Parelgort salade met geroosterde pastinaak

door Simone
Parelgort salade met geroosterde pastinaak


Zitten jullie qua eten ook altijd in een bepaalde fase? Ik zit de laatste tijd een beetje in een soort Midden-Oosten fase. Twee weken geleden postte ik bijvoorbeeld al de falafel bowl met zhug. Echter is het recept dat ik vandaag post niet alleen geïnspireerd op het Midden-Oosten, maar ook op de winter en Nederlands eten (jaja, ik hoor het je denken: wat een combinatie). Het gaat om een parelgort salade met geroosterde pastinaak.

Midden-Oosters ft. Nederlands

De Midden-Oosterse keukens en de Nederlandse keuken hebben misschien iets meer gemeen dan je dacht. Parelgort komt van oorsprong uit het Midden-Oosten, maar werd (heel) vroeger ook veel gegeten in Nederland. Nu zien we dat nog maar weinig terug in ons dagelijks eten. Parelgort is dus echt een van de vergeten granen. Wat ik lekker vind aan parelgort, is dat het echt een bite heeft en een beetje “chewy” is. Het vult ook best wel!

Oké, dus (parel)gort gebruiken we in Nederland niet meer zoveel, maar er is één ingrediënt die zowel in het Midden-Oosten als in Nederland veel gebruikt wordt: kaneel! Ik wilde dit dan ook graag in het gerecht verwerken.

Overigens is dit recept niet het eerste recept waar ik de Midden-Oosterse keukens en die van Nederland laat samensmelten. Dit deed ik al bij het recept voor bloemkoolsteak met pistachekorst.

Pastinaak, een vergeten groente

Trouwens nog over vergeten gesproken, ook pastinaak schijnt vergeten te zijn. Een vergeten groente wel te verstaan. Echter heb ik het idee dat dit tegenwoordig steeds meer gegeten wordt. Voor dit recept heb ik het geroosterd in de oven. Ik vind geroosterde groenten altijd net wat lekkerder dan dat ze gebakken zijn.

Heb jij geen idee wat je nog meer met pastinaak kunt maken? Bekijk dan ook eens de volgende recepten:

Muhammara

Ik geef toe, het gerecht is meer Midden-Oosters dan Nederlands. Bij deze parelgort salade met geroosterde pastinaak gaat namelijk muhammara. Muhammara is een saus/dip uit Syrië, met een basis van paprika en walnoten.

Iedereen geeft een beetje zijn eigen twist aan de saus (zoals dat wel vaker gaat met (familie)recepten), door bijvoorbeeld additionele kruiden zoals munt toe te voegen. Ik vond het leuk om ook de Aleppopeper te gebruiken, een peper die vernoemd is naar de stad in Syrië. Deze peper wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten. In Turkijse noemen ze het ook wel pul biber. Aleppopeper is niet te koop in de supermarkt, maar kun je bijvoorbeeld wel kopen bij De Kruidenbaron.

Parelgort salade met geroosterde pastinaak

Parelgort salade met geroosterde pastinaak

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Geroosterde pastinaak

  • 2 kleine pastinaken
  • 1 - 2 tl kaneelpoeder
  • olijfolie

Parelgort salade

  • 120 gr parelgort
  • 1 (kleinere) winterpeen
  • 2 tomaten
  • 60 gr granaatappelpitjes
  • verse peterselie 

Muhammara

  • 1 paprika
  • 75 gr walnoten
  • 1,5 el agavesiroop
  • 2 tl citroensap
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl aleppopeper / pul biber

Instructies

  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de pastinaak, en snijd in de lengte in repen. Leg op de bakplaat en doe er aan beide kanten genoeg kaneelpoeder op. Besprenkel met wat olijfolie of bakspray.
  3. Maak ondertussen de dressing. Snijd de paprika in stukjes en doe samen met de rest van de ingrediënten. Maal tot het egaal wordt. Wil je het iets dunner? Voeg dan een klein beetje water toe.
  4. Kook de parelgort volgens de verpakking. Schil de winterpeen. Snijd de winterpeen en de tomaten in kleine blokjes. Meng de parelgort als deze gaar is in een kom samen met de winterpeen en tomaat. Verdeel over de borden, serveer de pastinaak en muhammara erbij of erover, en garneer met de granaatappelpitjes en verse peterselie.

Notities

Benodigd:

  • bakpapier
  • evt. bakspray
  • hakmolen/keukenmachine

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker