Plaattaart met ras el hanout, tomaat en basilicum

door Simone
Vegan plaattaart met hummus, ras el hanout, tomaat en basilicum


Een tijdje geleden maakte ik een herfstige plaattaart, namelijk met kastanjechampignons, pastinaak en pesto van walnoot en zongedroogde tomaat. Omdat plaattaarten lekker makkelijk zijn, vond ik het een goed idee dit als lunch te maken voor tijdens het thuiswerken. Nu is het natuurlijk zomer, dus ik wilde graag een zomerse versie maken. Dat werd een plaattaart met ras el hanout, tomaat en basilicum.

De basis: hummus

De basis van deze plaattaart is hummus. Ik zei al in het recept voor toast met hummus en gefermenteerde cherrytomaten dat ik eigenlijk nooit hummus eet, ook al komt het juist vaak voor dat vegans hummus eten. Ik wilde alleen graag een plaattaart maken met een andere basis dan van tomaat of pesto. Toen dacht ik ineens aan hummus: dat is natuurlijk ook lekker smeerbaar. Bovendien is het ook nog eens gezond (vooral als je het zelf maakt).

Ras el hanout

Voor dit recept maken we wel een iets specialere versie: je mengt er namelijk ras el hanout doorheen. Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel en bestaat van origine uit meer dan 20 kruiden en specerijen. Tegenwoordig kun je het gewoon in de supermarkt kopen, maar daar zitten niet zoveel soorten specerijen in. De smaken die in ieder geval vaak wel terugkomen zijn kaneel, komijn, kruidnagel, nootmuskaat, laos, kurkuma en piment. Mocht je al deze kruiden ook in huis hebben, dan kun je dit natuurlijk ook prima zelf maken.

Hennepzaad

De plaattaart met ras el hanout top je nog af met wat hennepzaad. Hennepzaad is enorm gezond: het zit barstensvol vitaminen, mineralen, onverzadigde vetten, eiwitten en anti-oxidanten.

Tomaat & basilicum voor balans

Wie mijn recepten wel eens maakt, zal weten dat ik balans altijd belangrijk vind. Hummus en ras el hanout smaakt heel warm en vol. Tomaat daarentegen proeft fris en licht en is daarom ook een lekkere combo, vooral samen met de basilicum. De liefhebber sprietst nog wat citroensap over de plaattaart als die uit de oven komt.

Als lunch of avondeten

Deze vegan plaattaart kun je eten als goed vullende lunch, of als avondeten. In het laatste geval is het wellicht lekker om er nog een frisse, lichte salade bij te eten.

Vegan plaattaart met hummus, ras el hanout, tomaat en basilicum

Plaattaart met ras el hanout, tomaat en basilicum

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • een rol vegan bladerdeeg (zie notities!)
  • 3 tomaten
  • 100 gr hummus
  • 1,5 tl ras el hanout
  • 5 gr hennepzaad
  • verse basilicum
  • evt. citroensap

Instructies

  1. Verwarm de oven voor volgens de verpakking bladerdeeg. Rol de bladerdeeg uit en vouw de randen een stukje om.
  2. Snijd de tomaten in plakken. Meng de hummus met de ras el hanout en verdeel over het bladerdeeg. Beleg met de tomaten en strooi het hennepzaad er over heen. Doe de plaattaart 20 minuten in de oven.
  3. Garneer met basilicum en eventueel citroensap.

Notities

Het vegan bladerdeeg van Tante Fanny heeft geïntegreerd bakpapier. Koop je een ander merk? Check dan even of je geen bakpapier moet kopen.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker