Home Vegan receptenBorrel Pittige olijventapenade met komijn

Pittige olijventapenade met komijn

door Simone
0 reactie

Het is (as a figure of speech) vrijdagavond en je wil eens een keer iets anders bij de borrel dan vegan bitterballen of groenten met hummus. Ik ben zelf gek op olijven (in welke vorm dan ook), en dus ook op olijventapenade. Ik vind dat Albert Heijn lekkere verse heeft, maar helaas woon ik niet heel dichtbij een Albert Heijn. Dan maar zelf maken! Ik wilde een keer wat anders dan anders en maakte daarom een pittige olijventapenade.

Deze pittige olijventapenade is geïnspireerd op de Mexicaanse keuken. In Mexico gebruiken ze namelijk vaak komijn en pepers, en dit heb ik ook verwerkt in deze tapenade. Ik vind het een verrassend lekkere combinatie!

Voor deze tapenade heb ik verse Griekse olijven gebruikt, omdat deze een lekkere bite hebben en een stuk anders smaken dan groene olijven uit een potje.

Wijntje erbij?

Ik had het wel heel mooi over een borrel, maar je kan niet zomaar alles drinken bij deze tapenade. Veel wijn gaat niet heel lekker met pittig eten. Het is belangrijk dat de wijn licht is, niet zuur, zoet, laag in tannine, niet op eikenhout gerijpt en laag in alcoholpercentage (<12%). Deze zes factoren zorgen er allemaal voor dat je mond een beetje geblust wordt na pittig of kruidig eten. Op eikenhout gerijpte wijn geeft namelijk een droger gevoel in je mond en wijn met een hoog alcoholpercentage zet je keel des te meer in brand dan als het alcoholpercentage wat lager is. Dit geldt hetzelfde voor tannine en zuurte. Het zoete zal vanzelfsprekend de pittigheid blussen.

Een van de weinige wijnen die aan deze zes factoren voldoen én bij het Mexicaanse tintje passen, zijn een wat zoetere Riesling of een Moscato d’Asti.

Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever en #deveganfijnproever

Dit vind je vast ook interessant

Laat een reactie achter