Home Vegan receptenHoofdgerecht Koreaanse sticky tempeh met zoete aardappel noodles

Koreaanse sticky tempeh met zoete aardappel noodles

door Simone
0 reactie
Koreaanse bowl met zoete aardappel noodles


Behalve kimchi, is Koreaans eten nog niet helemaal ingeburgerd in Nederland. Zonde, want de Koreaanse keuken is ook fantastisch lekker! Het heeft wat Japans, maar is toch weer net wat anders. In Korea gebruiken ze namelijk net zo veel ingrediënten met umamismaak als in Japan, maar ze eten nét wat pittiger. En daar houd ik wel van! Het leek me daarom lekker om een bowl te maken geïnspireerd op de Koreaanse keuken. De basis hiervan zijn zoete aardappel noodles. Een keer wat anders dan normale noedels!

De zoete aardappel noodles zijn enorm makkelijk zelf te maken. Ik heb zelf een juliennesnijder gebruikt, maar als je iets grotere of dikkere noodles wilt, kun je ook een spiraalsnijder gebruiken. Voordeel: ze hebben heel kort de tijd nodig om te koken.

Wat zit er in de Koreaanse bowl?

Behalve de noodles zitten er ook shiitakes en sticky tempeh in de bowl. Één van de onderdelen van de sticky saus van de tempeh is gochujang. Gochujang is Koreaanse gefermenteerde sojabonenpasta met peper en te koop bij de toko. Dit is overigens niet het enige gefermenteerde in deze bowl, want de tempeh zelf en de kimchi zijn ook gefermenteerd! Dit is hartstikke gezond, omdat deze producten (onder andere) de spijsvertering verbeteren, darmproblemen verminderen en meer vitaminen en mineralen bevatten dan niet gefermenteerde producten.

Ik ben nooit broccolifan geweest. Ik vind het altijd zo bitter. Bimi echter, ook wel aspergebroccoli of broccolini, vind ik wél lekker! Ik kook er de laatste tijd veel meer mee. Bimi is wat milder dan broccoli en het heeft het lekker knapperige van groene asperge(tip)s. Voordeel: bimi blijkt echt een superfood te zijn. Het bevat namelijk niet alleen veel vezels en omega 3-vetzuren, maar ook veel mineralen (o.a. kalium, ijzer, zink) en vitaminen. Bimi bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel!

Last but not least zit er nog een dressing bij van onder andere gochugaru (Koreaanse chilipeper), sojasaus en sesam. Yum!

Ohja: schrik niet van de ingrediëntenlijst, veel ingrediënten komen terug bij meerdere onderdelen!

Tip!

Zoek je nog meer vegan Koreaanse recepten, bekijk dan ook eens:

Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever en #deveganfijnproever

Dit vind je vast ook interessant

Laat een reactie achter