Hoe kun je een ei vervangen?

door Simone
ei vervangen

Één van de vragen waar je ongetwijfeld tegen aan zult lopen als je veganistisch gaat eten is: hoe kun je een ei vervangen? Eieren zitten namelijk in veel gerechten verwerkt. Vooral als je iets gaat bakken, zul je tegen dit probleem aanlopen. Of misschien eet je wel eieren voor de eiwitten. Omdat een ei meerdere functies heeft, bespreek ik per functie op welke manieren je een ei kunt vervangen. Je zult zien dat een alternatief voor ei vinden lang niet zo moeilijk is! Sommige vervangers hebben zelfs meerdere functies.

Binden

Als je iets gaat bakken, is de meest belangrijke functie van het ei om alles aan elkaar te binden. In de oven gaat het ei stollen, waardoor alles aan elkaar gaat “plakken”. Gelukkig zijn voor deze functie meer dan genoeg alternatieven:

 • Lijnzaad of chiazaad. Meng om 1 ei te maken 1 eetlepel met lijn- of chiazaad en 3 eetlepels warm water. Laat dit (ruim) een kwartier staan. Het wordt dan een gel-achtige substantie. Verkrijgbaar in de supermarkt
 • Zijden tofu / avocado. Gebruik ongeveer 50 gram zijden tofu of avocado als eivervanger. Zijden tofu heeft geen smaak, is heel zacht en romig, dus bij uitstek geschikt voor zoete gerechten of toetjes. Verkrijgbaar in de toko.
 • Aquafaba / kikkererwtenvocht. Gebruik 3 eetlepels om 1 ei te maken. Aquafaba of kikkererwtenvocht is zeer makkelijk te verkrijgen: je hoeft alleen maar een blik kikkererwten te kopen en het vocht dat daar in zit te gebruiken. Ook kun je het vocht dat overblijft als je zelf gedroogde kikkererwten kookt, bewaren en dat gebruiken.
 • Appelmoes. Gebruik 3 eetlepels voor 1 ei. Appelmoes brengt, in tegenstelling tot de vorige ingrediënten, wel smaak met zich mee. Dit is dus meer geschikt voor zoete gerechten.
 • Pompoen, zoete aardappel, rijpe (bak)banaan. Voor één ei gebruik je 50 gram. Deze ingrediënten moet je eerst prakken. De pompoen en zoete aardappel moet je dus eerst koken. Vanzelfsprekend brengen deze ingrediënten ook smaak met zich mee, maar dat is juist een lekker element aan het gerecht! Zo heb ik uit het boek Caribbean Vegan een “plantain wellington” gemaakt. Voor het deeg moest je bakbanaan gebruiken en dat gaf een lekker exotische touch aan het gerecht!
 • Tomatenpuree. Gebruik 50 gram voor 1 ei. Meer geschikt voor hartige gerechten.
 • Notenpasta, zoals pindakaas, tahin, etc. Gebruik 3 eetlepels om één ei te vervangen.
 • Kikkererwtenmeel. Een ei vervangen doe je door 3 eetlepels in combinatie met 3 eetlepels water te mengen. Je maakt zo een beslagje die je overigens ook kunt gebruiken als je wil dat paneermeel blijft plakken. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan bij deze harissa bloemkoolwings of bij de tofuschnitzel die ik serveerde bij de aardappelstamppot met Japanse twist. In plaats van water kun je ook plantaardige melk gebruiken of iets anders dat liquide is.

Luchtigheid

Door een ei op te kloppen, wordt het luchtig. Luchtigheid kun je bereiken met de volgende alternatieven voor ei:

 • Aquafaba. We zagen deze al voorbij komen bij de vorige functie. Aquafaba wordt zo goed als luchtig als dat je een ei opklopt. Je kan er zelfs meringue mee maken!
 • Bruiswater. Vanzelfsprekend zit er lucht in bruiswater, en lucht maakt iets… luchtig 😉 Gebruik 60 ml bruiswater om één ei te vervangen. Ik heb laatst trouwens deze bruiswatermaker gekocht, waardoor ik weer op plastic bespaar! Wil je trouwens meer weten over plastic besparen? Ik heb een artikel geschreven met tips om plastic te besparen in de supermarkt.

Rijzen

Wanneer je met een ei bakt, zet het lucht uit in het ei, waardoor je baksel gaat rijzen. Ook dit is eenvoudig te vervangen. Bij deze ingrediënten schrijf ik niet hoe je één ei kunt vervangen, omdat het aan de grootte van je baksel ligt hoeveel je van het ingrediënt moet gebruiken.

 • Bakpoeder.
 • Baksoda. Dit is grof gezegd bakpoeder zónder een zuur ingrediënt. Dit kun je dus gebruiken indien je iets gaat maken waar al iets zuurs in zit. Je kunt ook baksoda gebruiken en dan iets zuurs toevoegen, zoals een scheutje limoensap, citroensap of azijn.
ei vervangers

Smaak

Wat als je nu heel erg zin hebt in de smaak van ei, of als je heel erg van de smaak houdt? Ook daar is een oplossing voor. Ei verkrijgt zijn smaak door zwavel. Kala namak, ook wel zwart zout (dat roze is, volg je het nog?), heeft ook een zwavelsmaak. Als je kala namak proeft of ruikt, denk je echt direct aan ei. Dit is dus echt een topvervanger als je de smaak van ei wil gebruiken. Een bekend voorbeeld hoe je een ei kan nabootsen, is door een scrambled egg te maken met tofu voor de structuur, kala namak voor de smaak, en kurkuma voor de kleur. Kala namak kun je bijvoorbeeld kopen in de toko, maar als je die niet in de buurt hebt, kun je het ook kopen bij De Online Drogist en De Kruidenbaron.

Kleur

Soms ga je iets bakken en geef je met ei de laatste touch om een glimmend of knapperig laagje te geven. Denk bijvoorbeeld aan appelflappen. In het boek Vegan Party heeft Gaz Oakley dit bijvoorbeeld ook op zijn worstenbroodjes gedaan. Hoe bereik je dit zonder ei? Simpelweg door iets met smeerbaars met suiker te gebruiken. Het laagje wordt dan wel een beetje zoet. Wil je geen of een minder zoet effect? Meng een van ondergenoemde ingrediënten dan met wat water.

 • Agavesiroop
 • Ahornsiroop
 • Jam

Smeuïgheid

Een ei wordt ook gebruikt voor de smeuïgheid, zoals bijvoorbeeld in een cake. Je wil niet dat de cake, of iets anders, te droog smaakt. Daar kun je het volgende voor gebruiken (ook bij deze ingrediënten geldt weer: hoeveel je gebruikt hangt af van wat en hoeveel je maakt):

 • Zijden tofu. Zoals ik al vertelde, is zijden tofu heel zacht en romig. Dit is dus erg geschikt om iets smeuïg mee te maken.
 • Kokosolie. Je kunt 60 ml kokosolie aanhouden voor één ei. Het fijne aan kokosolie is dat het smaakloos is.

Eiwitten

Mensen eten ook eieren voor de eiwitten (daarmee bedoel ik: de proteïnen). In 100 gram ei zit 13 gram eiwit. Er zijn echter heel veel plantaardige producten waar veel meer eiwitten in zitten (per 100 gram), namelijk:

 • Seitan: 75 gram.
 • Sojabrokken: 54 gram. Meer weten over sojabrokken << klik
 • Tempeh: 21 gram.
 • Peulvruchten (gedroogd), zoals kidneybonen, kikkererwten, linzen: ong. 20 gram
 • Pitten, zoals zonnebloempitten en pompoenpitten: variërend van 20 tot 30 gram.
 • Zaden, zoals hennepzaad, sesamzaad en chaizaad: variërend van 17 tot 30 gram.
 • Noten, zoals amandelen, cashews, en walnoten: variërend van 15 tot 20 gram.
 • Tofu: 13 gram. Ik schreef ook een artikel bomvol informatie over tofu.

Welke eivervangers gebruik jij al?

Bovenste foto: Unsplash

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker