Hartige polenta ontbijt bowl

door Simone
Hartige polenta ontbijt bowl


Zoals jullie merken, experimenteer ik de laatste tijd met verschillende ontbijt- en lunchrecepten. Als ik zo op Instagram kijk, zie ik dat er toch best wat mensen havermoutpap eten in de ochtend. Hartstikke gezond! Voor onder andere die mensen heb ik een leuke variatie gevonden: polenta. Polenta is een papje van maismeel. Ik kwam al meer tegen dat mensen ook wel eens polenta ontbijten, dus het leek mij interessant om een polenta ontbijt bowl te maken!

Meer over polenta zelf

Polenta heeft wat weg van aardappelpuree qua consistentie, maar ook qua smaak is het ongeveer net zo neutraal. Het is van oorsprong Italiaans en wordt niet alleen als pap gegeten. Je kunt het ook gebruiken als puree bij avondeten of je kan er ook stevigere dingen van maken, zoals polentafriet. Polenta is bij uitstek geschikt voor mensen met gluten-intolerantie en je kunt er dus prima een vegan glutenvrij ontbijt mee maken!

Wat zit er in de polenta ontbijt bowl?

Omdat polenta van origine Italiaans is, wilde ik dit ontbijt ook een Italiaanse touch geven. De polenta zelf wordt op smaak gebracht met tijm en rozemarijn. Verder is de bowl gevuld met:

  • Tempeh gebakken in balsamico crème. Balsamico crème is wat dikker dan balsamicoazijn en iets minder zuur. Dit staat in de supermarkt wel gewoon bij de azijn.
  • Crispy boerenkool (ofwel: gewoon boerenkoolchips :)). Door de boerenkool een paar minuutjes in de oven te doen, wordt het heel krokant. Dit geeft een lekker contrast bij de smeuïige polenta.
  • Ongezouten amandelen. Amandelen zitten vol goede vetten, vezels en mineralen zoals kalium, fosfor en calcium.
  • Cherrytomaten als fris element.

Niet van team hartig ontbijt?

Sommige mensen vinden hartig ontbijt niet lekker en omdat deze polenta ontbijt bowl een beetje tijd in beslag neemt, kun je deze bowl natuurlijk ook eten als lunch. Hartstikke geschikt om mee te nemen naar werk! En anders heb ik ook nog genoeg zoete vegan ontbijtrecepten:

Hartige polenta ontbijt bowl

Hartige polenta ontbijt bowl

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 50 gr boerenkool
  • 200 gr tempeh 
  • 3 el balsamico crème + evt extra
  • 100 gr maismeel
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 400 ml ongezoete amandelmelk
  • 200 gr cherrytomaten
  • 30 gr ongezouten amandelen
  • plantaardige olie
  • evt. zwarte peper en zout

Instructies

  1. Voor de crispy boerenkool: Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Meng de boerenkool met 1 tl (olijf)olie en leg het op bakpapier op een bakplaat en doe dit voor 8 minuten in de oven. Let hier goed op, de boerenkool brandt snel aan als je het voor langer dan 8 minuten in de oven laat!
  2. Snijd de cherrytomaten door de helft.
  3. Voor de balsamico tempeh: Snijd de tempeh in blokjes en frituur of bak ze met wat olie goudbruin. Bak de tempeh daarna 3 minuten op middelhoog vuur met de balsamico crème en eventueel wat zout. Roer voldoende zodat het niet aanbrandt.
  4. Voor de polenta: Doe de amandelmelk in een pan met de tijm en rozemarijn en laat koken. Roer de maismeel er door heen met evt. wat zout en blijf roeren terwijl het zacht kookt. Laat 3 minuutjes zachtjes koken. Wil je het iets papperiger? Doe er dan nog wat amandelmelk of water bij.
  5. Serveer de polenta met de crispy boerenkool, tempeh, cherrytomaten en amandelen. Doe er eventueel wat peper, zout en nog wat balsamicocrème op.

Notities

Benodigd:

  • bakpapier
  • evt. frituurpan

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker