Koreaanse sticky tempeh met zoete aardappel noodles

door Simone
Koreaanse bowl met zoete aardappel noodles


Behalve kimchi, is Koreaans eten nog niet helemaal ingeburgerd in Nederland. Zonde, want de Koreaanse keuken is ook fantastisch lekker! Het heeft wat Japans, maar is toch weer net wat anders. In Korea gebruiken ze namelijk net zo veel ingrediënten met umamismaak als in Japan, maar ze eten nét wat pittiger. En daar houd ik wel van! Het leek me daarom lekker om een bowl te maken geïnspireerd op de Koreaanse keuken. De basis hiervan zijn zoete aardappel noodles. Een keer wat anders dan normale noedels!

De zoete aardappel noodles zijn enorm makkelijk zelf te maken. Ik heb zelf een juliennesnijder gebruikt, maar als je iets grotere of dikkere noodles wilt, kun je ook een spiraalsnijder gebruiken. Voordeel: ze hebben heel kort de tijd nodig om te koken.

Wat zit er in de Koreaanse bowl?

Behalve de noodles zitten er ook shiitakes en sticky tempeh in de bowl. Één van de onderdelen van de sticky saus van de tempeh is gochujang. Gochujang is Koreaanse gefermenteerde sojabonenpasta met peper en te koop bij de toko. Dit is overigens niet het enige gefermenteerde in deze bowl, want de tempeh zelf en de kimchi zijn ook gefermenteerd! Dit is hartstikke gezond, omdat deze producten (onder andere) de spijsvertering verbeteren, darmproblemen verminderen en meer vitaminen en mineralen bevatten dan niet gefermenteerde producten.

Ik ben nooit broccolifan geweest. Ik vind het altijd zo bitter. Bimi echter, ook wel aspergebroccoli of broccolini, vind ik wél lekker! Ik kook er de laatste tijd veel meer mee. Bimi is wat milder dan broccoli en het heeft het lekker knapperige van groene asperge(tip)s. Voordeel: bimi blijkt echt een superfood te zijn. Het bevat namelijk niet alleen veel vezels en omega 3-vetzuren, maar ook veel mineralen (o.a. kalium, ijzer, zink) en vitaminen. Bimi bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel!

Last but not least zit er nog een dressing bij van onder andere gochugaru (Koreaanse chilipeper), sojasaus en sesam. Yum!

Ohja: schrik niet van de ingrediëntenlijst, veel ingrediënten komen terug bij meerdere onderdelen!

Tip!

Zoek je nog meer vegan Koreaanse recepten, bekijk dan ook eens:

Koreaanse bowl met zoete aardappel noodles

Koreaanse bowl met zoete aardappel noodles

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 300 gr zoete aardappel
  • 100 gr bimi
  • 100 gr shiitake
  • 1 stengel bosui
  • kimchi voor erbij

Tempeh

  • 200 gr tempeh
  • 1 el donkere suiker (zoals basterdsuiker of kokosbloesemsuiker)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el gehakte gember
  • 1 el gochujang 
  • 1 el mirin
  • 1 tl knoflookpoeder
  • evt. flink laag zonnebloemolie om te frituren

Dressing

  • 1 teentje knoflook
  • 3 el sojasaus
  • 2 el sesamolie
  • 1 el sesamzaad
  • 2 el mirin
  • 2 tl gochugaru (Koreaans chilipoeder, toko. Alternatief: 1 tl chilipoeder)

Instructies

  1. Hak het teentje knoflook fijn door de dressing. Maak alvast de dressing door alles samen in een kom te mengen. Snijd de bosui in dunne reepjes.
  2. Schil de zoete aardappel en gebruik een juliennesnijder of spiraalsnijder om er noedels van te maken.
  3. Snijd de shiitake in plakjes en bak ze op middelhoog vuur totdat het vocht weg gaat en ze een beetje krokant worden. Voeg daarna de bimi toe, zet het vuur wat hoger en bak 3-4 minuutjes mee.
  4. Snijd de tempeh in plakken en frituur of bak deze goudbruin. Meng de andere ingrediënten voor de tempeh in een kommetje en voeg toe aan een koekenpan. Bak ongeveer 2 minuutjes (de saus mag niet opdrogen).
  5. Kook de zoete aardappel noedels ongeveer 2 minuten. Giet af.
  6. Vul de bowls met de noedels, shiitake, bimi, tempeh, en kimchi. Garneer met bosui en giet de dressing erover. 

Notities

Benodigd:

  • evt. frituurpan
  • juliennesnijder / spiraalsnijder

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker