Recensie: Veggie Burgers, Nina Olsson

door Simone
Veggie Burgers, Nina Olsson

Laatst was ik in de Bruna en viel mijn oog om twee redenen op het boek Veggie Burgers van Nina Olsson. Ik wilde sowieso zelf al meer experimenteren met groenteburgers maken, dus dit boek kwam als geroepen! Voordat ik besloot plantaardig te willen eten, waande ik me al buiten de paden en probeerde ik originele hamburgers te verzinnen. Zo had ik – met mijn roots in het achterhoofd – “de Indo-burger” bedacht: ik kruidde rundvlees met typische rendangkruiden en topte de burger af met atjar tjampoer, gebakken uitjes en komkommer. Een andere reden waarom ik dit boek niet kon laten liggen, was de absurde prijs van €6,99. Hoe kon ik dit boek nou laten liggen?

Beschrijving

Geïnspireerd door haar liefde voor vegaburgers schreef Nina Olsson Veggie Burgers: een heerlijke en oogstrelende verzameling recepten voor vegetarische burgers, broodjes, sauzen en toppings. Veggie Burgers is een must-have kookboek voor iedereen die graag vegetarisch eet maar ook dol is op lekkere burgers. Ook voor een veganistisch of glutenvrij dieet biedt Olsson meer dan genoeg opties. En met de keuze uit diverse internationale keukens is er voor iedereen wat wils: wat dacht je van een Halloumiburger, een Bali beach-burger, een Capreseburger of een Sushi-miniburger?

Eerste indruk

Het eerste wat me opviel aan Veggie Burgers was hoe clean het boek er uit ziet vanbinnen. De recepten staan in een prettig lettertype geschreven en zijn overzichtelijk: zo staat er onder de naam van de burger wat de hoofdsmaken of -ingrediënten zijn van de burger. Superhandig, want dan hoef je niet het hele recept door te spitten. Ook de foto’s zijn prachtig! 

Indeling

Nina Olsson begint het boek met de vier elementen van een goede groenteburger. Zo kun je ook eventueel zelf aan de slag met het bedenken van een eigen burger. Verder is het boek ingedeeld in verschillende keukens: Noord-Europees, Zuid-Europees, Midden-Oosters en Noord-Afrikaans, Aziatisch, de keuken van de Verenigde Staten en Zuid-Amerikaans. Dit is enorm divers dus er is voor altijd wel een lekkere burger uit te kiezen.


Over de recepten

Originele recepten

Op een paar burgers na die geïnspireerd zijn op klassieke gerechten (zoals Italiaanse insalata caprese of Vietnamese bánh mì), zijn de burgers stuk voor stuk origineel en hebben ze bijzondere combinaties en smaken. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld al de burger “de Noorderling” gemaakt, een groenteburger met als basis gerookte tofu en dille, met als topping geroosterde pastinaak en een pijnboompit-erwtensausje.  Wat fijn is, is dat bij bijna elk recept wel veganistische opties staan. Dit boek is dus niet alleen voor vegetariërs, maar ook voor veganisten heel geschikt.

Veel extra’s

Behalve dat er veel burgers in het boek staan, staan er ook enorm veel recepten voor sausjes of andere smeuïge elementen die al dan niet bij een van de burgers horen. Denk aan jalapeño-cashewroom, harissa of limoen-zhug. Ik ben zelf heel erg van alles zelf willen maken, dus dit vind ik fantastisch. Ook staan er veelal recepten met bijgerechtjes of toppings die je zelf kan maken, zoals veganistische parmezaanse kaas, Vietnamese slaw en krokante sjalotjes.

Weinig hamburgerbroodjes

Iets wat ik wel minder vind, is dat er maar twee recepten in staan om zelf broodjes te maken. Als je naar de plaatjes kijkt, zie je dat er best een verscheidenheid aan broodjes wordt gebruikt en het zou me leuk lijken voor de totale ervaring om eenzelfde broodje te hebben (zoals een pikzwart broodje).

Smaakvol, maar: geen snelle recepten

Ik heb zelf uiteraard al een paar burgers gemaakt en ze zijn stuk voor stuk smaakvol! Dit boek is alleen niet voor als je snel iets klaar wil hebben, want ik ben telkens vrij lang bezig geweest (ongeveer 2 uur, zónder wachttijd van het “opstijven” van het burgermengsel) totdat het allemaal af was, maar dat komt natuurlijk omdat je echt alles zelf maakt. Dit is dus ook echt iets voor in het weekend. Ook vullen de burgers énorm, dus een bijgerechtje is vaak niet per sé nodig, wellicht iets licht verteerbaars.

Conclusie

Dit is echt een zeer uitgebreid boek. Houd je van burgers, van veel verschillende keukens én vind je het niet erg om even in de keuken te staan, dan is Veggie Burgers echt een enorme aanrader.

Update januari 2021: dit boek is helaas niet meer te koop bij Bruna en ook niet in het Nederlands, maar wel in het Engels!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Als je op deze links klikt en iets bestelt, dan krijg ik daar commissie over. Daar betaal jij niets extra’s voor, maar zo krijg ik toch een beetje inkomsten voor de tijd en moeite die ik stop in onder andere het ontwikkelen van recepten, die ik altijd gratis met jou deel!

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker