Courgetti met citroenverbenapesto

door Simone
Courgetti met citroenverbenapesto

Laatst ging ik naar het tuincentrum omdat ik graag verse kruiden wilde voor op mijn balkon. Ik had al rozemarijn, maar gezien ik zó vaak verse kruiden gebruik, wilde ik ze graag op mijn eigen balkon in plaats van ze telkens maar te kopen in de supermarkt. Ik kwam per ongeluk citroenverbena tegen en ik vond dit zo ongelooflijk lekker ruiken! Heel fris. Citroenachtig, maar dan niet zuur. Het leek me sowieso heel lekker om in water te doen, maar ik wilde er ook graag mee koken. Ik maakte dit heerlijk frisse en zomerse gerecht van courgetti met pesto van citroenverbena.

Courgette spaghetti

Ik denk dat courgetti nu inmiddels wel is ingeburgerd. Het is spaghetti van courgette. Dit is tegenwoordig kant en klaar te koop bij onder andere Albert Heijn en Jumbo. Echter bespaar je meer plastic én is het goedkoper als je dit zelf maakt met een juliennesnijder of spiraalsnijder. Dit vertelde ik al eerder in mijn artikel met tips om plastic te besparen in de supermarkt.

Courgetti is in ieder geval een fantastisch alternatief als je glutenvrij of koolhydraatarm wil of moet eten, of juist als je op een warme zomerdag iets fris wil eten.

Alternatief voor citroenverbena?

Ik vertelde al dat ik mijn citroenverbena in het tuincentrum kocht. Na het schrijven van dit recept kwam ik het plantje ook tegen in de Albert Heijn XL.

Mocht je niet aan citroenverbena kunnen komen, dan kun je ook een stengel citroengras gebruiken en deze fijnsnijden. Citroengras is ook erg fris en citrusachtig.

Courgetti met citroenverbenapesto

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingrediënten

 • 400 gr courgetti (of een grote courgette)
 • 250 gr cherrytomaten
 • 160 gr (vegan) kipstukjes
 • knoflookpoeder
 • 2 tl gedroogde oregano
 • scheutje olijfolie
 • zwarte peper

Citroenverbenapesto

 • 30 gr pijnboompitten
 • 2 handjes citroenverbana (te koop bij de AH)
 • 2 handjes basilicum
 • sap van een halve citroen
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 scheutjes extra vergine olijfolie
 • snufje zout

Instructies

 1. Snijd de knoflook. Doe dit met de pijnboompitten, citroenverbena, basilicum, citroensap, olijfolie en snuf zout in de hakmolen.
 2. Snijd de cherrytomaten. Bak de vegan kip met een scheutje olijfolie volgens de verpakking (ik gebruikte die van de Vegetarische Slager). Breng naar eigen smaak knoflookpoeder en zwarte peper toe, en de gedroogde oregano.
 3. Doe de courgetti en cherrytomaten bij elkaar in een bak en meng met de pesto. Voeg de kipstukjes toe. Breng op smaak met zwarte peper.

Notities

Benodigd:

 • keukenmachine/hakmolen

TipKun je niet aan citroenverbena aan komen? Gebruik dan citroengras en hak die in stukjes

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker