisch eten houden, dan zou ik deze “oesterzwam wings” of gefrituurde oesterzwammen echt proberen! Door het frituren krijgen de oesterzwammen een lekker krokant laagje.

Voor als dip heb ik een Koreaans sausje gemaakt, die gochujang als basis heeft. Gochujang is een pasta van rode peper en gefermenteerde sojabonen. Er zijn heel veel producten met gefermenteerde soja, zoals miso, maar toch smaakt dit weer heel anders.

Deze oesterzwam wings kun je maken als bittergarnituur voor ‘s avonds bij de film of voor op een feestje. Je kunt dit ook serveren als bijgerecht. Ik deed het laatste en at hier bijvoorbeeld nog rijst, lotuswortel, en spinazie en bleekselderij gebakken in onder andere sesamolie, knoflook en rijstwijn.

Heb je geen frituurpan? Dan kun je ook een diepe pan met een flinke laag zonnebloemolie gebruiken.

Tip: als je van vegan chicken wings houdt zoals deze gefrituurde oesterzwammen, dan vind je dit recept voor zoete aardappelfriet met harissa bloemkoolwings ook erg lekker!

Gefrituurde oesterzwammen met gochujangsaus

Gefrituurde oesterzwammen met gochujangsaus

Print
Personen: 2
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Oesterzwammen

  • 120 ml plantaardige melk
  • 1 el gehakte gember(pasta)
  • 130 gr tarwebloem
  • 60 gr panko
  • snuf zout
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 el wit sesamzaad
  • 150 gr oesterzwammen

Gochujangsaus

  • 1,5 el sojasaus
  • 1,5 el Koreaanse chilipasta (gochujang)
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el agavesiroop
  • 0,5 el sesamolie
  • 1 tl gehakte gember(pasta)

Garnering

  • evt. bosui
  • evt. 1 tl Koreaanse chilipoeder (gochugaro) (alternatief: normale chilipoeder)

Instructies

  1. Meng de melk en 1 el gember bij elkaar in een kom. Meng de tarwebloem, panko, zout, knoflookpoeder en sesamzaad in een andere kom.  Doop elke oesterzwam in het melkmengsel en daarna in het andere mengsel. Herhaal dit twee keer voor elke oesterzwam.
  2. Leg de oesterzwammen op een bord en leg voor een kwartier in de diepvries.
  3. Maak ondertussen de dipsaus. Meng 1 tl gember, de sojasaus, gochujang, rijstazijn, en agavesiroop tot een egaal geheel (de dip lijkt weinig, maar is aan de pittige kant).
  4. Frituur de oesterzwammen net zo lang totdat ze goudbruin en knapperig worden. Serveer met de dip en garneer eventueel met bosui en gochugaro.

Notities

Benodigd:

  • frituurpan (alternatief: diepe pan met voldoende olie om in te frituren)

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker