Herfstige maaltijdsalade met nectarine

door Simone
Herfstige maaltijdsalade met nectarine

Toen ik laatst boodschappen ging doen, zag ik ineens nectarines liggen. Ik vind het leuk en een uitdaging om iets lekkers te verzinnen met seizoensfruit en -groente. Nectarines zijn in het seizoen van juli t/m oktober, dus het is zowel zomerfruit als herfstfruit. Deze steenvruchten doen mij meer aan de zomer denken, maar je kan er ook juist een herfstachtig gerecht mee opfleuren. Daarom leek het me leuk om juist een herfstige maaltijdsalade te maken met de nectarines.

Wat zit er in de herfstige maaltijdsalade?

In de herfstsalade zit – behalve nectarines natuurlijk – :

  • linzen
  • vegan spekjes (ik vind die van Vivera het lekkerst)
  • gegrilde courgette
  • gefrituurde knoflook
  • groene sla (ik gebruikte krulsla)
  • balsamico crème

De vegan spekjes, de gegrilde courgette en de gefrituurde knoflook maken de salade heel herfstig omdat het allemaal heel hartig smaakt. Spekjes associeer ik ook met lekkere stoofgerechten zoals (vegan) coq au vin of (vegan) boeuf bourguignon. En die stoofgerechten associeer ik dan weer met de herfst en winter.

Courgette is uit zichzelf vrij fris, maar door het te grillen krijgt het een meer hartige smaak. Knoflook heeft een vrij scherpe smaak als je het rauw eet, maar door het frituren gaat het scherpe randje er van af en wordt het een umamibommetje.

De nectarines en balsamicocrème zorgen voor een zoet contrast tegen al die hartige andere ingrediënten. Balsamicocrème, dus geen balsamico azijn, gebruik ik wel vaker om een zoete touch te geven aan een gerecht. Dat deed ik ook bij bijvoorbeeld de hartige polenta ontbijtbowl en zomerse quinoa salade met aardbei.

Herfstige maaltijdsalade met nectarine

Herfstige maaltijdsalade met nectarine

Print
Personen: 2
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 100 gr linzen
  • 175 gr vegan spekjes
  • 4 nectarines
  • 1 courgette
  • 3 teentjes knoflook
  • 175 gr groene sla (bijv. krulsla of romaine sla)
  • 2 à 3 el crema di balsamico (balsamico crème, o.a. te koop bij AH en Jumbo)

Instructies

  1. Kook de linzen gaar.
  2. Bak de spekjes. Snijd de nectarines in partjes of blokjes.
  3. Snijd de courgette in plakjes en gril allebei de kanten totdat er donkere streepjes op komen (ongeveer twee minuten per kant).
  4. Snijd schijfjes van de knoflook. Verhit meer dan genoeg olie in een pan (zodat er een laagje ontstaat waarin gefrituurd kan worden). Laat de olie goed heet worden. Doe de knoflook in de pan totdat ze bruin worden. Tip: gebruik een schuimspaan om ze uit de pan te halen. Lakeysat uitlekken op een keukenpapiertje.
  5. Doe de courgette, linzen, spekjes, en nectarine in een grote schaal. Voeg 1 el balsamico crème toe en meng goed. Voeg de sla toe en roer goed door met nogmaals 1 el balsamico crème. Garneer met de knoflook en eventueel extra balsamico crème.

Notities

Benodigd:
  • grillpan

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker