Vegan kerstbrood met rozemarijnpesto

door Simone
Vegan kerstbrood met rozemarijnpesto

It’s beginning to look a lot like Christmas… In mijn straat hangt het al vol met kerstverlichting. Iedereen heeft zijn balkon omgetoverd tot een klein lichtfeestje. Kerst draait natuurlijk om gezelligheid, met familie en vrienden. Hoewel we nu in vreemde tijden leven door het coronavirus, hoop ik toch dat we er allemaal iets moois van kunnen maken dit jaar. Of je nu meer gespreid je familie ziet of niet. Ik kijk zelf altijd erg uit naar Kerst, want ja, Kerst draait (voor mij dan) helemaal om lekker eten. Ik vind het dan ook fantastisch helemaal uit te pakken met de feestdagen. Je krijgt mij niet nóg meer in mijn element dan dat ik lekker kan koken en iedereen – en mezelf – kan laten genieten van de lekkerste of meest bijzondere smaakcombinaties. Laten we ook vooral in deze bijzondere tijden zorgen dat onze smaakpapillen een feestje kunnen vieren. Maak er, ondanks eventuele restricties, een fijne tijd van en geniet extra van elkaar en het eten dat op tafel staat. Maak zo ook een feestje van het ontbijt met dit vegan kerstbrood!

Dat het een Kerst anders dan anders gaat worden, staat vast. Voor mij wordt het nóg specialer: het wordt mijn eerste echte vegan Kerst! Ik vind dat een enorme uitdaging, want Kerst en een goed stuk vlees worden vaak met elkaar geassocieerd. Echter hoeft lekker eten en hoeven dus ook kerstrecepten echt geen vlees te bevatten.

Zo ook niet het kerstontbijt. Begin jouw vegan kerst meteen goed met dit feestelijke, kruidige kerstbrood. Het brood is gevuld met een geurige rozemarijnpesto, die je huis al meteen de hele dag lekker laat ruiken! Of: maak dit brood voor bij de borrel!

Meer vegan kerstrecepten?

Zoek jij buiten dit vegan kerstbrood nog meer vegan kerstrecepten? Bekijk dan ook eens de volgende:

Vegan kerstbrood met rozemarijnpesto

Vegan kerstbrood met rozemarijnpesto

Print
Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Kerstbrood

  • 7 gr instantgist (een zakje)
  • 2 tl suiker
  • 350 ml warm water + evt. extra
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 600 gr tarwebloem + extra voor op je keukenblad
  • 8 gr zout

Rozemarijnpesto

  • 2 handen rozemarijn (ongeveer 4 tot 6 takjes)
  • 130 gr zwarte olijven
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gr pijnboompitten
  • 2 tl citroensap
  • 20 ml koud water

Instructies

  1. Mix het warme water met de gist en suiker en laat even staan. Doe de bloem en het zout in een kom en meng. Voeg 3 el olijfolie toe aan het gistmengsel. Voeg het gistmengsel toe aan bloemmengsel.
  2. Gebruik je een keukenmachine? Laat deze dan ongeveer 10 - 15 minuten draaien. Ga je met je handen kneden? Bestrooi je keukenblad met genoeg bloem en kneed dan ongeveer 10 - 15 minuten totdat het deeg zacht en elastisch wordt. Is het te plakkerig? Voeg dan wat meer bloem toe. Is het te droog? Voeg dan wat meer water toe.
  3. Spray een kom in met bakspray en leg het deeg erin. Dek af met vershoudfolie. Laat 1 uur rijzen.
  4. Maak ondertussen de rozemarijnpesto. Snijd de teentjes knoflook fijn. Doe de rozemarijn, olijven, pijnboompitten, citroensap en het water in een hakmolen. Hak totdat het een egaal mengsel wordt. Is het te droog? Voeg dan wat extra water of olijfolie toe.
  5. Nadat het deeg een uur heeft gerezen, bestrooi je je keukenblad met bloem.  Rol het deeg uit tot een rechthoek. Verspreid de pesto erop. Rol het deeg op zodat het een lange rol wordt. Snijd de rol doormidden in de lengte. "Vlecht" ze met elkaar tot een rond kerstbrood. Laat het nog een halfuur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius.
  6. Bak het brood voor 30 minuten.

Notities

Benodigd:

  • evt. keukenmachine met kneedhaak
  • vershoudfolie
  • bakspray
  • hakmolen/keukenmachine

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker