Overstappen naar een duurzame bank

door Simone


Sinds ik veganist ben, ben ik me veel meer bewust van al het slechte wat er in de wereld gebeurt. De manier hoe dieren worden behandeld, hoe het klimaat en de natuur langzamerhand naar de filistijnen gaan, al het “eten” uit de supermarkten dat volgestouwd wordt met zout en suiker, alle oceanen die vol troep zitten, en ga zo maar door. Soms (nouja, vaak) voel ik me er machteloos bij. Ik probeer daarom zo veel mogelijk keuzes te maken waarmee ik als individu de wereld kan verbeteren. Éen van de keuzes die ik recent heb gemaakt, is overstappen naar een duurzame bank.

One can make a difference

Eerst wil ik kwijt dat jij in het algemeen een groot verschil in de wereld kan maken. Ja, de wereld is groot en complex. Het kan dan ook zijn dat je je daarom nietig voelt: je denkt dat je in je eentje toch geen verschil kan maken. Niets is minder waar! Als iedereen een stap in de goede richting zet, ook al is het er maar één, dan zijn we – iedereen samen die één stap zet – alweer een stuk verder! Vergeet overigens ook niet dat mensen kuddegedrag vertonen. Mensen willen graag ergens bij horen. Hoe meer mensen een bepaalde keuze maken, hoe meer mensen volgen. Bovendien, soms hebben mensen nou eenmaal ergens niet over nagedacht. En dan ben jíj degene die hem of haar op een goed idee brengt!

Goed. Nu terug naar waarom het overstappen van bank duurzaam kan zijn.

Hoezo, duurzame bank?

Wat heeft een bankrekening hebben bij een bepaalde bank met duurzaamheid te maken? Banken bepalen zelf in wat voor bedrijven zij investeren. Dat wil zeggen, aan welke bedrijven zij leningen verstrekken of in welke bedrijven de banken beleggen.

Ik heb er nooit bij stil gestaan, laat staan me erin verdiept, dat banken zich bezighouden met investeren in bedrijven. Ik dacht altijd: mijn bank beheert mijn geld en verstrekt hier en daar een hypotheek, en that’s it. Verder hield ik me niet bezig met de zaken van banken. Hoe kan het ook anders, dat ik nergens op de website van ABN Amro (mijn vorige bank) zie staan wat voor zaken zij nog verder doet? Dat zou eigenlijk al genoeg moeten verklaren. Een bank zal nooit te koop lopen met dat zij investeert in wapenhandel, bedrijven waar mensenrechten geschonden worden, megastallen of fossiele brandstoffen. Umh, wat?

Je las het goed. Zo bleek uit een rapport van De Eerlijke Geldwijzer (een samenwerkingverband tussen Amnesty International, Milieudefensie, OXFAM Novib, PAX en World Animal Protection) dat ING, ABN Amro en Van Lanschot investeren in wapenhandel en ABN Amro en ING grotendeels investeren in bedrijven die geen duurzame energie produceren. Uit onderzoek van Greenpeace bleek dat Rabobank groot financier is van bio-industrie, waaronder megastallen. Peter Ras, oprichter van De Eerlijke Geldwijzer, noemt de Rabobank zelfs marktleider in de financiering van de bio-industrie. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Op De Eerlijke Geldwijzer vind je handige overzichten van waar banken (niet) in investeren, gesorteerd op thema.

Banken hebben dus meer macht en meer in de hand dan ik dacht. Zou het niet tof zijn als er ook gewoon banken zijn die echt het beste voor hebben met de wereld? Ja, die bestaan. En, met slechts 10 minuten van je tijd, kun jij een bank die verschrikkelijke investeringen maakt, stoppen te steunen. Je kan met deze superkleine stap dus een groot verschil maken.

Welke banken zijn duurzaam?

Als je kijkt naar onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid, zoals dierenwelzijn, klimaatverandering en natuur, dan scoren de banken ASN en Triodos het hoogst. Zo investeert ASN 100% in duurzame energie. Ook scoren deze banken het hoogst op alle andere thema’s die De Eerlijke Geldwijzer heeft onderzocht. Te denken valt bijvoorbeeld aan mensenrechten en gezondheid. Alleen Triodos scoort niet goed op gendergelijkheid.

Is overstappen geen gedoe?

Nee, helemaal niet! ASN en Triodos hebben allebei een overstapservice. Hoe het werkt is als volgt. Je opent een nieuwe rekening bij ASN of Triodos, en je houdt nog even je oude rekening aan. Vervolgens maak je gebruik van de overstapservice. Alle binnenkomende betalingen op je oude rekening worden 13 maanden lang overgezet naar je nieuwe rekening. Je nieuwe rekeningnummer wordt ook doorgegeven aan bedrijven die met een automatische incasso geld van je rekening afschrijven. Je hoeft dus alleen maar achterover te leunen. Oké, niet helemaal. Wel moet je je nieuwe bankrekeningnummer doorgeven aan je directe omgeving, zoals familie en vrienden.

Nog meer tips voor duurzaam leven?

Duurzaam leven kun je op verschillende manieren doen. Éen van die manieren is vegan worden. Ben jij nog geen vegan en heb je wel interesse? Ik schreef een artikel over hoe je vegan kunt worden.

Nu is vegan worden voor sommigen misschien (nog) wat rigoreus. Iets anders dat je kunt doen is je plasticgebruik verminderen. Ik schreef 9 tips om plastic te besparen in de supermarkt. Ook kun je – als je een theeleut bent – overstappen op losse thee drinken (in plaats van zakjes). Losse thee drinken is namelijk over het algemeen duurzamer. Waarom, dat lees je in mijn artikel: 3x waarom losse thee kopen beter is.

Verder kun je met de seizoenen mee koken. Zie hier de seizoensgroenten van de herfst, van de winter, en van de lente. Het artikel met zomergroenten komt nog 🙂

Bron foto: Unsplash

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker