Aardbeiengazpacho met tijm en gefrituurde knoflook

door Simone
Vegan amuse: aardbeiengazpacho met tijm en gefrituurde knoflook

Het viel me op dat er eigenlijk weinig vegan amuses voor kerst bestaan. Vaak bevatten ze kaas, garnalen of ham. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig: ook zonder dierlijke producten kun je een lekkere amuse maken. Begin je (kerst)diner daarom met dit shotje! Nee, geen shotje alcohol, maar een shotje gazpacho. Voor wie het nog niet kent: gazpacho is ijskoude tomatensoep. Voor het kerstdiner heb ik er een twist aan gegeven: aardbeiengazpacho.

Deze vegan amuse voor kerst brengt je stiekem een beetje terug naar de zomer door de zomerse smaak van aardbei. Want stiekem verlangen we allemaal wel een beetje naar de zomer toch? Ik in ieder geval wel, ik houd niet zo van dat grauwe weer. Ik heb een winterse twist aan de aardbeiengazpacho gegeven door er tijm bij te doen in plaats van een “zomers” kruid zoals basilicum. Ook zit er gefrituurde knoflook als topping bij, wat de soep een stuk hartiger maakt.

Meer vegan kerstrecepten?

Zoek jij buiten de aardbeiengazpacho nog meer vegan kerstrecepten? Bekijk dan ook eens de volgende:

Variatie voor de zomer

Zie jij dit recept terwijl het zomer is? Vervang dan de tijm door basilicum. Basilicum proeft namelijk een stuk frisser en meer zomers dan tijm. Ook kun je de gefrituurde knoflook weglaten en wellicht een beetje knoflookpoeder voor in de soep gebruiken.

Aardbeien gazpacho

Aardbeiengazpacho met tijm en gefrituurde knoflook

Print
Personen: 5 Voorbereidingstijd:
Rating: 3.5/5
( 2 voted )

Ingrediënten

  • 1 grote tomaat (ong. 130gr zonder binnenste (zie recept))
  • 80 gr aardbeien + extra ter garnering
  • 30 gr paprika (ong. 1/8 van een paprika)
  • 4 takjes tijm + 5 takjes garnering
  • 2 tl limoensap
  • snuf zout
  • zwarte peper
  • 2 teentjes knoflook
  •  zonnebloemolie

Instructies

  1. Pel de teentjes knoflook en snijd in plakjes. Doe een laag zonnebloemolie in een klein pannetje op hoog vuur. Wanneer het begint te roken, doe je de plakjes knoflook in het pannetje. Wanneer ze bruin beginnen te kleuren, haal je ze er met een schuimspaan uit. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Snijd de tomaat door midden en lepel het waterige binnenste eruit. Snijd in stukjes, net zoals de aardbeien en paprika. Doe in de hakmolen, samen met de limoensap, zout en peper. Ris de blaadjes van de 4 takjes tijm af en doe ook in de hakmolen. Meng het geheel tot een egaal mengsel.
  3. Snijd 3 kleine aardbeien door midden. Maak een sneetje in het midden zodat je ze op het shotglaasje kunt zetten. Legeen takje tijm per shotglaasje in de gazpacho. Nu kun je de gazpacho in de koelkast zetten, net zolang totdat je ze wil serveren. Leg pas vlak voor het serveren de knoflook erop (anders zinkt het wellicht).

Notities

Benodigd: 

  • hakmolen/keukenmachine/blender
  • schuimspaan
  • keukenpapier
  • shotglaasjes

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker