Koreaanse tofu soep met spinazie

door Simone
Koreaanse pittige tofu soep met spinazie

We kennen allemaal wel Indisch eten (zo niet, check dan eens mijn e-book VEGAN INDO FOOD ;)), of Japans, Indiaas of Thais. Koreaans eten heeft echter nog niet heel erg zijn intrede gedaan in Nederland. Zonde, want het is weer heel anders dan voorgenoemde Aziatische keukens én heel lekker. Ik laat jullie dan ook graag kennis maken met deze Koreaanse tofu soep.

Kimchi jjigae / sundubu jjigae

Het recept voor deze Koreaanse tofu soep is eigenlijk mijn eigen draai aan of een mix van kimchi jjigae en sundubu jiggae. Jjigae betekent stoof/soep en kimchi ken je denk ik al wel: Koreaanse gefermenteerde kool. Sundubu staat voor zachte tofu.

De basis van kimchi jjigae is (behalve kimchi) gochugaru (Koreaans chilipoeder, te koop in de toko), gochujang (Koreaanse chilipasta), knoflook, ui en sojasaus. Voor sundubu jjigae geldt ongeveer hetzelfde, alleen zit daar geen kimchi in. In sommige versies wordt ook sesamolie gebruikt, net zoals in mijn versie. De rest van de soep bestaat uit bouillon, tofu en eventueel kimchivocht. De soep garneer je met bosui.

Let op: door de gochugaru en gochujang wordt de soep pittig!

Eigen draai

Zoals ik al zei heb ik mijn eigen draai aan deze Koreaanse soepen gegeven. Zo garneer ik de soep ook nog met sesamzaad, en heb ik nog een ingrediënt toegevoegd: spinazie.

Waarom spinazie? Ik ben fan van het boek Hoe overleef je? van Michael Greger. In dit boek staat met enorm veel wetenschappelijke onderbouwing dat onbewerkt plantaardig eten het gezondst is. In één deel van het boek heeft hij het over het dagelijkse dozijn, ook wel “Daily Dozen”. Hij heeft een lijst opgesteld met producten die je elke dag moet eten om op z’n gezondst te leven. Deze lijst staat ook in een app: de Daily Dozen app. Hierin kun je elke dag afvinken of je iets van de lijst hebt gegeten. De app heb ik ook sinds een paar weken en er viel mij iets op: ik eet maar weinig groene bladgroenten! Dat terwijl die juist zo gezond zijn. Daarom wilde ik dit graag meer verwerken in mijn recepten, zoals ik deed in mijn recente recept voor spinaziesalade met aardbei en szechuandressing.

In de Koreaanse keuken wordt ook veel spinazie gebruikt, dus ik vond het eigenlijk wel een prima idee om dit ook in deze soep te doen!

Meer Koreaanse recepten?

Ik heb eerder recepten gemaakt die geïnspireerd zijn op de Koreaanse keuken. Mocht deze tofu soep je bevallen, wellicht vind je dan ook één van deze recepten lekker:

Koreaanse tofu soep

Koreaanse tofu soep met spinazie

Print
Personen: 5 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 500 gr tofu
 • 1-2 bosuitjes
 • 1 ui
 • 2-3 teentjes knoflook
 • 1 el fijngehakte gember
 • 3 el kimchi + 4 el kimchivocht
 • 1 el gochugaru (Koreaans chilipoeder)
 • 1,5 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
 • 1 tl sesamolie
 • 1,5 el sojasaus
 • 1 groentebouillonblokje
 • 200 gr spinazie
 • evt. sesamzaad

Instructies

 1. Snijd de tofu in blokjes en de bosui in ringetjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
 2. Verhit een soeppan op middelhoog vuur met wat (sesam)olie en fruit de ui en knoflook. Voeg de gember, kimchi, gochugaru, sesamolie en sojasaus toe. Bak een minuutje mee.
 3. Voeg 1,5 liter water toe met het groentebouillonblokje en het kimchivocht. Laat pruttelen totdat het bouillonblokje is opgelost. Voeg de tofublokjes toe en laat 5 minuutjes meepruttelen. Voeg de spinazie toe totdat het is geslonken (en dat gebeurt heel snel).
 4. Serveer de soep met bosui en eventueel met extra sesamzaad.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker