Hotspot: Van Planten (Utrecht)

door Simone


Dit restaurant bestaat net een paar maanden langer (juli 2019) dan dat ik zelf vegan ben (november 2019). Toen ik nog maar net besloten had om als veganist door het leven te gaan, was ik niet veel uiteten geweest. De coronacrisis heeft daar natuurlijk aan bijgedragen. Ik was wel bij een fine dining restaurant gaan eten, Concours in Utrecht. Dit was voordat ik vegan werd al één van mijn favoriete (fine dining) restaurants in Utrecht. Ik werd namelijk niet heel erg warm van de veganistische opties die “normale” restaurants aanbieden (altijd weer die vegan burger). Toch wilde ik ook graag eens naar een meer betaalbaar restaurant en dus werd het eens tijd om naar een volledig vegan/plantaardig restaurant te gaan, die ook meer keuze heeft. Ik hoorde goede verhalen over Van Planten, en als dit restaurant ook nog eens op loop/fietsafstand van je huis is, dan werd het eens flink tijd om daar een bezoekje aan te brengen!

Gericht op duurzaamheid

Niet alleen serveert dit restaurant plantaardig eten, maar is het ook gericht op duurzaamheid. Zo komt het volledige interieur uit kringloopwinkels (sterker nog: de eigenaar heeft zelf een kringloop in Utrecht: Wawollie). Van Planten heeft een fijne huiskamersfeer. Er zijn tegenwoordig zoveel restaurants die uit de grond schieten die inzetten op zeer instagrammable interieur, maar al die poespas hoeft van mij niet.

Elke maand een nieuw menu

Veel restaurants hebben een tijdloze kaart, maar van Planten heeft elke maand een nieuwe kaart. Je kunt kiezen voor een 3-gangenmenu en dit kost je slechts €26,-! Het dessert bestaat – zover ik telkens op de menukaart heb gezien – altijd uit taart (vegan of course) en deze maken ze ook helemaal zelf. Op de kaart staan overigens ook veel glutenvrije of notenvrije opties, dus mensen met allergie kunnen hier ook terecht. Ook leuk: ze serveren hier veel lokale biertjes.

Mijn ervaring

Toen ik er in september ging uiteten, bestelde ik als voorgerecht de “soft shell taco di mare”: een maistortilla (de échte taco!) met calamaris van palmharten, mierikswortelmayo, avocado, radijs en rucola (linksboven op de eerste foto). Het gerecht was mooi opgemaakt en zag er zeer kleurrijk en smaakvol uit, en dat was het ook! Ook het hoofdgerecht dat ik had gekozen was weer mooi opgemaakt en goed op smaak: knolselderijsteak met chimichurri, hasselback aardappels met zwarteknoflooksaus (rechtsboven op de eerste foto). Als toetje had ik een chocoladetaart met pistacheroom.

De porties zijn echt van perfecte grootte: niet te veel, en zéker niet te weinig. Vooral na de taart weet je zeker dat je met een volle buik naar huis gaat.

Ik houd de menukaarten van Van Planten al langer in de gaten en telkens zie ik creatieve gerechten voorbij komen. Veel vegan restaurants hebben allerlei veganized eten, zoals een burger, kapsalon of jackfruit rendang, maar Van Planten houdt het lekker puur en origineel en daarmee ben je bij mij echt aan het juiste adres (of nouja, ik bij hen 🙂 ).

Long story short: heel lekker, fijne sfeer, goede opzet en nog eens betaalbaar ook!

Bron foto’s: Van Planten

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker