Pittige fruitsalade met tempeh

door Simone
Pittige fruitsalade met tempeh

De lente is weer duidelijk aanwezig en dat betekent ook weer tijd voor meer salades en fruit! Dat is vaak wat lekkerder om tussen de middag te eten dan iets warms. Ook kun je salades goed combineren bij de BBQ natuurlijk. Hieronder een recept voor pittige fruitsalade met tempeh.

Geïnspireerd op roedjak…

Zoals trouwe volgers wellicht weten, heb ik Indische roots. Of nog beter: misschien heb je mijn e-book Vegan Indo Food wel. In dat e-book staat één van mijn favoriete Indische (bij)gerechten: roedjak. Roedjak is een Indische pittige fruitsalade. Iedereen maakt hem weer met ander fruit, maar ik maak het vaak met ananas, appel en komkommer. Bij de fruitsalade zit een zoet-pittige dressing van sambal, ketjap en citroensap.

Ik wilde eigenlijk een meer vullende versie maken van roedjak, die je ook als lunch zou kunnen eten. En omdat roedjak al in mijn e-book staat, wilde ik er ook een andere twist aan geven.

… én op de Koreaanse keuken

Die twist is een Koreaanse twist! Ook Korea kent een pittige saus: gochujang. Dit kun je halen bij de toko (wat je nog meer voor lekkere dingen bij de toko kunt halen, lees je hier). Gochujang vormt dan de basis van de pittige marinade. De marinade is dit keer niet voor de salade, maar voor de tempeh. Tempeh eten ze overigens niet alleen in Indonesië, maar ook in Korea.

Qua fruit heb ik me ook een beetje laten leiden door de Koreaanse keuken. Ze gebruiken daar namelijk (nashi)peer, ook in hartige gerechten. In plaats van appel, die ik vaak in roedjak gebruik, gebruik ik in deze fruitsalade peer. Wist je trouwens dat nashipeer (met geluk verkrijgbaar in de toko) op een appel lijkt?

Een ingrediënt die je waarschijnlijk niet verwacht in een Aziatisch land, maar die ze wel gebruiken in Korea, is pijnboompit! Hiermee garneer je deze pittige fruitsalade.

Gek op salades met fruit?

Ben jij gek op salades met fruit? Ik in ieder geval wel! Op mijn blog heb ik er nog meer, bijvoorbeeld:

Pittige fruitsalade met tempeh
Pittige fruitsalade met tempeh

Pittige fruitsalade met tempeh

Print
Personen: 4 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 2 el + 1,5 tl gochujang
  • 1,5 el ketjap
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el sesamolie
  • 1 el rijstazijn
  • 400 gr tempeh
  • 1 komkommer
  • 450 a 500 gr ananas
  • 2 peren
  • 1 bosui
  • 1 limoen
  • 1,5 tl gehakte gember
  • 1 el sojasaus
  • 30 gr pijnboompitten

Instructies

  1. Meng 2 el gochujang met de ketjap, knoflookpoeder, rijstazijn en sesamolie. De gochujang is nogal stroperig, dus het duurt wellicht wat langer dan normaal om te mengen dan je gewend bent.
  2. Snijd de tempeh in plakken en verdeel in de marinade over de tempeh. Gebruik een bakkwastje om goed te kunnen verdelen. Zet apart.
  3. Snijd de komkommer in plakjes en snijd de plakjes door vieren.
  4. Snijd de ananas en peren in stukjes en de bosui in ringetjes. Doe het fruit, de komkommer en bosui bij elkaar.
  5. Maak de dressing door de limoen uit te knijpen en 1 tl gochujang, de gember en sojasaus toe te voegen. Voeg de dressing toe aan de salade.
  6. Verhit een pan met olie op middelhoog vuur en bak de tempehplakken aan elke kant zo'n 2 a 3 minuten. Serveer op de fruitsalade en garneer met pijnboompitten.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker