
Het viel me op dat er eigenlijk weinig vegan amuses voor kerst bestaan. Vaak bevatten ze kaas, garnalen of ham. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig: ook zonder dierlijke producten kun je een lekkere amuse maken. Begin je (kerst)diner daarom met dit shotje! Nee, geen shotje alcohol, maar een shotje gazpacho. Voor wie het nog niet kent: gazpacho is ijskoude tomatensoep. Voor het kerstdiner heb ik er een twist aan gegeven: aardbeiengazpacho.
Deze vegan amuse voor kerst brengt je stiekem een beetje terug naar de zomer door de zomerse smaak van aardbei. Want stiekem verlangen we allemaal wel een beetje naar de zomer toch? Ik in ieder geval wel, ik houd niet zo van dat grauwe weer. Ik heb een winterse twist aan de aardbeiengazpacho gegeven door er tijm bij te doen in plaats van een “zomers” kruid zoals basilicum. Ook zit er gefrituurde knoflook als topping bij, wat de soep een stuk hartiger maakt.
Meer vegan kerstrecepten?
Zoek jij buiten de aardbeiengazpacho nog meer vegan kerstrecepten? Bekijk dan ook eens de volgende:
- Vegan kerstbrood met rozemarijnpesto
- Champignontartaar met hazelnootcrème, citroen en peterselie
- Vegan kaneelijs met gegrilde perzik en gerookte amandelen
Variatie voor de zomer
Zie jij dit recept terwijl het zomer is? Vervang dan de tijm door basilicum. Basilicum proeft namelijk een stuk frisser en meer zomers dan tijm. Ook kun je de gefrituurde knoflook weglaten en wellicht een beetje knoflookpoeder voor in de soep gebruiken.