Recensie: Eetbare wilde planten

door Simone
Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger


Bijna een jaar geleden ging ik uiteten bij Fico, een fine dining restaurant in Utrecht. Ik kreeg een gerecht en ik zag een kruid die ik nog nooit had gezien. Ik vroeg aan de bediener wat voor kruid dit was. “Duizendkruid,” zei hij. Ik vroeg waar het restaurant het vandaan haalde. Doodleuk zei hij: “Oh, dat groeit gewoon tussen de stoeptegels!”. Op een of andere manier ging er een hele wereld voor mij open. Er groeit dus overal nog zó veel meer eetbaars dan dat we in de supermarkt kunnen kopen. Waarom zou je dat niet proeven en gebruiken in je gerechten? Het is natuurlijk ook een limiterende gedachte dat je alleen maar kan eten wat de supermarkten verkopen. Omdat ik meer verborgen pareltjes zoals duizendkruid wilde leren kennen, ging ik op zoek naar een boek. Ik kwam uit bij Eetbare wilde planten, van Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann en Roland Spiegelberger.

Beschrijving

Wilde planten zijn rijk aan vitale voedingsstoffen en bieden overvloed aan bijzondere geuren en smaken. Met deze praktische gids zijn ze gemakkelijk te vinden, kun je ze met zekerheid herkennen en ontdek je mogelijkheden om ze te bereiden.

Indeling

Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken. Het grootste hoofdstuk is dat met 200 plantenportretten. Daarna volgen hoofdstukken over verwisselingsgevaar, een oogsttijdenkalender en informatie over belangrijke planteninhoudsstoffen.

Recensie

Plantenportretten

Algemeen over dit hoofdstuk

In het boek Eetbare wilde planten staan allerlei planten die je gewoon in Nederland en België kunt vinden. Je hoeft dus niet naar het buitenland, je kunt gewoon op plantensafari in je eigen land of zelfs in je eigen omgeving! Dat maakt het boek juist zo leuk, al helemaal in deze tijd van corona, waar je toch alternatieve activiteiten of hobby’s moet vinden om je te vermaken.

Wat me meteen opvalt aan het boek is dat de plantenportretten zijn ingedeeld op bladvorm. Dit is superhandig, omdat je dit boekje dan mee kan nemen tijdens een wandeling. Als je een plant ziet, kun je zoeken op bladvorm en meteen kijken wat je er mee kunt doen.

Zeer complete portretten!

Elk plantenportret staat bomvol informatie. Het beschrijft:

 • de Nederlandse naam;
 • de Latijnse naam;
 • de plantenfamilie;
 • welk deel van de plant je kunt eten, aangegeven met symbooltjes (bijv. blad en bloem);
 • hoelang de plant groeit (eenjarig of meerjarig);
 • hoe hoog de plant is;
 • wanneer de plant groeit;
 • de kleur van de bloem;
 • waar de plant precies groeit (bijvoorbeeld: bermen of heide);
 • hoe je de delen van de plant kunt gebruiken in de keuken;
 • wat de smaken zijn van de delen van de plant die je kunt eten;
 • de inhoudsstoffen;
 • de geneeskrachtige werking;
 • eventueel verwisselgevaar;
 • eventueel of de plant beschermd is en dus absoluut niet geplukt mag worden!

Ook staat er bij elk portret een foto én een verduidelijkende tekening. Dit lijkt overbodig, maar juist als leek vind ik dit een hele goede aanvulling.

Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger
Gebruiken in de keuken

Het boek gaat best uitgebreid in op wat je precies met de delen van de plant kunt doen in de keuken. Zo wordt er (indien van toepassing) ingegaan op meerdere delen van de plant. Bij elk deel van de plant staat wanneer je het kunt oogsten en gebruiken. Ook staan er tips wat je in het algemeen precies met de delen kunt doen, zoals: thee zetten, het sap inkoken tot een zoete spread, kappertjes maken, als garnering gebruiken, etc. Een fijn duwtje in de rug zodat je je eigen creativiteit nog verder kan laten gaan in de keuken.

Geneeskrachtige werking

Het leuke aan het boek vind ik dat het ook ingaat op de geneeskrachtige werking. Nu weet ik niet of alles helemaal wetenschappelijk bewezen is, maar ik vind het wel leuke, aanvullende informatie. Je weet maar nooit of het werkt! Aan de andere kant: waarom zou ik sceptisch zijn over de geneeskrachtige werking van planten, als veel medicijnen ook van planten gemaakt worden?

Verwisselingsgevaar

Dit zeer belangrijke hoofdstuk in Eetbare wilde planten, mag niet over het hoofd gezien worden. Niet alle planten in het wild zijn eetbaar. Tenminste, niet zonder consequenties. Een aantal planten zijn dermate giftig, dat het levensgevaarlijk is om ze te eten. Ook in dit hoofdstuk zijn de portretten van de planten net zo uitgebreid als in het vorige hoofdstuk. Er staat nu uiteraard niet bij wat je er in de keuken mee kan doen, hoe het smaakt en wat de geneeskrachtige werking is. Wel staat er bij waarom het giftig is, wat het met je doet als je het eet, en wat je eventueel kan doen als je het per ongeluk hebt gegeten. Ook staat er bij met welke planten uit het boek het verwisseld kan worden.

Oogsttijdentabel

Van elke plant van de niet-giftige planten staat een handige tabel met wanneer je in het jaar de bladeren, bloemen, zaden/vruchten en wortel kunt oogsten. In bijna elke maand is er altijd wel wat te oogsten, maar in het voorjaar natuurlijk het meest.

Planteninhoudsstoffen

Het laatste hoofdstuk wijdt zich aan informatie over de inhoudsstoffen van planten. Wat zijn de stoffen precies? Wat doet het met je lichaam? Zijn er nog mensen met bepaalde aandoeningen die planten met deze stoffen niet mogen eten?

Verschillende uitgebreide registers

Oké, nog één ding die ik graag wil bespreken. Aan het eind van elk boek staat altijd een register, maar dit boek heeft er meerdere. Zo kun je precies zoeken naar waar je op zoek bent. Zoek je planten met een bepaalde inhoudsstof? Daar is een register voor. Zoek je planten met een bepaalde geneeskrachtige werking? Daar is een register voor. Zoek je planten voor een bepaalde toepassing in de keuken? Daar is een register voor. Zoek je gewoon een specifieke plant? Dat kan ook.

Conclusie

Ik denk dat jullie wel gemerkt hebben dat ik enthousiast ben over dit boek. Misschien ook wel omdat ik er niet veel verwachtingen van had. Aan de andere kant: ik heb op internet wel gezocht naar het beste boek, en daar kwam deze toen uit. Ik weet nu waarom: het is zeer compleet.

Eetbare wilde planten is echt wat voor jou als:

 • je nieuwe / onbekende ingrediënten wilt leren kennen;
 • af wil stappen van alleen maar het aanbod dat in de supermarkt te koop is;
 • je het het leuk vind om planten te herkennen tijdens een wandeling;
 • je op plantensafari wil;
 • je meer wil weten over wat planten doen met je gezondheid;
 • je planten wil gebruiken voor de geneeskrachtige werking;
 • en natuurlijk: je creatiever wil zijn in de keuken!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Als je op deze links klikt en iets bestelt, dan krijg ik daar commissie over. Daar betaal jij niets extra’s voor, maar zo krijg ik toch een beetje inkomsten voor de tijd en moeite die ik stop in onder andere het ontwikkelen van recepten, die ik altijd gratis met jou deel!

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker