Kerstrecept: champignontartaar met citroen, hazelnootcrème en peterselie

door Simone
 

Je hebt classics en je hebt classics. Steak tartaar is daar toch wel één van. Toen ik nog geen vegan was, vond ik de classic tartaar helemaal niets. Waarom zou je rauw vlees en een rauw ei eten? Een paar jaar geleden bereidde ik daarom met Kerst een recept voor bietentartaar, die ik ergens op internet had gevonden. Die was zo fantastisch lekker, dat ik me heb laten inspireren. Paddestoelen staan natuurlijk bekend om hun vleesachtige, umami smaak, dus deze zijn een perfect substituut voor vlees. Echter is het niet per se mijn intentie om vlees na te bootsen. Ik zie dit gewoon als een groenterecept. Natuurlijk kun je dit recept wel gebruiken voor vleeseters, juist omdat paddestoelen zo’n vleesachtige smaak hebben.

Voor deze champignontartaar heb ik in ieder geval kastanjechampignons gebruikt. Deze hebben een nét wat complexere en meer hartige smaak dan “gewone” champignons. Zwarte olijven en peterselie vergezellen de paddestoelen in de tartaar. De tartaar wordt gegarneerd met een lichtzoete hazelnootcrème en citroensap voor een goede balans.

Mooie bijkomstigheid? Deze champignontartaar staat in een handomdraai op tafel!

Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

UA-155859823-1