Champignontartaar met hazelnootcrème

door Simone
Champignontartaar

Je hebt classics en je hebt classics wat betreft voorgerechten. Steak tartaar is daar toch wel één van. Toen ik nog geen vegan was, vond ik de classic tartaar helemaal niets. Waarom zou je rauw vlees en een rauw ei eten? Een paar jaar geleden bereidde ik daarom met Kerst dit recept voor bietentartaar. Die was zo fantastisch lekker, dat ik me heb laten inspireren voor een champignontartaar. Oké, een champignontartaar is in de verste verte te vergelijken met bietentartaar, maar ik heb me laten inspireren door het concept.

Paddestoelen staan natuurlijk bekend om hun vleesachtige, umami smaak, dus deze zijn een perfect substituut voor vlees. Echter is het niet per se mijn intentie om vlees na te bootsen. Ik zie dit gewoon als een groenterecept. Natuurlijk kun je dit recept wel gebruiken voor vleeseters, juist omdat paddestoelen zo’n vleesachtige smaak hebben.

Voor dit vegan voorgerecht heb ik in ieder geval kastanjechampignons gebruikt. Deze hebben een nét wat complexere en meer hartige smaak dan “gewone” champignons. Zwarte olijven en peterselie vergezellen de paddestoelen in de tartaar. De tartaar wordt gegarneerd met een lichtzoete hazelnootcrème en citroensap voor een goede balans.

Mooie bijkomstigheid? Deze champignontartaar staat in een handomdraai op tafel!

Meer vegan kerstrecepten?

Zoek jij buiten deze champignontartaar nog meer vegan kerstrecepten? Bekijk dan ook eens de volgende:

Champignontartaar

Champignontartaar met hazelnootcrème

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Champignontartaar

  • 250 gr kastanjechampignons
  • 45 gr zwarte olijven
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl sojasaus
  • handje krulpeterselie
  • zwarte peper
  • zout

Hazelnootcrème

  • 40 gr hazelnoten
  • 40 ml kookroom + evt meer
  • 2 tl agavesiroop

Garnering

  • krulpeterselie
  • paar drupjes citroensap per tartaar

Instructies

  1. Snijd de kastanjechampignons in kleine stukjes. Bak ze met de sojasaus op middelhoog vuur totdat het vocht weg is. Druk tijdens het bakken de champignons met een spatel aan, zodat het vocht nog meer weg kan. Doe ze na het bakken in een kom.
  2. Snijd de zwarte olijven fijn. Snijd de peterselie fijn. Doe samen met de citroen in de kom met champignons. Voeg zwarte peper en zout toe naar smaak.
  3. Doe de hazelnoten in een keukenmachine, samen met de kookroom en agavesiroop. Maak er een egale crème van. Is de crème te korrelig of te dik? Voeg dan wat kookroom toe. Is de crème te vloeibaar? Voeg wat hazelnoten toe.
  4. Maak de borden op door het champignonmengsel in een dresseerring te doen. Doe er hazelnootcrème op en garneer met peterselie en wat drupjes citroensap.

Notities

Benodigd:

  • hakmolen/keukenmachine/blender
  • dresseerring

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker